HomeМЕСТАЕкскурзия във Валенсия – потопете се в испанския начин на живот

Екскурзия във Валенсия – потопете се в испанския начин на живот

Екскурзия във Валенсия – надникваме в ежедневието на един испанец

Екскурзия във Валенсия – потопете се в испанския начин на живот

Да си на екскурзия във Валенсия и да живееш по испански. Кои са най-популярните забележителности и как да се почувствате като местен?

Валенсия е град с много лица и има за всекиго по нещо. Независимо дали сте с деца, пътувате сам или сте с приятели, има забележителности, които всеки трябва да види, за да каже наистина, че е бил на екскурзия във Валенсия.

Комуникацията във Валенсия

Във Валенсия се говорят два основни езика – кастилски (Castellano) и валенсиански (Valenciano). И в случай, че някъде видите надпис на неопределен език, във Валенсия, това със сигурност е валенсианският. Той е официален диалект на самия район, а повече от 17% от населението на Испания го използва. И все пак, кастилският (испански) е официален за цялата страна, и ако знаете поне някои основни фрази и думи, ще ви бъде от полза, защото не навсякъде могат да ви обслужат на английски.

Времето

Испания е една много топла държава, но за морските райони има една голяма особеност. Влагата е убийствена. Независимо през кое време на годината сте в района, имайте предвид влагата и липсата на вятър. Най-подходящо е да посетите Испания през март-април месец, когато не е прекалено топло и температурата е около 25 градуса. През юли и август температурите могат да достигнат до 45 градуса. Представете си тази температура в комбинация с влага и без вятър – не препоръчвам.

Кои места да посетите в сухата река Турия?

Повечето местни не посещават най-известните забележителности всеки ден. Но за човек, който е за първи път във Валенсия, има места, които задължително трябва да се видят. Ето три места, които ние препоръчваме: Музея на науките, Хемисферик (кино) и Океанографиката. Може да закупите промоционален пакет за 3 музея (41 евро). Те са разположени на едно място по дължината на сухата река Турия. Тези музеи са посещавани от стотици хиляди хора всеки ден. Архитектурата им е модернистична, а размерът им е забележителен.

Музея на науките „Принц Филип“

Музеят е с размер от 26 000 кв. м. Експозицията е интерактивна и почти всеки експонат може да бъде пипнат. Овен това, в музея има изложения на космическа тематика и сезонни експозиции с различни физични опити и демонстрации. За разглеждането на музея са необходими около 3 часа.

Киното Hemisfèric

Киното Hemisfèric

Киното е полусфера, в която се прожектират 2D и 3D научни филми за космоса, океаните и праисторията. В тази уникална кино зала екранът е сферичният таван, седалките са полегнали, а посетителите получават 3D очила и слушалки за избор на езика, на който да гледат филма. Преживяването е невероятно, а архитектурата е забележителна. Продължителността на филмите е около 45 минути.

Океанографиката е огромен парк с подземни аквариуми и тунели със стотици видове животни, плуващи около посетителите. Разнообразието от уникални видове, цветни морски животинки и гениална архитектура, носят усещането, че се разхождате по морското дъно и наблюдавате живота на рибите. Има акули, пингвини, скатове, белуги, медузи и какво ли още не.
Този парк е разпределен кат океаните и всеки голям океан има собствена подземна галерия.
Освен океанските животни, има и отделени пространства за костенурки, фламинго, морски лъвове и сфера с различни свободно движещи се птици. Също така на всеки два часа се прави кратко, но трогателно представление с делфини, включено в цената на билета. За разглеждане на целия парк ще ви трябват около 4-5 часа.

океанографика

Други важни забележителности във Валенсия

Освен гореспоменатите музеи, може да видите Операта, както и огромната тераса и градина Umbracle, която вечер е и дискотека. Те се намират непосредствено до Музея на науките.

Задължително е да видите кулите Серано, някога входа на Валенсия, площада на Девата, катедралата „Санта Мария“, в която се намира Свещения Граал, централния пазар, площада на Матадора, Копринената фабрика и общината.

Каква местна храна да опитате

Хубава храна може да откриете не само в ресторантите, но и в големите магазини. Не пропускайте да опитате гаспачо, сепия, мексиканска храна, Tortilla de patata (продава се във всички кафенета за закуска), както и Chuletones (дебел телешки стек). Не забравяйте морската храна, защото в Испания е изключително прясна. Не на последно място, задължително си вземете типичния за Испания хамон (много тънко нарязано сушено свинско месо от бут).

Разбира се, след като удовлетворим едните сетива, е време за храна и за душата. Ако търсите вечерни забавления, около морската линия има десетки барове и дискотеки, на които можете да отидете и да се забавлявате до сутринта. В Испания нощта не спи и винаги е оживено, шумно и весело.

Как да усетиш местната атмосфера във Валенсия

тренировка в парка

Местните също се забавляват на местата, посещавани от туристите.
Освен да разгледате музеите по сухата река, можете да направите сутрешна тренировка в парка, да потичате, да си наемете колело или да практикувате йога. За местните това е ежедневие и самия парк е обособен, така че да е приятно и достъпно да се спортува. Някои хора дори практикуват въздушна йога.

Нещо, което не е туристическа атракция, но се посещава и от туристи, и от местни, е търговският център El Corte Ingles. В него може да намерите стоки от световноизвестни скъпи марки на намаления. Целият център е разпределен на щандове и зони за различните типове продукти и марки.

За да се потопите напълно в испанския начин на живот, задължително трябва да се насладите на храната, която те обичат. Паеля, гаспачо, хамон, морски дарове, тортия де патата и телешко месо – всички тези са дълбоко в културата им. Храната си често пазаруват от централния пазар Mercado Central, където е най-прясната стока. Освен самите продукти, може да намерите и сготвените специалитети.

И задължително ако сте местен, ходите на бар. Не всеки ден, но испанците обичат да се забавляват, да излизат навън и да празнуват. Баровете и дискотеките винаги са пълни и то от местните, независимо кой ден от седмицата е.


Прочетете още: 6-те най-красиви езерни крайбрежни градове в Европа

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: