HomeЗДРАВЕФункцията на сълзите и защо е толкова важно да плачем

Функцията на сълзите и защо е толкова важно да плачем

сълзи

Функцията на сълзите и защо е толкова важно да плачем

Съветите на офталмолог за сълзите, синдрома на сухото око и бурното му разпространение в дигиталната ера.

Тъжна раздяла, щастлив край на филм, нарязан лук – всичко това може да предизвика сълзи.

Сълзите служат за много цели и очите ни ги произвеждат постоянно. Те се грижат за здравето на очите ни, за предотвратяване на много проблеми, които са склонни да се появят, имайки предвид дигиталната ера, в която живеем.

Трудно е да мине ден без използване на електронно устройство. Независимо дали става дума за компютър, мобилен телефон или таблет, никога не сме били по-зависими от технологиите.  Макар че тези устройства се смятат за жизненоважни за съвременния живот, има много сведения за отрицателното въздействие, което зависимостта от тях може да окаже върху здравето ни.

Всъщност всяка година отделяме от 15 до 30 литра сълзи. Очите ни се нуждаят от сълзи, за да бъдат здрави и да се чувстват комфортно. Те са от съществено значение за ясното виждане и за поддържане на здравето на очите ви. Също така помагат да предаваме емоциите си.

Има повече от един тип сълза – тялото ни произвежда три вида сълзи

 1. Основните сълзи са в очите на човек през цялото време, за да смазват, подхранват и предпазват роговицата. Така наречените базисни сълзи действат като постоянен щит между окото и останалия свят, като предпазват чувствителния и толкова важен орган от мръсотия и замърсявания.
 2. Рефлекторните сълзи се образуват, когато очите трябва да отмият вредните дразнители, като например дим, чужди тела или лукови изпарения. Този тип сълзи се отделят в по-големи количества от базовите сълзи и те могат да съдържат повече антитела, които помагат в борбата с бактериите.
 3. Не е трудно да се досетим, че емоционалните сълзи се произвеждат в отговор на радост, тъга, страх и други емоционални състояния. Някои учени смятат, че емоционалните сълзи съдържат допълнителни хормони и протеини, които не присъстват в базовите или рефлекторните сълзи.

Сълзите не представляват само обикновен физиологичен разтвор. Те имат структура, подобна на тази на слюнката, и съдържат ензими, липиди, метаболити и електролити. Всяка сълза има три слоя:

 1. Вътрешен слой от слуз, който държи цялата сълза прикрепена към окото.
 2. Воден среден слой (най-дебелия), който поддържа окото хидратирано, отблъсква бактериите и предпазва роговицата.
 3. Външен мазен слой, който поддържа повърхността на сълзата гладка, за да може окото да вижда през нея, и предотвратява изпаряването на другите слоеве.

Обикновено очите ни постоянно произвеждат сълзи, за да останат влажни. Ако очите ни са раздразнени или плачем, очите ни отделят много сълзи. Но понякога очите не произвеждат достатъчно сълзи или нещо засяга един или повече слоеве на слъзния филм. В тези случаи се получава сухота в очите.

Производството на базови сълзи се забавя с възрастта и това може да доведе до развитие на сухота в очите.

Функцията на сълзите и защо е толкова важно да плачем

Сухото око е често срещан проблем при хората, които претърпяват хормонални промени, особено при жените по време на бременност и менопауза. И мъжете, и жените могат да получат сухота в очите. То обаче е по-често срещано при жените – особено при тези, които са преминали през менопаузата. Контактните лещи и някои лекарства също могат да причинят сухота в очите.

Офталмологът от МК “Доверие”, д-р Даниела Венелинова споделя две от най-често срещаните  причини за появата на т.нар. “сухо око” в подкаста “Беседи за здравето”- “Сухо око значи не достатъчно сълзи, в един случай. Във втори случай значи недобър състав на сълзите. Единият от слоевете, така нареченият липиден слой, липсва или е много малък, в състава на сълзите и сълзите дори да са достатъчно като количество, те се изпаряват много бързо. Именно този липиден слой пречи на бързото изпаряване на сълзата и сълзата действа по-дълго време върху очите. Така че това са, може би двете причини за сухота на окото.”

Други причини за сухота в очите са:

 • Някои заболявания, като ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен, заболявания на щитовидната жлеза и лупус
 • Блефарит (когато клепачите са подути или зачервени) – възпалението на клепачните ръбчета са изключително разпространени в днешно време.
 • Ентропион (когато клепачите се обръщат навътре); ектропион (клепачите се обръщат навън)
 • Пребиваване в дим, вятър или много сух климат
 • Дълго гледане на компютърен екран, четене и други дейности, които намаляват мигането
 • Използване на контактни лещи за дълго време
 • Претърпяна рефрактивна операция на очите, например LASIK
 • Приемът на някои лекарства и т.н

Д-р Венелинова споделя, че “Има и скрити причини и скрити рефракционни аномалии, които биха излезли наяве, само когато се разширят зениците. Пациентът си мисли че вижда добре, че няма никакъв проблем и в един момент, когато се разширят зениците се вижда, че пациентатой има проблем и би трябвало да се вземат някакви мерки. Под мерки разбирам носенето на очила, поне за работа, поне за близко. Така че много са причините за така нареченото сухо око, но основното е дигиталната ера. Това е в основата на нещата.”

Често пренебрегваме сигналите за помощ, които очите ни изпращат. Окото реагира на дразнителите по няколко начина – поява на чувство, че очите бодат и парят; замъглено зрение, особено при четене; усещане за дращене или пясък, сякаш нещо е попаднало в окото; в очите или около тях има нишки от слуз; зачервяване или раздразнение; носенето на контактни лещи е болезнено; в очите има много сълзи – многото сълзи в очите при сухо око може да звучи странно. Но очите произвеждат повече сълзи, когато са раздразнени от сухото око.

Функцията на сълзите и защо е толкова важно да плачем

В много от случаите сухотата на окото причинява намаление на зрението.

Тъй като сълзата има и оптически свойства, тя подобрява  зрението или пък оказва влияние върху него. Заради това е възможно да не пренебрегваме сигналите, които очите ни дават и да се консултираме навреме с лекар.

Сухотата в очите може да се диагностицира чрез цялостен очен преглед. Тестовете, които акцентират върху оценката на количеството и качеството на сълзите, произвеждани от очите, могат да включват:

 • Анамнеза на пациента, за да се определят симптомите му и да се отбележат всякакви общи здравословни проблеми, лекарства или фактори на околната среда, които могат да допринесат за проблема със сухотата в очите.
 • Външен преглед на окото, включително структурата на клепачите и динамиката на мигането.
 • Оценка на клепачите и роговицата с помощта на ярка светлина и увеличение.
 • Измерване на количеството и качеството на сълзите за евентуални отклонения. В очите може да се поставят специални оцветители, за да се наблюдава по-добре потокът на сълзите и да се откроят всички промени по външната повърхност на окото, причинени от недостатъчно количество сълзи.

С информацията, получена от изследванията, лекарят по оптометрия може да определи дали имаме сухи очи и да посъветва за възможностите за лечение.

Сухотата на окото може да бъде редуцирана с помощта на “изкуствени сълзи”.

Офталмологът определя капките за изкуствени сълзи като задължителни при работа с дигитални устройства – “След 50-годишна възраст, поради хормоналния дисбаланс, който настъпва в организма, това още повече засилва сухотата на окото. Така че, дори и да нямаме оплаквания, окото си е сухо и трябва да му дадем това, от което има нужда, тоест от изкуствена сълза. Има много видове изкуствени сълзи и най-интересното е, че за всеки пациент трябва да се намери подходяща за него изкуствена сълза. За това в някои случаи се налага да даваме един, втори, трети вид изкуствена сълза, докато най-накрая успеем да улучим, така да се каже, сълзата, която действа най-добре на пациента.”

Важното, което д-р Венелинова уточнява е, че няма привикване към капките. Просто окото се чувства комфортно с изкуствената сълза и когато спрем да му я даваме, то си изисква неговото. Тоест окото няма да спре да изпитва нужда от сълзата, но момент на свикване няма. “Просто на окото му е комфортно и то си иска да е нормално овлажнено.” – добавя тя.

Целият разговор с д-р Даниела Венелинова, офталмолог от МК “Доверие”, може да чуете тук:

Как да се справим с уморените и сухи очи ?


Прочетете още: 11 храни, които ще облекчат стомашните проблеми

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: