HomeКУЛТУРАЗа първи път фестивалът „Лятно театро“ представя интерактивната изложба „Дигитално мастило“

За първи път фестивалът „Лятно театро“ представя интерактивната изложба „Дигитално мастило“

Арт-ателие-Куклена-ферма

За първи път фестивалът „Лятно театро“ представя интерактивната изложба „Дигитално мастило“

Награденият за АртАкция на годината пътуващ фестивал „Лятно театро“ гостува в Девня за празника на града 

На 28 август по покана на община Девня в града пристига единственият по рода си пътуващ фестивал „Лятно театро“ като част от празника на града. Той е специален подарък от общината към децата на Девня и техните родители. В разгара на турнето „Лятно театро“ спечели престижната награда „АртАкция на годината: за изкуство с кауза“ в категория Сценични изкуства. Това е огромно признание за мисията на фестивала, който цели да развива публиките в по-малките населени места, като предлага висококачествени съвременни сценични изкуства.  

Програмата за забвния ден с „Лятно театро“

Програмата в Девня включва забавления за деца и техните родители през целия ден в парк „Разсадника“, а входът е безплатен. „Лятно театро“ започва в 11:00 ч. с веселата лятна игротека за малки и големи със Силвето и Жоро от „Малка театрална компания“, която е и организатор на фестивала. Непосредствено след това, от 12:00 ч., малчуганите ще се забавляват с веселата приказка на Андерсен „Каквото направи дядо, все е хубаво“, изиграна от Деси и Жоро от театралната трупа. В 12:40 ч. пък следва „Кукли от фермата“ – еко работилница за кукли от зеленчуци. 

След пауза през най-горещите часове „Лятно театро“ продължава от 17:00 ч. отново в парк „Разсадника“ с незабравимото шоу с три метровите сапунени балони на театър „Мале Мале“ и впечатляващите им номера, сред които са човек, затворен в балон, пушек в балон и дъжд от сапунени мехури.

Родителите също няма да скучаят. Специално за тях в 18:00 ч. идва стендъп торнадото Георги Кючуков, който разсмее всички с авторския си спектакъл „Сам мъж в града“.  

„Лятно театро“

За първи път фестивалът представя и интерактивната изложба „Дигитално мастило“ на VAR Lab с картини на Боряна Дончева, Иван Матеев и Зоран Мише. Наблюдавани през мобилно устройство, графиките оживяват благодарение на разширена реалност и дават нови възможности за интерпретация. Изложбата ще бъде на разположение през целия ден в парка „Разсадника“.  

Изложба Дигитално мастило Росица Пенчева

Създателите на „Лятно театро“ и неговата история

„Лятно театро“

„Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“– независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в теaтралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев.

Каквото направи дядо, все е хубаво Росица Пенчева

Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Нейн фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале – най-големия форум за постижения в сценографията.    

Пълната програма на фестивала ще откриете на сайта на фестивала https://festival.smalltheatrecompany.com/  и на страницата на „Лятно театро“ във фейсбук: https://www.facebook.com/SummerTeatro

Фестивалът „Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и общинските центрове, част от турнето.

Прочетете още: Изкуството в рамките на 30 минути

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: