HomeИНТЕРЕСНОПерфекционизмът ни съсипва

Перфекционизмът ни съсипва

жена отмята задачи

Перфекционизмът ни съсипва

Напоследък забелязвам не само в другите около мен, а и в себе си едно нежелано чувство на перфекционизъм.

Перфекционистите, според известният когнитивен терапевт Дейвид Бърнс, са хора, чиито стандарти са нереалистично или нерационално високи, които компулсивно преследват нереализуеми цели и които базират стойността си на постиженията и резултатите, които постигат.

Канадските психолози Гордън Флет и Пол Хеуит идентифицират три основни типа перфекционизъм. Това са: ориентиран към Аз-а, ориентиран към другите, и социално установен.

Досега съм била заобиколена от хора, ориентирани към Аз-а, социалноустановени, а вече и забелязвам себе си с перфекционизъм, ориентиран към другите. Очаквам всичко, което мога да свърша аз, да могат и другите. Очаквам всеки да е точен, като мен, опитвам се да създам свои клонинги от заобикалящите ме. Нещо, което осъзнах и намразих.

Смятали ли сте досега, че и вие сте перфекционисти?

Казвали ли сте на някого “ Защо не го направи така?”;  “ Аз как успях да дойда навреме, а ти не?” ; “ Изцапа масата, нали ти казах да не цапаш”..

Замисляли ли сте се, че перфекционизмът се заражда още от детството? 

Може би родителите ви са били такива, или братята ви, сестрите ви и т.н.. Всеки път, когато сте чували нещо подобно от тях, подсъзнателно сте го запомняли и повторили в бъдеще.

Всеки е перфектен по свой собствен начин

Истината е, че и да искаме, не можем да променим никого, камо ли да го направим копие на самите нас. Ние сме уникални, както и всеки един отделен човек. Може даден човек да не успява да е като нас, но е перфектен по свой собствен начин. Способен е в сфери, в които ние не сме, успява да се справи с проблеми, с които ние не можем, помага ни в критични ситуации и т.н.

Затова и хората сме създадени с различни дарби, за да се допълваме и да бъдем едно цяло, заедно с всичките си недостатъци и привилегии. Замислете се, че нищо добро не печелим, когато се ядосаме на мъжа си, на детето си или който и да е, че се е прибрал и не си е хвърлил мръсните дрехи за пране, или че новата маса е изцапана, или някой е закъснял. Да, ще сте ядосани и тъжни цял ден, затова, че сте се скарали с любимите хора, но те няма да изпитат вашата болка. Вие сте хората, които трябва да се справяте с нея или да я предотвратите. Просто подминете момента с усмивка и продължите деня с приятни емоции.

С тази статия исках да посъветвам хората като мен да приемате нещата по-леко, да си казвате “ Няма смисъл от този спор, нека направим нещо приятно днес”. Пуснете се по течението, направете си освежаваща напитка и оставете стреса настрани. Бъдете по-добрата версия на себе си с всеки изминал ден!


Здравейте! Казвам се Славена, родена съм в малък град в Североизточна България -  Исперих, но съм израснала и живея в град Варна. Изучавам специалността „Индустриален мениджмънт”, но още от първия семестър в университета маркетингът привлече интереса ми. Реших в свободното си време да го изучавам активно и отскоро се занимавам главно с това. Винаги съм се интересувала от всякакви обработки на снимки, създаване на съдържание и снимане. Хобитата ми са пътувания, книги, ревюта на различни продукти и развиването на инстаграм /@peikova/ и тик ток профилите ми, в които ще намерите полезна информация на различни теми - пътувания, мода, здраве, поддържане на дома и други. Ще се радвам да ви бъда полезна. 

Благодаря на екипа на „Мадамско” за възможността да творя тук. Надявам се да са ви интересни статиите, които пиша и публикувам тук или да припознаете себе си в думите ми.

Прочетете още: Възможно ли е една жена да съчетава успешно всички свои житейски роли?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: