HomeМЕСТАКъщата на художника и уникалната ѝ история

Къщата на художника и уникалната ѝ история

Къщата на Художника

Къщата на художника и уникалната ѝ история

Къщата на Художника в Ахтопол е райско морско място за почивка и релакс изпълнено с чудесни произведения на изкуството.

Разположена е върху скалистия бряг в старата културно историческа част на града в близост до фара. Мястото разкрива уникална гледка към морето и сутрешните изгреви на слънцето.

За къщата на художника

Кварталът е в старата част на града, обявен за паметник на културата, посещаван целогодишно от множество туристи. Също е близо и до една от най-емблематичните сгради на Ахтопол – Гръцкото Училище, което е построено в началото на миналия век по проект на гръцки архитект с фризове от Марсилия. В момента е база на Нациолната Художествена Академия, където всяка година се провеждат художествени пленери, ученически практики и международни симпозиуми по изкуствата.

Снимки архив “Къщата на художника”

Къщата на Художника в Ахтопол разполага с леглова база от 13 места. Всяка стая е уютно декорирана с вкус към детайлите и изпълнена със свежи цветове. Къщата предлага двойна стая, студио делукс, двустаен апартамент, семейно студио и луксозен ,,Арт’амент” с басейн. Има малък скалист плаж на 3-4 минути от къщата и безплатен паркинг.

Снимки архив “Къщата на художника”

Историята на собствениците на къщата на художника

Къщата е собственост на цели четири поколения художници от големия, стар бургазлийски род Русалиеви с много вълнуващо минало. Още по време след руско-турската война родът се е изселил в Русия, но когато започват да привикват мъжете на редовна военна служба се връщат обратно в България и от тогава ги наричали русенолу, русалиите. Панайот Янев Русалиев и Ясен Янев Русалиев са били кметове на Бургас като Ясен е първият избран след Освобождението и двамата са взимали дейно участие в развитието на града.

Цветелина Русалиева е една от наследниците, тя е художничка, предприемач, била е галерист в България и Италия, 10 години се е занимавала с мода, била е главен дизайнер на няколко водещи предприятия, участвала е в много ревюта,и през 1998 г. е получател на награда за най-добър млад дизайнер, а вече повече от година се занимава и с печат на тениски, производство на яки и бижута. Всички картини в къщата са на фамилията като част от тях са нейни.

“Къщата на художника”
Снимки архив “Къщата на художника”

Бащата на Цветелина винаги се е занимавал с изкуство. По време на комунизма работи  като художник в голямо предприятие. Майка ѝ също в последствие се занимава, защото, когато се местят да живеят в Ахтопол тя си прави магазин за сувенири, продавала е картини на различни художници. 

Така в този пълен с творци, предприемачи и ценители род се стига до решението да създадат къщата на Художника за всеки желаещ да посети Черноморието и да има това приятно преживяване.


Прочети поще: Цветелина Русалиева – за

изкуството като страст и бизнес

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: