HomeСРЕЩИАнита Асенова и тенденциите в дизайна: eCommerce Academy Awards 2022

Анита Асенова и тенденциите в дизайна: eCommerce Academy Awards 2022

Анита Асенова и тенденциите в дизайна: eCommerce Academy Awards 2022

Анита Асенова и тенденциите в дизайна: eCommerce Academy Awards 2022

Дизайнерът трябва да бъде сигурен, че всяка стъпка до завършването на поръчката е интуитивна и разбираема

MADAMSKO ще ви запознае с четири жени, част от журито на конкурса eCommerce Academy Awards 2022.

eCommerce Academy Awards 2022 e проект, който цели да помага на електронните търговци да са по-добри в своята работа, чрез споделянето на добрите практики, от които всеки може да научи нещо. MADAMSKO е медиен партньор на конкурса.

Запознайте се с Анита Асенова

Анита е родом от град Плевен, но живее във Велико Търново. Тя започва да следва своя дизайнерски път още докато е студент. Завършва бакалавърска степен със специалност Педагогика на обучението по изобразителното изкуство и специализация Графичен дизайн във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Повече от четири години работи като уеб дизайнер, като към настоящия момент е част от екипа в Grind Web Studio.

Какви базисни функционалности трябва да има всеки онлайн магазин?

Съществуват дизайн елементи, които са се наложили като стандарт и потребителите са свикнали да присъстват в платформите за онлайн търговия. За базови функционалности може да се сметнат навигацията или менюто, чрез които имате достъп до цялата структура на сайта, търсачка за бързо на намиране на продукти, филтриране на продуктите по различни критерии, добавяне в списък с любими продукти, кошница и лесно завършване на поръчката. Като се има предвид, че процесът за финализиране на поръчката не трябва да бъде прекалено дълъг. В противен случай е твърде вероятно да откаже потребителят от закупуване.

С напредването на технологиите все повече магазини се ориентират към това да имат свои приложения. Чрез тях те се свързват директно с клиентите си като ги известяват за оферти и нови продукти. Някой функционалности могат да бъдат специфични за нишата, като например опцията за сравнение на продуктите по спецификации, която е характерна за магазините за техника. AR филтрите все по-често се срещат в магазините за козметика, които например дават възможността да „пробвате“ цвят червило, преди да закупите продукта с помощта на камерата.

От къде черпите вдъхновение, което да прилагате в работата си?

Периодично следя новите тенденции в дизайна, има множество статии по темата. Основно търся вдъхновение за проектите си от сайтовете Awwwards и Dribbble, в които дизайнери и фирми от цял свят публикуват работа си. Понякога обаче не всичко, което е актуално и красиво, е приложимо за реален проект. Има трендове, които са популярни и много харесвани, но не са подходящи за масовия случай. В практиката винаги се налага да мислиш преди всичко за удобство и яснотата на дизайна, който създаваш, а не само за творческия процес и така да покажеш авторското си виждане. 

Защо приехте поканата на Никола Илчев да бъдете жури в конкурса?

Стори ми се интересно предизвикателството, нещо ново за мен. Мисля, че идеята е хубава и ще бъде полезно за повечето бизнеси, които вземат участие. Кандидатурите ще се оценяват от различни аспекти, като този, в който ще взема участие е свързан с дизайна. С другите колеги от журито изградихме система от точни критерии, по които може да се оценява, като тях всеки може да прочете в сайта на конкурса.

Коя причина за участие в конкурса ви се струва много важна?

Според мен най-голямата полза идва с градивната критика, която ние, журиращите, ще споделим с участниците. Понякога много малко трябва, за да може нещо да стане безупречно и ще се радвам, ако повечето кандидати приемат нашите коментари като нещо позитивно и работят в посока подобряване и надграждане на своя бизнес. Пожелавам успех на всички участници и честно казано, на мен също ми е много любопитно кои ще са звездите на онлайн търговията в първото издание на конкурса!

eCommerce Academy Awards 2022 e първият строго профилиран конкурс за онлайн магазини. Никола Илчев, главен организатор на конкурса, и екипът на eCommerce Academy са си поставили за цел да открият звездите на онлайн търговията в България. В конкурса могат да участват както големи, така и по-малки електронни магазини, защото критериите за оценка, които са подбрани, дават равен шанс на всички.


Прочетете още: Гергана Лаптева: историите, които ни отвеждат в миналото и ни карат да разберем по-добре настоящето

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: