HomeМЕСТАДоменико Долче и Стефано Габана – техните любими места в Сицилия

Доменико Долче и Стефано Габана – техните любими места в Сицилия

Сицилия

Доменико Долче и Стефано Габана – техните любими места в Сицилия

На 8 юли 2022 г. в пещерата Grotta dei Cordari в Сиракуза на остров Сицилия се проведе уникално модно шоу отбелязващо 10 години Alta Moda на Dolce&Gabbana

Фотокредит: palermo.repubblica.it

„Вече изминаха десет години от първото шоу на Alta Moda в Таормина на 9 юли 2012 г. Много от образите, емоциите и усещанията на това незабравимо събитие са придружавали и вдъхновявали по-късни колекции, определяйки начина, по който работим и даваме живот на уникални творения.“ пишат Доменико Долче и Стефано Габана.

Dolce&Gabbana несъмнено е една от най-разпознаваните световни марки с неповторимите си изящни модни дизайни и луксозни, елегантни десени и кройки, вдъхновени от италианската култура. 

Зад марката стоят основателите – Доменико Долче от Сицилия и Стефано Габана от Милано. Те се запознават в нощен бар през 1980 г. като и двамата са били асистенти на модния дизайнер Джорджио Кореджиари. След няколко години работа като колеги, решават да създадат модно ателие, в което работят за други марки, а през 1985 г., създават марката Dolce&Gabbana. 

Снимка: Facebook/Dolce & Gabbana

Те са разполагали с под $2000 в сметките си, когато са отворили ателието, а днес са считани за „най-влиятелните дизайнери на нашето време“ и са сред най-богатите хора в Италия.

Още от началото, освен бизнес партньорството им, модното дуо са били романтични партньори. Двете модни икони имат несъмнено добър вкус за красотата, но в Сицилия освен най-голямото вдъхновение, намират и свой дом, както и преживяват отново и отново прекрасните си моменти.

Любимият хотел на двойката в Сицилия

Тяхното най-любимо и най-вдъхновяващо място за престой несъмнено е Дворецът Сан Доменико, Таормина, хотел Four Seasons. В тази слънчева идилия са създадени едни от най-емоционалните кампании на марката. И до днес, със своето великолепно наследство, гастрономия и вълшебни природни гледки, занаяти и хора, Сицилия играе основна роля в ослепителния успех на това италианско дуо.

Двойката споделят, че винаги са харесвали този курорт, дори толкова много, че са избрали мястото за дебюта на проекта Alta Moda през 2012г. 

Каква храна предпочитат?

В интервю на AD Middle East, Долче отговаря:

“Свързан съм с най-автентичните рецепти от сицилианската традиция, тези, направени от пресни и местни продукти. Тимбало, например, е жив спомен от моята земя, който ме свързва дълбоко със семейната ми история. Вариантите са много, защото всяко сицилианско семейство има своя рецепта, ревниво пазена и предавана от поколение на поколение, а невероятното е, че винаги е вкусна!”

Перфектният ден в Сицилия за известната двойка

Отговорът на този въпрос от  Стефано Габана към AD Middle East  е безкраен списък от забележителности и провинциални кътчета, като например Палермо и неговия прекрасен площад Претория; Монреал с неговата катедрала и мозайки; Долината на храмовете в Агридженто; Таормина, която е била първата спирка от тяхното пътешествие към мечтата за висша мода,  както и Polizzi Generosa, родното място на Доменико Долче. 

В допълнение споделя, че всички тези места са извори на вдъхновение и мир за душата, безкрайно романтични и колоритни забележителности. И е много трудно да се вземе решение къде точно да се отиде, защото навсякъде е прекрасно. 

А за Доменико Долче, перфектният ден в Сицилия е на плажа. Но за него също е толкова труден избор  да вземе решение. Защото морето на Сицилия е красиво, където и да се отиде.  Както на брега, така и на малките острови: плажовете с пемза на Липари, плажовете с черен пясък на Стромболи, Мондело в Палермо, заливът Мацаро в Таормина. 

За техният първи спомен в Сицилия

За Доменико Долче, всичко е започнало в Сицилия. Животът му, професията му и кариерата. Това е мястото, където той винаги се връща, а един от най-специалните му спомени е шивашкото ателие на баща му. Там, Доменико се е научих да крои и шие, а след това е усвоил и спецификите на различните платове и кройки.

Стефано Габана разказва пред AD Middle East  за първия си сицилиански спомен:

“Открих Сицилия, когато бях на осемнадесет години. Оттогава винаги съм обичал, посещавал и пътувал през Сицилия надлъж и на шир. Това е безусловна любов. Спомням си един от първите пъти, когато посетих провинцията с Доменико, видяхме снимка на жена, облечена в черно, на фона на типичен сицилиански фон. Обърнах се към него и му казах, че това трябва да направим.”

Модното дуо винаги ще се връща към Сицилия за глътка свеж въздух, свързване с корените си и за зареждане на душата и моднo вдъхновение. Тази местност за тях ще остане извор на успеха.  А за Сицилия, Dolce&Gabbana винаги ще бъде гордост и форма на патриотизъм. 


Прочетете още: Екскурзия във Валенсия – потопете се в испанския начин на живот

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: