HomeПОДКАСТГергана Лаптева – вдъхновяващият пътешественик

Гергана Лаптева – вдъхновяващият пътешественик

Гергана Лаптева – вдъхновяващият пътешественик

MADAMSKO представя Гергана Лаптева в откровен разговор за нейните експедиции, пътувания и впечатления.

Гергана Лаптева е личност, с която не ви срещаме за първи път. Тя е учен, член на Българския антарктически институт и автор на пътеписи и романи, последният от които – „Тайната от Апамея“. Гергана е жена, чиито разкази можете да слушате с часове наред и да си мечтаете някой ден да посетите местата, които описва.

Тя завършва художествената гимназия в София със специалност „Живопис“. След това поема по по-различен път, изучавайки геология и палеонтология в Софийския университет при проф. Христо Пимпирев,  учен и полярен изследовател. Неговите увлекателни истории за далечната ледена земя събуждат интереса на Гергана. Впоследствие, благодарение на нейната упоритост, тя започва работа в Българския антарктически институт, а две години по-късно поема към първата си експедиция.

гергана лаптева
Снимка: Личен архив на Гергана Лаптева

Пътуването включва „доста интересни емоции и преживявания“. Стигнала вече до най-южната точка на Аржентина (или тази на Чили), Гергана и останалите от групата се качват на научноизследователски кораби и споделя, че „самото преживяване да пътуваш три дни, преминавайки през пролива на Дрейк, където както е известно са най-бурните води в света, си е…изпитание за новобранец“.

„Всъщност емоцията, която те грабва е най-силна, когато за първи път видиш ледовете и бреговете на Антарктида“

За слушателите на MADAMSKO, Гергана Лаптева разказва за първите си впечатления от Ледения континент, срещите си с антарктическите пингвини и ни запознава с това, как преминава един неин ден на българската база в Антарктида. „Ако се случи да се хване по-буреносен период, може 3-4 дни да не може човек да излезе от базата…, но когато времето е хубаво, всички гледат да използват този шанс“, споделя тя.

Във връзка с дейността, която развива в БАИ, тя споделя, че се организират различни културни събития (художествени и фотографски изложби, книги, свързани с Антарктида и др.), които са насочени към екологията.

„Стараем се всичко, което се прави и е свързано с Антарктида, да е природосъобразно, тъй като това е последният, най-слабо засегнат континент от човешка дейност“

Определено Гергана Лаптева е силно колоритна личност. Слушайки историите ѝ, вече си представяме красивите гледки, които е видяла, местата, които е посетила, а думите, с които описва всичко това, пораждат само положителни емоции в нас – вълнение, наслада и блаженство. За да изпитате това, изслушайте аудио подкаста на MADAMSKO в Spotify и SoundCloud и разберете повече за:

  • Приключенията ѝ в Южна Америка;
  • Как е решила да напише първият си пътепис;
  • Къде намира вдъхновение;
  • Пътешествията ѝ в Средиземноморието и Източна Турция.


Прочетете още: Теди Кацарова: Искам здравословният начин на живот да се превърне в мода

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: