HomeСРЕЩИКристина Павлова за потребителските права: eCommerce Academy Awards 2022

Кристина Павлова за потребителските права: eCommerce Academy Awards 2022

Кристина Павлова: eCommerce Academy Awards 2022

Кристина Павлова за потребителските права: eCommerce Academy Awards 2022

Всяка онлайн платформа носи отговорност както спрямо своите потребители, така и спрямо разпоредбите на действащото законодателство

Трети ден MADAMSKO ви среща с жени, част от журито на конкурса eCommerce Academy Awards 2022.

eCommerce Academy Awards 2022 e проект, който който цели да помага на електронните търговци да са по-добри в своята работа, чрез споделянето на добрите практики, от които всеки може да научи нещо. MADAMSKO е медиен партньор на конкурса.

Запознайте се с Кристина Павлова

Тя е юрисконсулт в „Абритес“ ЕООД и консултант в областта на защитата на личните данни и корпоративното право. През 2016 г. завършва магистратура по право в ЮЗУ „Неофит Рилски“. От 2019 г. е сертифициран експерт в областта на информационната сигурност (CIPM) към Международната асоциация на професионалистите в областта на поверителността (IAPP), както и член на асоциацията. Участвала е като лектор в програми на ЮЗУ „Неофит Рилски“, като в настоящия момент провежда обучения в областта на защита на личните данни и въпроси от корпоративното право.

Професионалните ѝ интереси са насочени към защита на данните, защита на интелектуалната собственост, търговско и конкурентно право, потребителско право, трудово право.

Свободното си време обвързва с пътешествия, спорт, благополучие и мигове, прекарани с близките си хора.

Компанията, в която изпълнява ролята на юрисконсулт – „Абритес“ ЕООД, е българска ИТ компания, основана през 2005 г., специализирана в разработка на цялостни софтуерни и  хардуерни решения за автомобилната индустрия. Абритес е продуктов лидер, който преодолява технологичните ограничения и създава иновативни решения. Продуктите  дават възможност както за обща диагностика на моторни превозни средства – автомобили, камиони, мотоциклети, ATV, моторни шейни, лодки, тежка техника, така и за процедури, които са недостъпни или недостатъчно развити в оборудването на съответния автомобилен производител. Продуктите на компанията са утвърдени в над 110 държави, на 6 континента. Абритес разполага със собствени офиси и производствени мощности в България, Франция и Италия.

Какви са отговорностите на онлайн платформите в правно отношение?

Всяка онлайн платформа носи отговорност както спрямо своите потребители, така и спрямо разпоредбите на действащото законодателство.

Задължителни елементи в уебсайта и онлайн магазина са общите условия и приложимите към тях документи, политика за поверителност и приложимите към нея форми за упражняване на правата на субекта на данни, както и политика за използване на бисквитки.

Общите условия уреждат начина, по който посетителите взаимодействат с платформата. Също така включват и правата на интелектуална собственост на даденото дружество и ограничението на неговата отговорност. Когато става въпрос за онлайн магазин – общите условия са договорът между продавача (платформата) и купувача (потребителя). Тук е силно препоръчително наличието на политика за връщане и замяна.

Абсолютно задължително е в общите условия да са уредени особените клаузи, които се прилагат спрямо лица, които имат качеството потребител, по смисъла на Закона за защита на потребителите.

Не на последно място, трябва да споменем и отговорностите и задълженията на платформите, спрямо Закона за защита на конкуренцията и Закона за защита на потребителите, с които дружествата трябва да съобразят своите маркетинг комуникации, визуализиране на промоционални кампании и договори с партньори.

Платформите трябва да обръщат внимание на начините, по които организират методите за плащане и потребителската количка.

Според вас потребителите запознати ли са с техните права?

Моите наблюдения са, че в настоящата постпандемична обстановка потребителите повече от всякога се интересуват от своите права и задължения, когато пазаруват онлайн. Общите условия все по-малко се възприемат като кутийката, която трябва да бъде отметната при регистрация в платформата. Преди година и половина повечето ми клиенти бяха компании, които консултирам по въпросите, споменати преди малко. Сега броят на физическите и юридическите лица, които се интересуват от своите права и задължения и отправят запитванията си към мен и колеги, е балансиран.

Къде следите за всички новости и тенденции, които прилагате в работата си?

Източниците ми на информация са многобройни. Ежедневно следя новостите и тенденциите в областта. Обстановката е динамична и основите постоянно се надграждат. Аз членувам в няколко асоциации, които за мен са ценен източник на информация. Също така Абритес е член на различни организации и асоциации, до чиито ресурси, като служител на компанията, имам достъп. Ежеседмично получавам електронни бюлетини с ценна информация, посещавам семинари и конференции, обменям опит и знания с мои колеги, използвам ресурсите на правната библиотека на нашата компания, запознавам се с ежемесечните броеве на различни правни списания и не на последно място – работя с юридически софтуер, като в настоящия момент този, който съвпада с моите нужди и изисквания е La Corda. От месец октомври съм планирала да стартирам обучителна програма, която да обогати комплексно знанията ми в областта на защитата на интелектуалната собственост в ЕС. Пожелайте ми успех.

Защо приехте поканата на Никола Илчев да бъдете жури в конкурса?

Запозната съм с eCommerce Academy и работата на Никола Илчев. Имали сте няколко съвместни проекта, по време на работата ми в eBag. Уважавам проактивните хора. Хората, които винаги се стремят към добавена стойност за обществото и градят своите успехи с амбиция и страст. Никола е от тези хора. Нашите виждания за „онлайн“ света съвпадат и всичко останало се подреди по естествен начин.

Какво трябва да има един електронен магазин, за да получи приза „Звезда на онлайн търговията”?

Призът \Звезда на онлайн търговията” е преди всичко отговорност. Отговорност за eCommerce Academy, отговорност за eCommerce Academy Awards 2022, отговорност за нас като жури и разбира се – отговорност за носителя на този приз.

Тази награда носи в себе си комплекс от качества, които екипът на eCommerce Academy елегантно успя да разпредели в различните категории за оценка на представянето.

В моята категория – Правно съответствие, държа именно на отговорността.

Най-добрият онлайн магазин е помислил за всеки детайл – от правописа, пунктуацията, форматирането, визуализацията на текста и посланията, до извършването на проучвания и консултации със специалисти, преди да бъде разработено и публикувано съдържанието в уебсайта.

eCommerce Academy Awards 2022 e първият строго профилиран конкурс за онлайн магазини. Никола Илчев, главен организатор на конкурса, и екипът на eCommerce Academy са си поставили за цел да открият звездите на онлайн търговията в България. В конкурса могат да участват както големи, така и по-малки електронни магазини, защото критериите за оценка, които са подбрани, дават равен шанс на всички.


Прочетете още: Вера Иванова и персонализираното съдържание: eCommerce Academy Awards 2022

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: