HomeИНТЕРЕСНОЕмоционалната интелигентност – книга на Даниъл Голман

Емоционалната интелигентност – книга на Даниъл Голман

Емоционалната интелигентност - книга на Даниъл Голман

Емоционалната интелигентност – книга на Даниъл Голман

Емоционалната интелигентност може да бъде подхранвана и укрепвана през целия живот. Човек трябва съзнателно да я развива и поддържа.

Снимка: Getty Images

Каква е основната тема на книгата?

Авторът Даниъл Голман твърди, че коефициентът на интелигентност не трябва да се счита като една неотменна съдба. Хора с висок коефициент на интелигентност могат да се окажат изключително неуспешни и неефективни в работата и живота си. Често възгледите относно интелекта са твърде ограничени и пренебрегват жизненоважни способности и умения.

Голман показва кои са факторите заради които хората с висок коефициент на интелигентност се провалят, а такива със скромни постижения в училище се справят изненадващо добре в живота. Тези фактори авторът нарича „емоционална интелигентност“. Част от тях са самоосъзнаването, самодисциплината, състраданието и съчувствието.

„Емоционалната интелигентност“ е издадена за първи път през 1995 г. и оттогава е световен бестселър. Преведена е на 30 езика с над 5 милиона продадени копия. Това е книга за всички, които искат да се докоснат до различната гледна точка за човешката интелигентност.

От края на ХХ век научните иновации предизвикват интерес към пресечната точка на емоцията и невробиологията. Учените смятат, че мозъкът и имунната система са тясно свързани. Хроничният стрес може да навреди на човешкото тяло, а емоциите влияят върху заболявания като сърдечно-съдовите, неврологичните и други.

В днешно време изследователите опровергават наложеното мнение, че от коефициента на интелигентност зависи колко успешен и щастлив е човек. Емоционалната интелигентност е много по-добър показател за посоката, по която ще поеме животът на човека. Тя помага на хората да се овладеят, когато са изправени пред трудности. Също така развива качества като издръжливост, съпричастност и съчувствие.

В миналото учените твърдяха, че емоционалната интелигентност е нещо, което човек има или няма. Изследователите през последните няколко десетилетия откриват, че емоционалната интелигентност е способност, а не даденост и вродена черта на характера. Все пак най-важният етап от развитието на емоционалната интелигентност е ранното детство. Бебе, което е отгледано с любов, расте щастливо и като порасне приема света като едно прекрасно място. И обратно, бебе, което е пренебрегвано, става затворен и необщителен възрастен човек. Такива деца трудно се справят с предизвикателствата и проблемите в живота. Оптимизмът или песимизмът се формират, когато детето е малко. Те обаче могат да се променят с времето. Социалната среда, в която живеят хората, влияе върху емоциите и чувствата им.

Какво друго ще научите от  „Емоционалната интелигентност”?

Важно е да осъзнаем, че никой не е напълно отговорен за емоциите си. Самосъзнанието е основата, върху която се гради емоционалната интелигентност. Емоциите възникват, докато мозъкът се опитва да обработи и разбере по-добре външния свят. Това, което хората могат да контролират е как реагират на емоциите, които изпитват. Осъзнаването на дадена емоция е първата стъпка към правилната реакция и справянето с нея.

Емоционалната интелигентност включва различни социални умения, по-специално способността за съпричастност. Някои хора просто не се съобразяват с чувствата на другите. В резултат на това се сблъскват с огромна бариера при взаимоотношенията си с тях. Социопатите, при които липсва каквато и да е съпричастност и съчувствие често са агресивни и избухливи. Също така те проявяват насилие и е възможно да малтретират други хора, особено деца.

Емоционалната интелигентност помага да се преодолеят кавгите в семейството. Като цяло, мъжете и жените имат много различни начини за справяне с конфликтите. Мъжете предпочитат да отбягват разговорите за чувствата и  емоциите. За разлика от тях, жените се притесняват, ако конфликтът не бъде решен бързо и навреме. Като признават факта, че хората могат да се научат на емоционалната интелигентност, училищата най-накрая започват да инвестират в концепцията за емоционална грамотност.

Рисковете от емоционална неграмотност, особено за младите хора, са големи. Тя е свързана с проблеми като депресия и насилие. Хората с развити емоционални умения са по-доволни от живота, справят се по-добре и са по-щастливи. Други, които не могат да контролират емоциите си, водят безкрайна вътрешна борба и така саботират способността си да работят съсредоточено и да мислят ясно.

Емоционалната интелигентност е способност, която може да бъде развита

Човек не се ражда със социални умения като съпричастност и самосъзнание. Голяма част от емоционалната интелигентност се формира, когато децата са много малки. Обикновено поведението на родителите оформя виждането на детето за света. Но емоционалната грамотност може да се научи и по-късно в живота, неформално или чрез образователни програми. Учените твърдят, че коефициентът на интелигентност не може да се променя кой знае колко от опита или образованието.

Основни емоционални умения обаче могат да бъдат преподавани или усъвършенствани, стига да положим съответните усилия. Емоционална интелигентност включва в себе си възможността човек да се мотивира, да проявява постоянство, да контролира емоциите си, да регулира настроенията си, да проявява съпричастност и да живее с надежда. Емоционалната интелигентност е сравнително ново понятие. Никой не може да каже още до каква степен тя определя разликите в житейската реализация на хората. Данните обаче сочат, че емоционалната интелигентност може да е също толкова силна, колкото и коефициентът на интелигентност – а понякога и повече.

Доказано е, че четенето на романи повишава емоционалната интелигентност на читателите. Изследователите смятат, че мозъкът научава повече от художествената литература, защото остава много подробности на въображението на читателя.

Физиологията на мозъка се оформя чрез научаване на нови неща и опитности

В миналото учените вярвали, че анатомията на мозъка е непроменима. Те смятали, че след като мозъкът се е развил в детството, той не може да се подобри в положителна посока. Според това мнение пациентите, които са получили мозъчни наранявания или други неврологични усложнения, са обречени на живот с увреждания и нарушена неврологична функция. Способността на мозъка да се променя се нарича невропластичност.

Доскоро учените смятат, че невропластичността се проявява само при децата. Но сега изследователите знаят, че възрастните също имат степен на невропластичност. Тя обяснява защо емоционалната интелигентност може да нарасне с времето. Пациентите, които са претърпели някаква травма на главата или инсулт, често образуват нови нервни пътища или засилват стари синаптични връзки. Това им позволява да компенсират загубените способности и умения. Проучванията са установили, че мозъчните промени при бременните жени, които преди са били преписвани на хормонален дисбаланс и недостиг на сън, всъщност са случай на невропластичност. Проучване от 2016 година установява, че две години след бременността жените продължават да имат видими промени свързани със социалните умения, особено съпричастността и съчувствието. Тези промени водят до повишена емоционална интелигентност, което е полезно за всеки и особено за майките.

Мозъкът може непрекъснато да повишава своя капацитет чрез подходящо обучение. Научаването на нови неща е единственият начин да се повиши мозъчният капацитет. Добре е мозъкът да се тренира ежедневно и интензивно.

Емоциите влияят на здравето на човека. Това е факт, който много здравни специалисти не вземат предвид

В миналото медицинските изследователи смятат, че мозъкът и имунната система не си взаимодействат. Разпознаването на дълбоката връзка между ума и тялото е сравнително скорошно развитие в областта на медицината. Но много, а може би и повечето здравни специалисти не обръщат достатъчно внимание на тази връзка. Нормално е пациентите да се чувстват стресирани или депресирани, когато се лекуват от дадено заболяване. Тези негативни емоции изострят болестта. Положителните мисли и чувства предизвикват по-бързо възстановяване.

Медицинската грижа, ориентирана към пациента набира скорост в САЩ. Пациентът е поставен в центъра на грижата. С други думи, той не е просто обект на лекарска грижа, а заема главна роля в собственото си лечение. За съжаление все още има малко институции, които наистина приемат тази гледна точка. Проблемът на здравеопазването в САЩ е, че няма връзка между лекарите, когато пациентите се нуждаят от лечение от различни специалисти в различни болници. Когато едно здравно заведение е ориентирано към пациента, лекарите работят заедно, за да предложат цялостен план за лечение. Ако пациентът е приоритет, медицинските прегледи могат да се осъществят последователно на едно място. По този начин човекът ще бъде прегледан например от хирург, онколог, диетолог и физиотерапевт в един и същи ден. Чрез облекчаване на административните затруднения, здравните заведения, ориентирани към пациента, му помагат да се съсредоточи върху възстановяването и лечението си, вместо върху документи, графици и дълго изчакване.

Работната среда в днешно време изисква висока степен на емоционална интелигентност

Преминаването на обществото от ръчен труд към умствена работа превърна емоционалната интелигентност в предимство. Способността за предотвратяване на конфликти и несъгласия е полезна на работното място. Продавачите например трябва да могат да разпознават настроенията и желанията на своите клиенти. Мениджърите в почти всяка област трябва да бъдат емоционално интелигентни, за да управляват ефективно екипа си.

Добър начин да се подхрани емоционалната интелигентност на служителите е да им се даде възможност да  изкажат мнението си по даден въпрос. Когато работниците дават обратна връзка, това помага на управителите да разберат дали се движат в правилната посока. Положителните отзиви уверяват мениджърите, че те се справят добре. Например, когато бутонът за повикване на асансьора свети, това помага на хората да разберат, че дори ако той не идва веднага, заявката е регистрирана. Асансьорът в крайна сметка ще пристигне на етажа, от който е повикан. Отрицателното мнение и негативните отзиви показват, че даден подход или действие не работи. Например компютърът издава особен звук, когато се направи невалидна команда или заявка.

Обратната връзка от служителите трябва да е актуална и точна. Ако детекторът за дим е твърде чувствителен и непрекъснато се задейства, когато се готви, той е напълно безполезен. По същия начин, ако служителите нeпрекъснато недоволстват и капризничат при най-малкия проблем, те си остават едни мърморковци. Мнението им определено няма да бъде чуто и прието от ръководството. Също така е важно обратната връзка да бъде ясна и добре изказана. Точната и конструктивна обратна връзка е по-полезна от неясната оценка на резултатите. Емоционалната интелигентност може да подобри комуникационните умения в една компания. Тя обаче не е вродена черта, както мнозина приемат. Емоционалната интелигентност трябва да бъде разработена и практикувана. Изразяването на собствено мнение и приемането на чуждото, помага за засилване на емоционалната интелигентност на работното място.

Надеждата и оптимизмът са изключително полезни в работата и живота

Силата на позитивното мислене предлага много предимства в живота. Психологически издръжливите хора се възстановяват по-бързо след като са преживели провал или трудност. Тези, на които им е трудно да мислят положително и да бъдат оптимисти, могат да развият тези умения с течение на времето. Един от най-ефективните начини за придобиване на оптимизъм е когато човек се заобиколи с позитивни хора.

Дан Бютнер е автор на статии в известно списание, а също така е написал поредица от книги, в които разглеждат това, което той е нарекъл „сини зони“. Това са държави и региони, в които хората се радват на повече дълголетие и по-голямо щастие, отколкото населението от други части на света. Бютнер и неговият екип разглеждат тези места, за да разберат по-добре кои фактори помагат на хората от сините зони да бъдат успешни и да процъфтяват. Според проучванията силните социални връзки и приятелствата, допринасят за благополучието на хората. Бютнер казва, че всеки, който иска да живее дълъг и пълноценен живот, трябва да общува с позитивни и оптимистични хора. Според изследванията му, когато човек има поне трима близки приятели, които са успешни, те му помагат да е по-щастлив и жизнерадостен. Добрите и позитивни взаимоотношения укрепват здравето и настроението на човека дори повече от лекарствата.

Постоянното безпокойство не е продуктивно и вреди на хората

Безпокойството е силна емоция, която може да бъде трудна за контролиране. То в най-добрия случай е непродуктивна емоция. Важното при овладяването на безпокойството е да не се опитвате да го избегнете напълно. Вместо това трябва да се съсредоточите върху успокояването, така че притеснението да премине бързо.

Всеки човек трябва да може да владее притесненията си. Понякога хората трудно правят разлика междуобикновеното безпокойство и клиничното тревожно разстройство. Тревожните разстройства сами по себе си са често срещани. Те засягат почти една пета от населението на САЩ. Добър начин за разграничаване между обикновено безпокойство и клинично разстройство е като се оцени източникът на тревогата. Също так трябва да се разбере какво е влиянието на безпокойството върху живота на човека и колко дълго продължава. Ако тревожността продължава много дълго време, може да се наложи клинична интервенция като терапия или лекарства. Ако източникът на притеснението е лесен за идентифициране и влиянието му е леко и краткотрайно, тогава човек може сам да се справи с проблема. 

По принцип притеснението идва, когато човек чувства, че не може да контролира бъдещето.  Един от най-добрите начини за борба с това състояние е да се отдели време за нещо, което възвръща увереността на човека и го прави ефективен. Насочването на мислите към някаква друга дейност е подходяща стратегия за облекчаване на тревожността. Например човек, който се тревожи за здравето си, може да насочи тези мисли към приготвяне на полезни храни или пазаруване в магазин за здравословно хранене. По този начин притеснението се превръща в гориво за производителност.

„Емоционалната интелигентност“

В книгата авторът говори за различните причини и начини, чрез които тази способност може да бъде развита. Хората, които усещат и разбират настроенията на другите и на себе си, имат висока степен на емоционална интелигентност. Онези, на които им е трудно да осъзнаят собствените си чувства и са неподготвени да се справят с чувствата на другите, имат ниска степен на емоционална интелигентност. Въпреки това хората, при които емоционалната интелигентност липсва, могат да я развият във времето. Коефициентът на интелигентност далеч не е единственият елемент, който определя съдбата на човека. Емоционалната интелигентност, която включва набор от черти на характера също играе важна роля за живота на човек.

Източник : Goleman, Daniel. „Emotional Intelligence“. Bantam Books, 1995. 352 p.

Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  
Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега: 


Прочетете още: Навици за висока продуктивност: Как да станат наше ежедневие?

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: