HomeИНТЕРЕСНОИнфлуенсъри с ексклузивно съдържание за фенове. Какво означава това за брандовете?

Инфлуенсъри с ексклузивно съдържание за фенове. Какво означава това за брандовете?

Influencers and Instagram subscribtion

Инфлуенсъри с ексклузивно съдържание за фенове. Какво означава това за брандовете?

Инфлуенсъри таксуват феновете си за ексклузивно съдържание в социалните мрежи, поставяйки бъдещето на бранд партньорствата под въпрос.

Инфлуенсър маркетингът е развиваща се индустрия. Глобалният пазар на инфлуенсъри се очаква да достигне 15 милиарда долара до края на 2022 г. спрямо 8 милиарда долара през 2019 г., според данни на Media Kix. Но това е само началото. 

Тази година Instagram представи една нова функция на приложението, а именно абонамент. Новите актуализации на абонаментите в Instagram включват групови чатове и публикации само за абонати. Освен това има и специален раздел в профила на инфлуенсъра, където феновете, които плащат, могат да видят ексклузивното съдържание.

Мненията относно тази нова функция на Instagram са смесени, тъй като инфлуенсърите, които развиват втори поток от приходи, чрез монетизирането на подобни частни групи, могат да се разглеждат като заплаха за партньорствата с брандове. Приема се, че те могат да управляват собствените си приходи и е по-малко вероятно да искат да въведат реклами или спонсорирано съдържание във вече плащаща публика.

Но това може да бъде и от полза за марките, защото има по-голяма вероятност влиятелните лица, с които работят, да развият по-силни партньорства и да произвеждат по-висококачествено съдържание. По този начин инфлуенсърите ще имат възможността да се съсредоточат върху създаване на дългосрочни партньорства с брандовете, които най-добре кореспондират с начина им на живот.

Частни абонаменти за фенове

Истината е, че абонаментите са пътят на бъдещето. Все по-често се появяват различни клубове или VIP членства, които залагат именно на различни видове ексклузивно съдържание. Този принцип се развива усилено както в сферата на комуникацията, така и на услугите.

Instagram представи своята функция за абониране като възможност за инфлуенсърите да осъществяват по-личен контакт с последователите си. С абонаментите в Instagram абонатите плащат месечна такса, за да видят ексклузивно съдържание. Те получават специална лилава значка веднага щом се абонират. Значките на абонатите се показват в коментарите и личните съобщения до тяхното потребителско име, което им помага да се откроят.

Абонаментите позволяват на @alizakelly да осъществи по-близък контакт със своите фенове

Астрологът и автор Ализа Кели изгради общност със своите абонати, като създава истински взаимоотношения и въздействащо съдържание за своята най-ангажирана аудитория.

„Чувствам се, че има истинска връзка, която се укрепва, това е нещо, което проектирам и създавам с моите абонати в реално време“, споделя тя.

Понастоящем абонаментите работят само с покани и основно на територията на САЩ. Идеята на Instagram обаче е да разшири параметрите на тази функция, позволявайки й да достигне до повече създатели на съдържание.

След като бъде поканен да използва Абонаменти, инфлуенсърът има възможност да настрои параметрите на абонамента си от поле „Професионално табло за управление“. Като се отиде на „Абонаменти“, създателите на съдържание могат да видят своя списък с абонати.

От списъка с абонати също ще има възможност да се блокират, ограничават, докладват и премахват абонати. Освен това ще могат да се видят всички приходи, нови абонати, анулирания и други.

Бъдещето на колаборациите с брандове

Ако инфлуенсърите печелят пари директно от своите последователи, това би било допълнителен поток от приходи, но това не означава, че те все още няма да търсят партньорства с марки. Свързването им с брандове продължава да представлява ниво на влияние, особено когато става въпрос за по-висок клас марки.

С нарастване на броя на последователите на инфлуенсърите, се увеличават и възможностите им за монетизиране, които не включват партньорства с брандове. Най-често става въпрос за стартиране на собствена марка. Много създатели на съдържание залагат точно на това, с цел набиране на още по-голяма популярност. Въпреки това бранд партньорствата ще продължат да бъдат част от уравнението. Брандовете могат да окажат положително въздействие върху авторитета и аудиторията на инфлуенсърите.

Към момента опцията за абониране в Инстаграм не е активна на територията на България. Въпреки тестовия период обаче се очаква, в някакъв момент, родните инфлуенсъри да могат да се възползват от тази функция на платформата. Какви са нагласите към абонаментите и как феновете в България биха реагирали, предстои да разберем. Надяваме се скоро!


Прочетете още: Теди Кацарова: Искам здравословният начин на живот да се превърне в мода

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: