HomeСРЕЩИПламена Диевска за новостите в дизайна: eCommerce Academy Awards 2022

Пламена Диевска за новостите в дизайна: eCommerce Academy Awards 2022

Пламена Диевска за новостите в дизайна: eCommerce Academy Awards 2022

Пламена Диевска за новостите в дизайна: eCommerce Academy Awards 2022

Всеки онлайн магазин трябва да е интуитивен за използване, визията му да е естетически издържана и да отговаря на бизнеса

MADAMSKO ви запозна с три жени, които са част от журито на конкурса eCommerce Academy Awards 2022. Финализираме седмицата, срещайки ви с Пламена Диевска.

eCommerce Academy Awards 2022 e проект, който който цели да помага на електронните търговци да са по-добри в своята работа, чрез споделянето на добрите практики, от които всеки може да научи нещо. MADAMSKO е медиен партньор на конкурса.

Пламена Диевска за новостите в дизайна: eCommerce Academy Awards 2022

Запознайте се с Пламена Диевска

Тя е  UX & UI Designer от 6 години, а отскоро и Design Team Lead в Grind Web Studio. Основният фокус в работата ѝ в Grind е изработката на функционални и лесни за използване онлайн магазини за български и чужди пазари. Преди няколко месеца Grind получи приза “WooExperts” , което ги прави единствената в България софтуерна компания, официално верифицирана от WordPress. Пламена обича професията си и динамиката в IT сферата. „Бързоразвиващият се дигитален свят, в който живеем ни кара да експериментираме, надграждаме и не просто да следваме тенденциите, но и да ги създаваме“, споделя тя.

Според нея, събитията през последните 2 години са оказали голямо влияние върху онлайн търговията и са променили навиците на хората, които пазаруват все повече онлайн и все по-малко във физическите магазини. Това е било повод за реакция от страна на Grind. Те са решили, че трябва да направят пазаруването още по-лесно, приятно и бързо. Така разработили Beyondcart – платформа, която трансформира всеки онлайн магазин (woocommerce) в мобилно приложение, което бързо се превръща в маркетинг канал и must have бизнес инструмент.

Какви са тенденциите в дизайна през 2022?

За щастие, тенденциите в дизайна не са едногодишни, а се задържат малко повече. В противен случай всеки онлайн магазин щеше да е outdated само за една година. Основните тенденции, които се налагат в дизайна през последните години, са минимализма и плоският дизайн. Въпреки това силната конкуренция налага и други тенденции, като контрастните цветове, смелата типография, градиентни фонове, които могат да направят всеки дизайн уникален, с индивидуалност, която да бъде лесно запомнена и разпознаваема от потребителя. От своя страна, Metaverse (мета вселената) оказва огромно влияние върху тенденциите през 2022, като налага холо/неоновата тенденция, 3D илюстрациите и UI елементите, Клейморфизма и други мета вселенски неща.

Какви базисни функционалности трябва да има всеки онлайн магазин?

Всеки онлайн магазин трябва да е интуитивен за използване, процесът на поръчка да бъде лесен, приятен и бърз, а визията да е естетически издържана и да отговаря на бизнеса. Допълнителни бизнес функционалности е добре да има, ако носят стойност на потребителя и помагат в избора на продукт/процеса на поръчка. Малко са общо валидните бизнес функционалности, повечето зависят от нишата, към която спада магазина. Една от стандартните функционалности, които аз ползвам като потребител, е „Добави в любими“. Честно казано обаче тази функционалност я използвам само в мобилните приложения, никога на десктоп. Ползвам я често, когато случайно съм попаднала на продукт, който ми харесва, но не ми трябва в момента, както и когато търся нещо целенасочено, но искам да сравня с други продукти.

Друга функционалност, ако мога така да я нарека, която е много важна за мен, е връщането на поръчка. Много ми е досадно, когато трябва сама да влизам в магазина и да търся в общите условия как да върна, къде да занеса и т.н., затова определено автоматизирането връщане на поръчка ми е в топ 3 мъст хев функционалности. 

Кои са вашите източници на вдъхновение?

През последните 6 години успях да си създам среди на вдъхновените, като се обградих от хора и акаунти, които ме мотивират и вдъхновяват във всички социални мрежи, които използвам ежедневно. Така без никакво усилие – дори когато си пия кафето и „скролвам“ в социалните мрежи – се вдъхновявам. Отделно почти всеки ден отделям време да търся целенасочено инспирации вдъхновение в сайтове, специално създадени за това.

Каква е личната Ви мотивация да бъдете част от журито на конкурса?

Благодаря за въпроса и дано не засегна никого с отговора си, но ще бъда напълно честна. За мое огромно съжаление, визуалната култура в България е на много ниско ниво. За щастие, това е поправимо! Точно това е моята лична мотивация да участвам като жури в конкурса. Надявам се, че заедно с колегите ми в дизайн журито ще успеем да покажем добрите примери в дизайна и да дадем ценни съвети на всеки онлайн магазин!

 Какво трябва да има един електронен магазин, за да получи приза „Звезда на онлайн търговията”?

На този въпрос ще отговоря не като дизайнер, а като потребител. За да бъде един онлайн магазин звезда, той трябва да отговаря на много изисквания, ето и основните за мен:

  •  да се маркетира добре (признавам си след дизайна маркетингът и рекламата са ми втората страст);
  •  да има минималистична, но запомняща, естетически издържана визия;
  •  да бъде интуитивен и лесен за използване;
  •  да има отлично следпродажбено обслужване;
  •  да ме накара да се върна отново.

eCommerce Academy Awards 2022 e първият строго профилиран конкурс за онлайн магазини. Никола Илчев, главен организатор на конкурса, и екипът на eCommerce Academy са си поставили за цел да открият звездите на онлайн търговията в България. В конкурса могат да участват както големи, така и по-малки електронни магазини, защото критериите за оценка, които са подбрани, дават равен шанс на всички.


Прочетете още: Кристина Павлова за потребителските права: eCommerce Academy Awards 2022

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: