HomeЗДРАВЕСапиосексуален ли сте?

Сапиосексуален ли сте?

мъж и жена се ръкуват

Сапиосексуален ли сте?

Как да разбираме кой е сапиосексуален и по какви признаци да го различим.

Може не винаги да можете да определите точно защо излизате с човека, с когото се срещате, но можете да посочите кои черти на партньора ви, са ви привлекли към него на първо място. Дали това е неговата или нейната усмивка, чувството за хумор, стил, цвят на косата, ярко червено червило или лунички? Но ако излизате със сапиосексуалисти, не външният ви вид ги привлича най-много, а вашата интелигентност. И докато това е сравнително нов и не много научен термин, може да се срещате със сапиосексуалист, без дори да го осъзнавате.

Кои са сапиосексуални?

Сапиосексуален ли сте?

Терминът се появи за първи път преди четири години, когато един от най-популярните сайтове за запознанства в света, OkCupid, добави нова сексуална ориентация, „sapio“, към профилите. Тази дума би трябвало да ви звучи познато, защото идва от латинската дума „sapiens“ – знаете, както в homo sapiens – разумен човек. По един или друг начин, оттогава за много потребители на този портал, както и за Tinder, който последва неговия пример, тази опция се превърна в един от основните критерии за избор на партньор. Сега терминът дори е включен в Oxford English Dictionary и Urban Dictionary.

И така, кои са сапиосексуалните и какви качества трябва да притежавате, за да се класифицирате като част от тяхното общество? Според Urban Dictionary сапиосексуалният е човек, който вярва, че нечия интелигентност е най-привлекателната му черта. Те я ценят повече от всички физически характеристики.

Влюбени в IQ

Сапиосексуален ли сте?

Както вече казахме, хората със сапиосексуална ориентация смятат интелигентността за най-вълнуващата черта на човек. Те избират партньор с най-проницателния, любознателен и дързък ум, а философската дискусия за тях е най-добрата прелюдия към любовта. 

Сапиосексуалните обикновено се гордеят с висок коефициент на интелигентност и следователно са в състояние да видят и оценят ерудицията и красноречието на другите. Такива хора имат широк кръгозор, могат свободно да използват метафори, а на глупавите въпроси често отговарят с ирония.

Какво казват учените?

Като научен термин сапиосексуалността не е официално призната или използвана от сексолози и други специалисти по сексуално здраве. Те обясняват това с факта, че няма смисъл да се отделя влечението към високата интелигентност на партньора като личностна ориентация, тъй както ние не отделяме например влечението към високото финансово благополучие. Освен това, всеки от нас по различен начин оценява нивото на интелигентност.

Но защо тогава популярността на сапиосексуалността продължава да расте? Според специалистите това се дължи на бързото развитие на технологиите и особеното възхищение, което учените и изобретателите будят у нас днес. Разбира се, медиите играят голяма роля за разрастването на тази тенденция. Не напразно много герои от чуждестранни телевизионни сериали са гении, които, въпреки че не могат да се похвалят с огромна мускулна маса и идеални черти на лицето, все пак привличат жените като магнит, благодарение на блестящия си интелект.

Сапиосексуален ли сте?

Въз основа на основните определящи характеристики, ето някои признаци, че може да сте сапиосексуален, ако отговорите с „да“ на всяко от следните твърдения:

„Обичам мъже, които не само се държат интелигентно, но и се обличат интелектуално.“

„Глупавите хора ме карат да се чувствам раздразнен и дори отвратен.“

„Луд съм по фините игри на ума, които те карат да се чудиш дали тя ме харесва или не.“

Не сте започнали да излизате веднага.

 Независимо дали сте били приятели от години, преди да започнете да излизате, или вашият партньор просто ви е ухажвал по-дълго, отколкото сте свикнали, сапиосексуалът трябва да оцени вашата интелигентност, преди да може наистина да се заинтересува от вас. Така че, ако интересът на вашия партньор към вас нараства значително, колкото повече той ви опознава, тогава има вероятност той да е сапиосексуален. Ако оценявате мислите на партньора, преди да отчетете знаците му на внимание към вас, тогава сапиосексуалният сте вие.

Вие цените всички аспекти на интелигентността на вашия партньор.

Сапиосексуален ли сте?

Ако сте фен на книгите по психология, вероятно сте запознати с термина емоционална интелигентност. Така че сапиосексуалните могат да бъдат привлечени от този аспект. Тоест мислите, прочетени в книгите, не винаги са важни. Много любители на IQ могат да се възхищават на партньора си за неговата емоционална зрялост и остроумие.

Вие сияете, когато партньорът ви използва правилна граматиката.

Сапиосексуален ли сте?

И просто си изпускате нервите, когато той не раздели името ви със запетая в съобщение. На първо място за вас е важно той да говори и пише безупречно на родния си език, да разбира актуални събития в страната, история, литература, бизнес, финанси и психология. И няма значение дали прави мозъчни упражнения или има любознателен ум по природа. Човек, чиято реч е безупречно произнесена, е вашият номер едно и когато започне да говори за нещо, вие сте готови да го слушате много дълго.

Вашите спорове с партньора ви се въртят около интелектуални проблеми.

Обичате да водите разгорещени дебати на интелектуални теми с партньора си. Във всяка дискусия всеки от вас се чувства максимално уверен и остроумен, напълно въвлечен в анализа на обсъждания аспект, което често може да доведе до доста остри сблъсъци.

Уважавате ли скромността?

Въпреки че на пръв поглед изглежда, че основното нещо за сапиосексуалните е егото на партньора, това не е, което те наистина искат или ценят в човека, когото харесват. Както е обяснено на уебсайта Love Dignity, „Много сапиосексуалисти са склонни да бъдат привлечени от скромността на човека, а не от постиженията, с които се хвалят.“ Така че, дори ако имате докторска степен, вашият партньор най-вероятно няма да придаде никакво значение на това. Вместо това той предпочита да покажете интелигентността си в разговор, вместо да разпространявате колко сте умни.

Вие избирате „умни“ места за срещи.

Сапиосексуален ли сте?

Ако сте сапиосексуален, тогава най-вероятно предпочитате да търсите мъжа на мечтите си в курсове, обучения, лекции в музеи, галерии и книжарници, театри и други места, които привличат интелектуалци.

Шегувате се с партньора си. В допълнение към факта, че разговорът със сапиосексуалния партньор трябва да бъде интелектуален и вълнуващ, той трябва да съдържа и остроумни закачки със събеседника. Вие не седите на лекция на TED, а на среща. Основното е, че не просто говорите, а го правите творчески. Така че, ако иронията е езикът, на който говорите, има вероятност да сте сапиосексуален.

Предпочитате тишината, леките разговори.

Сапиосексуален ли сте?

Понякога най-добрите разговори са разговори, в които не се казва нито дума. Такъв е случаят, когато вече имате връзка с партньор и не е нужно и двамата да запълвате всяка минута мълчание с разговор. Понякога просто искате да останете сами с мислите си: помислете, мечтайте или просто се отпуснете и се насладете на момента. Идеалният вариант за вас е да седнете до партньора си на дивана и да четете умни книги заедно.

Източник


Прочетете още: На работа след отпуск?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: