HomeЗДРАВЕИнтимно здраве: храни, който да избягвате

Интимно здраве: храни, който да избягвате

женски корем

Интимно здраве: храни, който да избягвате

Подбора на храна засяга всяка част от тялото ви – интимната зона не прави изключение.

Щом стане дума за храна, знаем кои храни са полезни за нас и кои не – кои ще ни заредят с енергия и обратното – от кои храни ще си набавим най-много витамини, полезни за кожата, ноктите и косата ни и от кои храни можем да получим раздразнения. А, знаем ли кои храни от избягваме когато стане въпрос за нашето интимно здраве?

Захарните изделия могат да променят нивото на Ph на влагалището. Това може да предизвика поява на бактерии и дрожди.

Преработените храни могат също да предизвикат поява на бактерии в интимната зона, причинявайки сърбеж, инфекции, включително бактериална вагиноза. Такива са пакетираните сладки, снаксовете, пуканките, пушените меса, млечните продукти и сушените плодове.

Консумацията на алкохол може да повлияе на вашия сексуален живот. Това е така, защото влагалището няма да може естествено да се овлажни – алкохолът предизвиква дехидратация до известна степен.

Храните с високо съдържание на мазнини могат да повлияят освен на баланса на бактерии във влагалището, но и да предизвикат бактериална вагиноза. Такива са пържените храни.

Консумацията на сирене по същия начин може да наруши баланса на бактерии, което прави появата на гъбична инфекция по-вероятна.

Кой не обича да пие рано сутрин топла чаша кафе? Истината обаче е, че кафето може да повлияе негативно върху естествената способност на тялото да се бори с вагиналните гъбички (кандида).

В случай че имате раздразнения, усещате промяна във влагалището, промяна на естествената миризма, поява на необичайно вагинално течение, сърбеж както и други нетипични за вашето нормално ежедневие симптоми, не забравяйте да посетите вашия личен гинеколог. Освен това нека си напомним за важността от профилактичните прегледи и редовното следене на естествения баланс на тялото ни.


Здравейте! Казвам се Диляна Христова и съм родена в Шумен. Към момента изучавам журналистика и мениджмънт и развитие на медиите в специалността „Медия икономика“, УНСС. Заедно с това се интересувам от дигитален маркетинг и създаване на съдържание.
Добавено: Смятам, че всяко едно преживяване, всеки човек и всяко предизвикателство идват с причина. Те ни карат да погледнем през призмата на живота от друг ъгъл и да научим нещо ново, както за света около нас, така и за самите себе си. В началото на моя професионален път, съдбата почука на вратата ми и ме запозна с Madamsko. Благодарение на това „случайно“ запознанство, се запознах с много нови вдъхновяващи хора, работя с изключително позитивен екип и научавам нови неща всеки ден.
Като жена в началото на своите 20, знам какво е да имаш притеснения и да не намираш информация за нещата, които те вълнуват. Радвам се да бъда редактор в тази медия, защото тя предлага достъпна, полезна и интересна информация на своите читатели.

Прочетете още: Масаж на лицето: защо е важен и как да го правим?

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: