Интимно здраве: храни, който да избягвате

Интимно здраве: храни, който да избягвате

Подбора на храна засяга всяка част от тялото ви – интимната зона не прави изключение.

Щом стане дума за храна, знаем кои храни са полезни за нас и кои не – кои ще ни заредят с енергия и обратното – от кои храни ще си набавим най-много витамини, полезни за кожата, ноктите и косата ни и от кои храни можем да получим раздразнения. А, знаем ли кои храни от избягваме когато стане въпрос за нашето интимно здраве?

Захарните изделия могат да променят нивото на Ph на влагалището. Това може да предизвика поява на бактерии и дрожди.

Преработените храни могат също да предизвикат поява на бактерии в интимната зона, причинявайки сърбеж, инфекции, включително бактериална вагиноза. Такива са пакетираните сладки, снаксовете, пуканките, пушените меса, млечните продукти и сушените плодове.

Консумацията на алкохол може да повлияе на вашия сексуален живот. Това е така, защото влагалището няма да може естествено да се овлажни – алкохолът предизвиква дехидратация до известна степен.

Храните с високо съдържание на мазнини могат да повлияят освен на баланса на бактерии във влагалището, но и да предизвикат бактериална вагиноза. Такива са пържените храни.

Консумацията на сирене по същия начин може да наруши баланса на бактерии, което прави появата на гъбична инфекция по-вероятна.

Кой не обича да пие рано сутрин топла чаша кафе? Истината обаче е, че кафето може да повлияе негативно върху естествената способност на тялото да се бори с вагиналните гъбички (кандида).

В случай че имате раздразнения, усещате промяна във влагалището, промяна на естествената миризма, поява на необичайно вагинално течение, сърбеж както и други нетипични за вашето нормално ежедневие симптоми, не забравяйте да посетите вашия личен гинеколог. Освен това нека си напомним за важността от профилактичните прегледи и редовното следене на естествения баланс на тялото ни.


Прочетете още: Масаж на лицето: защо е важен и как да го правим?

Най-новото от седмицата в MADAMSKO: