Защо все още говорим за принцеса Даяна, 25 години след смъртта й?

принцеса Даяна

Даяна Спенсър е една от „дълга поредица от онеправдани жени, които продължават да преследват, вдъхновяват и мотивират обществеността“, казва историкът от BU Ариан Чернок

Снимка: John Stillwell/PA Wire

На 31-ви август 2022 г. се навършват 25 години от смъртта на Даяна, принцесата на Уелс. Тя загина на 36-годишна възраст в автомобилна катастрофа с висока скорост в Париж, след като беше преследвана от папараци. Смъртта предизвика голяма скръб по целия свят, а погребението й в Уестминстърското абатство привлече телевизионна аудитория от 2,5 милиарда души.

Даяна се омъжва за принц Чарлз, наследник на британския трон, през 1981 г., когато е едва на 20 г. Бракът им приключва 15 години по-късно с ожесточен развод, след обвинения в изневяра и от двамата. Следва рязко дистанциране на Даяна от кралското семейство. През целия си живот Даяна е отдадена майка на синовете си Уилям и Хари. Цял живот е и защитник на децата, каузите, свързани със СПИН и жертвите на противопехотни мини.

Приветствана като „принцесата на народа“, на нея се приписва и заслугата за модернизирането на монархията.

BU Today разговаря с Ариан Чернок , професор по история в колеж по изкуствата и експерт по съвременна британска и европейска история за наследството на Даяна и продължаващото очарование от живота й.
В момента Чернок работи върху книга за реакциите на жените към коронацията на кралица Елизабет през 1953 г. и какво са вярвали, че това ще означава за тяхното място в обществото.


„Мислех много за това кое е това в Даяна, което плени обществеността и продължава да го прави днес. В навечерието на годишнината от смъртта й, мислех защо продължаваме да сме очаровани от нея и какво беше специфичното в нея, което я направи толкова фокусна точка за внимание. И има аспекти от нея като индивид, които са наистина централни за тази история – например фактът, че тя носеше толкова много шапки, беше хуманитарен.

Тя беше млада жена, която много живееше живота си и израстваше в очите на обществеността.

Тя беше загрижена майка, имаше толкова много аспекти в нея, които подхранваха медийната лудост, любопитството към нея.

Даяна беше човек, много горд да признае грешките си и да разкрие бъркотията на живота си по начин, който беше доста различен от някои от другите кралски особи, които са склонни да бъдат много по-сценарийни.“

Ариан Чернок, професор по история в College of Arts & Sciences, споделя, че е важно да мислим за принцеса Даяна в контекста на кралската британска история, „където тя е една от дългата редица онеправдани жени, които продължават да преследват, вдъхновяват и мотивират обществеността да бъде любопитна за тях.“

Снимка: Сидни Скот


Прочетете още: Изборите – предопределеност на кармата или нов път

Най-новото от седмицата в MADAMSKO: