HomeИНТЕРЕСНОЗащо все още говорим за принцеса Даяна, 25 години след смъртта й?

Защо все още говорим за принцеса Даяна, 25 години след смъртта й?

принцеса Даяна

Защо все още говорим за принцеса Даяна, 25 години след смъртта й?

Даяна Спенсър е една от „дълга поредица от онеправдани жени, които продължават да преследват, вдъхновяват и мотивират обществеността“, казва историкът от BU Ариан Чернок

Снимка: John Stillwell/PA Wire

На 31-ви август 2022 г. се навършват 25 години от смъртта на Даяна, принцесата на Уелс. Тя загина на 36-годишна възраст в автомобилна катастрофа с висока скорост в Париж, след като беше преследвана от папараци. Смъртта предизвика голяма скръб по целия свят, а погребението й в Уестминстърското абатство привлече телевизионна аудитория от 2,5 милиарда души.

Даяна се омъжва за принц Чарлз, наследник на британския трон, през 1981 г., когато е едва на 20 г. Бракът им приключва 15 години по-късно с ожесточен развод, след обвинения в изневяра и от двамата. Следва рязко дистанциране на Даяна от кралското семейство. През целия си живот Даяна е отдадена майка на синовете си Уилям и Хари. Цял живот е и защитник на децата, каузите, свързани със СПИН и жертвите на противопехотни мини.

Приветствана като „принцесата на народа“, на нея се приписва и заслугата за модернизирането на монархията.

BU Today разговаря с Ариан Чернок , професор по история в колеж по изкуствата и експерт по съвременна британска и европейска история за наследството на Даяна и продължаващото очарование от живота й.
В момента Чернок работи върху книга за реакциите на жените към коронацията на кралица Елизабет през 1953 г. и какво са вярвали, че това ще означава за тяхното място в обществото.


„Мислех много за това кое е това в Даяна, което плени обществеността и продължава да го прави днес. В навечерието на годишнината от смъртта й, мислех защо продължаваме да сме очаровани от нея и какво беше специфичното в нея, което я направи толкова фокусна точка за внимание. И има аспекти от нея като индивид, които са наистина централни за тази история – например фактът, че тя носеше толкова много шапки, беше хуманитарен.

Тя беше млада жена, която много живееше живота си и израстваше в очите на обществеността.

Тя беше загрижена майка, имаше толкова много аспекти в нея, които подхранваха медийната лудост, любопитството към нея.

Даяна беше човек, много горд да признае грешките си и да разкрие бъркотията на живота си по начин, който беше доста различен от някои от другите кралски особи, които са склонни да бъдат много по-сценарийни.“

Ариан Чернок, професор по история в College of Arts & Sciences, споделя, че е важно да мислим за принцеса Даяна в контекста на кралската британска история, „където тя е една от дългата редица онеправдани жени, които продължават да преследват, вдъхновяват и мотивират обществеността да бъде любопитна за тях.“

Снимка: Сидни Скот


Прочетете още: Изборите – предопределеност на кармата или нов път

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: