HomeИНТЕРЕСНО„Елизабет и тронът на Медения град“

„Елизабет и тронът на Медения град“

книгата „Елизабет и тронът на Медния град“

„Елизабет и тронът на Медения град“

 „Елизабет и тронът на Медния град“ е вторият роман за деца на Петър Голийски.

„Елизабет и тронът на Медения град“

Какво да очакваме?

В романа Голийски преплита предания от българския фолклор, митове и фентъзи елементи, за да разкаже нова история за приключенията на малкото момиче Елизабет, която познаваме от първия му роман – „Елизабет и тайната на Живата вода“. Предстои ѝ отново да поеме на пътешествие, за да помогне на Светлата господарка да спаси вълшебните светове. В „Елизабет и тронът на Медния град“ тя ще срещне стари приятели като дядо Иван, училищния портиер и Боян, нейния водач от предишното ѝ пътешествие по пътя си. Образът на главната героиня е вдъхновен от реалния живот и „дяволитото ангелче“ Елизабет, близък приятел на автора. Корицата е дело на Таня Минчева от „Контур криейтив“.

Какво се случи в първия роман „Елизабет и тайната на Живата вода“?

Елизабет е само на девет години и е момиче като всяко друго. Тя ходи на училище, играе с приятели, обича розовото, мечтае за собствен канал в YouTube и известността на любимите си блогъри, но докато порасне, има куп домашни и училищни задачи. Да, съвсем обикновено деветгодишно момиче. Но… една нощ всичко се променя.

При Бети идва Светещата господарка, която ѝ разкрива, че майка ѝ е болна и за да я спаси, момиченцето трябва да се отправи на опасно пътешествие през непознати земи, за да открие Живата вода. Елизабет поема по необикновено пътешествие. То ще я отведе от странния магазин на дядо Иван, училищния портиер, та чак до Съботната планина. Заедно с Боян, неин водач във Вълшебния свят, тя ще се изправи срещу гневни самодиви, страховити нави, и дори змейове, но непоколебимата, безусловна любов ще водят сърцатото дете напред. Напред през Вълшебния свят, в който животът никак, ама никак не е лесен.

Пред Егмонт, авторът споделя: „Когато започнах да пиша романа, истинската Елизабет беше на седем години, а докато текстът влезе в печатница, тя стана на девет, на колкото е героинята в книгата. Идеята дойде в резултат от отвращението ми от клиширания фентъзи реквизит. Той включва: елфи, феи, джуджета, тролове, орки, гоблини и прочее твари, каквито никога не е имало в нашите народни вярвания. Когато започвах „Елизабет и тайната на Живата вода“, твърдо реших в нея да няма нито един фолклорен или митологичен мотив с произход, западно от Виена. Източно от тази въображаема линия не съм се ограничавал по никакъв начин – в книгата съм използвал директно или адаптирал не само български мотиви, но и черногорски, румънски, полски, арменски, средноазиатски.“

„Елизабет и тронът на Медения град“

За автора

Петър Голийски е роден на 4 август 1976 г. в град Троян. През 2000 г. завършва арменска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и преподава в специалност „Арменистика и кавказология“ в  него. Научните му интереси са в областта на историята и митологията на дунавските и волжките българи. Също и в областта на историята и културата на народите от района на Кавказ и Средна Азия.

„Елизабет и тронът на Медния град“ ще откриете в търговската мрежа от 10 септември.


Прочети още: Али Хейзълууд издаде новата си книга “Любов и неврони”

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: