HomeКУЛТУРАКак да изчезнеш: изложба на Людмила Миланова 

Как да изчезнеш: изложба на Людмила Миланова 

изложба на Людмила Миланова 2

Как да изчезнеш: изложба на Людмила Миланова 

След кратка лятна пауза, Гьоте-институт България се завръща на културната  сцена с How to Disappear, изложба на Людмила Миланова.  

HOW TO DISAPPEAR е изложба на Людмила Миланова. Тя ще е отворена от 8 септември до 7 октомври 2022 като откриването е от 18:30 часа в Гьоте-институт България на ул. „Будапеща“ 1, София  .

Артистката Людмила Миланова от години се занимава с природни явления и  естествена материя и тяхното манипулиране чрез технология.  Интердисциплинарното ѝ изкуство впечатлява със своята многопластова концептуалност, част от която ще бъде представена в галерията на Гьоте-институт в  началото на есенния културен сезон.  

Повече за уникалната изложба на Людмила Миланова 

Изложбата How to Disappear („Как да изчезнеш“), чието откриване предстои, ще ни срещне с естетически конфликти, като изкуствено срещу  естествено, статично срещу подвижното, нематериално срещу материално. Проектът включва кинетичен обект, който свързва дигиталния с физическия облак, както и  фотографски изображения, а закриването му ще бъде отбелязано с дискусия, която  ще разгледа темата от философски, научен и артистичен ъгъл. 

Лайтмотивът на изложбата на Людмила Миланова е облакът – от една страна, като  природен мотив, а от друга, като метафора за дигитално свързания свят и  комлексните технически системи.  

В миналото възприемахме облаците като романтичен ефимерен мотив, който трепти  в полето между абстракцията и репрезентацията. Те като че ли се появяваха от  нищото и изглеждаха мимолетни, хаотични, многообразни и загадъчни. Днес, както и  при други природни образи на нашето време, в образа на облака се прокрадва и едно  безпокойство. Облаците вече не са неутрални или красиви, не са фон за безгрижен  летен ден. Те са проявления на нещо друго, което се случва и за което почти не си  даваме сметка, но което усещаме на по-дълбоко ниво. 

изложба на Людмила Миланова

Думата cloud („облак“) е мода в комерсиалния свят, но въпреки това повечето хора не  знаят какво е това, къде е, как работи и какво всъщност прави. Облакът в този смисъл  обозначава дигитално свързаните технологии, интернет, една необятна компютърна  структура и глобална мрежа за съхранение. Вътре в облака сме и ние и покрай това се губят всякакви контури. Нещата изчезват, контрастите се размиват, реалното се  разтваря. 

Повече за облака

В момента, в който артистката предприеме някакво действие на смартфона си, в  изложбеното пространство се образува облак от водни пари. Всички ежедневни  дейности на мобилното й устройство, при които тя използва невидимото тяло на  cloud-а, като например правенето и изпращането на снимки, видеоклипове или имейли, предизвикват появата на физическия облак. Облакът, който се е превърнал  в cloud, отново става на облак, съставен от водни капчици. 

Този нов, изкуствено създаден облак, състоящ се от водни капки, с течение на  времето неусетно изменя климата в помещението. Той минимално, но непрекъснато  увеличава съдържанието на влага във въздуха с всяка своя поява. Човешки коси,  закрепени на стената, играят ролята на много опростен импровизиран хигрометър  (измервател на влажността) и реагират на променящия се климат: те се удължават  или скъсяват в зависимост от степента на влажност в помещението. По този начин  наблюдаваме приспособяването на органичния материал към собствената му среда. 

Във фотосерията „Seeing clouds from both sides“, в която облаците са заснети отдолу  и същевременно със сателитна камера отгоре, фокусът е върху техническата  достъпност на природните явления. Тук технологиите позволяват облаците да се  наблюдават отвъд границите на видимото за човека. Веднага щом сателитът достигне  местоположението на артистката, той заснема с камерата си даден отрязък от  облачната покривка отгоре, докато тя заснема с фотоапарата си същата облачна  формация отдолу. За миг двата обектива поглеждат един в друг. Човекът и  технологията се свързват по невидима ос. 

Повече за артистката

изложба на Людмила Миланова

Людмила Миланова е родена през 1979 г. във Варна. Понастоящем живее и работи  в Кьолн, Германия. Първоначално завършва медийна теория в Университета в Кьолн,  след което и визуални изкуства в Академията за изкуства в същия град.  

В художествената си практика Миланова се занимава с природни явления и  естествена материя и тяхното манипулиране чрез технология. Тя работи често с  ефимерни материали като мъгла, облаци, светлина или физическите закони на  твърдата маса, като ги съпоставя с форми и конструкти, създадени от човека.  Работата ѝ обхваща видео иинсталации, кинетични обекти, фотография, както и сценография и хореография за танцови постановки. 

Сред най-актуалните ѝ изяви са: “Светът във въздуха”, Kunstmuseum Bonn, 2022;  “Инсцениране на погледа”, Kunsthaus NRW, Kornelimünster, 2021; “Като очи, като уста,  като птици, като слънце”, Градска художествена галерия Варна, 2021; “Моменти на  кратък баланс”, Little Bird Gallery, София, 2021; “Трябва да се учим да вървим в кръг”,  Artothek Къолн, 2021; “And Inside There Is Nothing But A Heart”, Arko Art Center,  Сеул/Кореа, 2020; “Goldstücke”, Kunstmuseum Gelsenkirchen, 2019. 

Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на техния сайт и във Facebook.


Прочетете още: Учат деца за правилно поведение на пътя

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: