HomeЗДРАВЕКоя е най-добрата поза за сън?

Коя е най-добрата поза за сън?

пози за сън

Коя е най-добрата поза за сън?

Хората са в различни категории и тегло, а положението на тялото по време на сън, което е подходящо за вас, може да не е по вкуса на партньора ви или брат ви.

Обикновено правилната позиция за сън е тази, в която човек достига REM сън. Това е т.нар. „дълбок сън“, по време на който очите се движат бързо от едната страна на другата и човекът сънува. Всички фази на съня са много важни, но фазата на бързите очни движения е най-важната. Тя е необходима за възстановяване и запазване на натрупаната през деня информация в паметта. Неправилният или недостатъчен REM сън може да причини главоболие сутрин и чувство на претоварване след събуждане.

Последиците от хроничното лишаване от сън и лошото качество на съня могат да бъдат опустошителни. Ето само няколко от тях:

 • Проблеми с кожата и признаци на стареене по нея; Загуба на паметта;
 • Намалено сексуално желание;
 • Повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания;
 • Повишен риск от развитие на рак;
 • Обща слабост и раздразнителност (въз основа на нашите собствени наблюдения).

Защо някои пози са по-приоритетни за здравето от други?

Всяка поза има плюсове и минуси, но ако си почивате добре в позиция, която не е най-идеалната от научна гледна точка, тогава тя е най-добрата за вас. Така че няма да ви съдим, че ядете фъстъчено масло направо от кутията и със сигурност няма да ви съдим, че спите по корем, ако си почивате напълно в това положение. Но ако искате да подобрите качеството на съня си, имаме няколко съвета как да изберете правилната позиция, за да спите добре.

Най-добрите позиции за сън за двойки

сън за двойки
Снимка: freepik


Друг човек в леглото може да повлияе на качеството на съня на другия по различни начини. Всъщност 94 процента от двойките, които се прегръщат или поне имат някакъв физически контакт през нощта, са доволни от връзката си. И само 68 процента от двойките, които изобщо не се докосват по време на сън, са доволни от качеството на съня си заедно.

Въпреки че има много възможности за пози за сън за двойки, най-добрата за вас и вашия партньор е тази, при която:

 • И двамата получавате качествен сън и почивка през нощта;
 • По някакъв начин влизате в контакт с него, без да нарушавате горния параграф;
 • Дете или домашен любимец не ви рита цяла нощ или превзема целия матрак.

Най-добрите позиции за сън за бременни жени

сън за бременни жени
Снимка: freepik


Ако в корема ви се е настанило бъдещото щастие, значи ви е станало по-трудно да намерите удобна поза за сън. Освен това трябва да сте сигурни, че не правите нещо нередно, докато спите. Нещо, което може да повлияе на бременността или да навреди на бебето по някакъв начин.

Както се оказва, най-препоръчителната позиция за сън през този период е сънят на лявата страна. Той подобрява кръвообращението и намалява натиска върху черния дроб. Препоръчително е в същото време леко да сгънете краката в коленете с възглавница между тях. Това ще подобри кръвообращението в цялото тяло по време на съня.

През този период много неща носят дискомфорт и може да ви е трудно да спите на лявата страна на тялото. Специалистите съветват да опитате да поставите възглавници под различни части на тялото. През тези дсевет месеца възглавниците трябва да станат най-добрият ви приятел. Обградете се с тях от всички страни и накрая ще има поза, която ви подхожда максимално.

Няколко съвета как да заемете нова поза за сън


Периодът на преход към нова поза за сън може да не е лесен. В повечето случаи това се дължи на факта, че докато тялото не свикне с новата позиция, ще бъде трудно да се наспи достатъчно. Но ако сте решени да промените начина си на сън, ето няколко съвета, за да съкратите периода на адаптиране и да се научите как да спите правилно!

 • Затъмнете всички прозорци в стаята си и оставете всички джаджи настрана два часа преди лягане;
 • Лягайте в леглото от другата му страна, като по този начин намалявате вероятността да се върнете към обичайната си позиция по време на сън;
 • Не пестете от спално бельо като добра възглавница, качествен матрак и щадящи кожата чаршафи.


Може да отнеме време и постоянство, за да промените навиците си за сън, но ако целта ви е да се отървете от болките в гърба, тогава усилията си заслужават.

В никакъв случай не искаме радикално да променим нещо във вашите навици и предпочитания! Правете каквото искате. И ако смятате, че промяната на позата ви за сън ще направи живота ви по-добър, тогава не се страхувайте да променяте и експериментирате!

Източник


Прочети още: Функцията на сълзите и защо е толкова важно да плачем

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: