HomeИНТЕРЕСНО10 начина за манипулиране на човешкият мозък

10 начина за манипулиране на човешкият мозък

човешкият мозък

10 начина за манипулиране на човешкият мозък

Учените непрекъснато изучават как работи човешкият мозък. И в същото време научават как може да бъде манипулиран – случайно или умишлено.

10. Топъл/студен ефект

лед
човешкият мозък

Температурата може да повлияе на степента на доверие между хората. В експеримент, наречен „повтарящата се дилема на затворника“, участниците бяха поставени двама по двама в импровизирани килии и след това са помолени да свидетелстват един срещу друг в замяна на по-лека присъда. По време на експеримента на някои затворници са дадени химически нагреватели, докато други са помолени да държат лед в ръцете си. В резултат на това първите се оказали двойно по-склонни да се доверят на съседа си и да не го клеветят от вторите с леда.

9. Декодер на човешкият мозък

Декодер на човешкия мозък
човешкият мозък

Когато четем наум, чуваме глас в главата си. Едни и същи области на мозъка реагират на прочетеното, обработват аудио информацията и участват в мисловния процес. Въз основа на това, учени от Калифорнийския университет в Бъркли се опитват да дешифрират невронните сигнали на мозъка, за да създадат медицинска протеза, която да позволи на парализирани хора или тези, които са в кома, да „говорят“.

8. Илюзия за мраморна ръка

Необичаен експеримент е бил проведен от група европейски невролози. Всеки участник е помолен да постави ръката си пред себе си на масата. След това с малко чукче се почуква по ръката му, но в същото време се чува звукът на чук, който удря по мрамор. След няколко минути изследваният почувствал, че ръката му става твърда и тежка, като парче мрамор. По този начин човешкият мозък непрекъснато обработва информация, идваща от различни сетива, актуализирайки възприятието на тялото ни. Въпреки че самото тяло остава същото.

7. Хапче за съчувствие

хапчета
човешкият мозък

Изследователи от Калифорнийския университет са открили, че могат да манипулират нивата на емпатия и честност, като променят мозъчната химия. На участниците в експеримента на случаен принцип е дадена плацебо залъгалка или лекарството толкапон (tolcapone), който засилва действието на „хормона на щастието“ допамин и се използва за лечение на болестта на Паркинсон. След това на доброволците било предложено да поделят пари с непознат. Тези, които получили толкапон, били по-склонни да споделят парите по равно.

6. Дългосрочна изолация

излоация
човешкият мозък

За повечето хора продължителната социална изолация води до сериозни психични разстройства. Халюцинации, изкривено възприемане на времето, повишена внушаемост – това е само непълен списък от проблеми, с които се сблъскват принудените на отшелничество. Установено е, че след продължителна изолация на тъмно, дневният цикъл се удължава до 48 часа: след 36 часа активност следват 12 часа сън.

5. Ефект на Макгърк

Ефектът показва как това, което виждаме, се отразява на това, което чуваме. Ако във видеото човек произнася „ба-ба-ба“ само с устните си, а на саундтрака звучи „ха-ха-ха“, тогава участникът в експеримента чува нещо трето, но по-близо до видеопоследователността – например „да-да-да“. Така мозъкът се опитва да изглади несъответствието между визуалната и аудио информация.

4. Електрическа стимулация на креативността

електрическа стимулация
човешкият мозък

Учени от университета на Северна Каролина доказаха, че креативността може да бъде стимулирана от електричество. Доброволци на възраст между 19 и 30 години са били подложени на електрическа стимулация, за да създадат така наречените алфа трептения във фронталните дялове на човешкият мозък. Тези колебания са свързани с творческото мислене и възникват, когато човек е потопен в дневен сън или дълбока медитация, решава сложни проблеми или генерира идеи. В резултат на това креативността на субектите се е увеличила средно със 7,4%, което съвсем не е малко, когато става дума за толкова фина материя като вдъхновението.

3. Телепортация

телепортация
човешкият мозък

Експерименти с плъхове показват, че в мозъка има клетки, които действат като GPS навигатори и определят позицията на тялото в пространството. Това откритие беше удостоено с Нобелова награда за физиология или медицина за 2014 г. Експериментът – но вече върху човешкият мозък – е продължен от учени от Каролинския институт в Швеция. В скенера бяха поставени доброволци, на които слагат видеошлем на главата на всеки и го „телепортирват“ в различни части на стаята. Когато човек види себе си и скенера отстрани, той има чувството, че е на друго място и в тялото на някой друг.

2. Рекордер на човешкият мозък

Рекордер на човешкият мозък
човешкият мозък

Рекордерът на човешкият мозък, който е в процес на разработка, ще позволи на хората с увреждания да записват мислите си, без да натискат клавиши или да мигат. Използвайки шлем с електроди за записване на мозъчната активност, технология за проследяване на очите и безплатен софтуер, парализиран човек може да предава думи и идеи на компютър, като движи курсора с очите си.

1. Илюзията за невидимо тяло

Друг експеримент в Каролинския институт в Швеция показва как може да се създаде усещане за безтелесност. Първо на участниците били поставени видео шлемове, прожектиращи образ на манекен в главите им. Изследователите докосвали различни предмети до тялото на субекта, като същевременно извършвали същите манипулации с манекена. В резултат на това доброволецът се почувствал, че е самия манекен. След това експериментът се повтаря, но с празно пространство. Сравнявайки информацията за това, което виждал и чувствал, субектът почувствал, че тялото му е станало невидимо. Специалистите се надяват, че резултатите от този странен тест ще помогнат при лечението на различни фобии.

Източник


Прочетете още: 10 изненадващи факти за любимите ни знаменитости

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: