HomeИНТЕРЕСНОКралица Елизабет II си отиде на 96 години

Кралица Елизабет II си отиде на 96 години

Кралица Елизабет II си отиде на 96 години

Кралица Елизабет II си отиде на 96 години

Най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство – кралица Елизабет II почина на 08-ми септември в замъка Балморал, след 70 години в служба на Короната.

Висши членове на кралското семейство се бяха събрали в Балморал, след като лекарите на кралицата се разтревожиха за здравето й по-рано през деня. Там се събраха и нейният внук и вече престолонаследник принц Уилям и брат му принц Хари. 

Крал Чарлз III споделя в официално изявление, че смъртта на любимата му майка е „момент на голяма тъга“ за него и семейството му – „Скърбим дълбоко за кончината на един ценен суверен и много обичана майка.“

Кралица Елизабет II си отиде на 96 години
Голяма тълпа се събра пред Бъкингамския дворец, преди да бъде обявена новината за смъртта на кралицата.
Снимка: Henry Nicholls, Reuters

Кралското семейство е в период на траур. През следващите дни голяма част от националният живот на Обединеното Кралство ще бъде спрян. Официалните ангажименти ще бъдат отменени. Знамената на синдикатите ще бъдат спуснати наполовина в кралските резиденции, правителствените сгради, във въоръжените сили и на дипломатическите мисии в чужбина. Членовете на парламента ще отдадат почит на кралицата и ще положат клетва пред крал Чарлз. Ще има биене на църковни камбани и оръжейни салюти, докато бъдат организирани различни инициативи, с които британците да отдадат почитта си с възпоменателни събития и книги за съболезнования. Държавното погребение на кралицата се очаква през следващите две седмици.

Ранния живот на Кралица Елизабет II

Кралицата е родена като Елизабет Александра Мери Уиндзор в Мейфеър, Лондон, на 21 април 1926 г. Малцина биха могли да предвидят, че тя ще стане монарх, но през декември 1936 г. нейният чичо Едуард VIII абдикира от трона, за да се ожени за два пъти разведената американка Уолис Симпсън. Бащата на Елизабет става крал Джордж VI и на 10-годишна възраст Лилибет, както е известна в семейството, става наследник на трона.

В рамките на три години Великобритания е във война с нацистка Германия. Елизабет и нейната по-малка сестра, принцеса Маргарет, прекарват голяма част от военното време в замъка Уиндзор. След като навършва 18 години, Елизабет прекарва пет месеца в Помощната териториална служба и учи основни моторни механични и шофьорски умения. „Започнах да разбирам духа на корпуса, който процъфтява в лицето на трудностите“, спомня си тя по-късно.

Кралица Елизабет II си отиде на 96 години
Кралица Елизабет и принц Филип
Снимка: TIM GRAHAM/GETTY IMAGES

По време на войната тя разменя писма с третия си братовчед, Филип, принц на Гърция, който служи в Кралския флот. Романсът им процъфтява и двойката се жени в Уестминстърското абатство на 20 ноември 1947 г., като принцът приема титлата херцог на Единбург. След смъртта му през 2021 г. тя го описва като „моята сила и опора“ през 74 години брак. Принц Филип си отива на  99 години. 

Техният първороден син Чарлз се ражда през 1948 г., следван от принцеса Ан през 1950 г., принц Андрю през 1960 г. и принц Едуард през 1964 г. До днес наследниците кралската фамилия са 8 внуци и 12 правнуци.

Управлението на Кралица Елизабет II

През 1952 г., принцеса Елизабет е в Кения, представлявайки болния крал. Тогава принц Филип й съобщава новината, че баща й е починал. Тя е коронясана в Уестминстърското абатство на 2 юни 1953 г., на 27 години, пред рекордна за онова време телевизионна аудитория, оценена на повече от 20 милиона души.

Мандатът на кралица Елизабет II като държавен глава обхваща следвоенните строги икономии, прехода от империята към Британската общност, края на Студената война и влизането на Обединеното кралство в / и оттеглянето от Европейския съюз. 

Нейното царуване обхваща 15 министър-председатели, започвайки с Уинстън Чърчил, роден през 1874 г., и включително г-жа Тръс, родена 101 години по-късно през 1975 г.

Кралица Елизабет II си отиде на 96 години
На своя платинен юбилей кралицата зарадва тълпите, като се появи на балкона с три поколения от семейството си
Снимка: GETTY IMAGES

5 интересни факта за покойния монарх

1. Тя не е родена в дворец

Въпреки, че е първото дете на херцога и херцогинята на Йорк, бъдещият крал Джордж VI и кралица Елизабет (кралицата-майка), кралица Елизабет II не е родена в дворец. Вместо това е родена в градска къща в Лондон, която принадлежи на нейните шотландски баба и дядо по майчина линия.

2. Тя не е учила в училище

Кралица Елизабет II е била обучавана у дома заедно с единствената си сестра принцеса Маргарет. Двете принцеси са били обучавани под надзора на майка си и гувернантката Марион Крауфорд. Преподавани са им уроци, концентрирани върху история, език, литература и музика.

3. Тя е първият британски монарх, посетил Република Ирландия

Кралица Елизабет II посещава Република Ирландия през 2011 г., и с това става първият британски монарх, посетил страната, след като тя печели независимост през 1922 г.

4. Тя е глава на седем независими държави от Британската общност

След коронацията си, 25-годишната кралица Елизабет II става монарх на седем независими държави от Британската общност. Това са Обединеното кралство, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Пакистан и Цейлон (известен днес като Шри Ланка), както и глава на Британската общност.

5. Тя беше най-пътуващият монарх в историята

Кралица Елизабет II държи рекорда за най-много посетени страни от един монарх. Посещава повече от 120 страни на шест континента. Канада е страната, в която е пътувала повече от всяка друга страна извън Обединеното кралство.

Източник


Прочетете още: 10 Страхотни моменти от миналото на филмовите фестивали във Венеция

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: