HomeЗДРАВЕНевинно състояние ли е цистита?

Невинно състояние ли е цистита?

болка

Невинно състояние ли е цистита?

Лекарите подчертават възможните усложнения вследствие на самолечение

Невинни на пръв поглед болести оставяме пренебрегнати или решаваме, че ще се справим сами. Самолечението е опасно и може да доведе до антибиотична резистентност, предупреждават специалисти. Всеки организъм е индивидуален и има нужда от специфично внимание.

Появата на инфекции може да не е сериозна, но със сигурност се нуждае от преглед при специалист. От една страна, само с промяна на приема на течности, дори при доказана инфекция можем да постигнем нейното отстраняване. От друга страна при недоказана инфекция директното прибягване до антибиотик води по естествен път до развитие на антибиотична резистентност.

Европейска агенция по лекарствата (EMA) още през 2020г. излиза със специално становище, че не препоръчва прием на определен вид антибиотици – флорохинолони при жени с не усложнен цистит. Причината е именно развитието на бърза резистентност. „Това са лекарства, които не се срещат в природата. Бяха много добър начин на лечение, тъй като много често дават резултат. Микроорганизмите нямат естествена устойчивост към тях и е много трудно да бъде постигната. Човечеството обаче е успяло все пак.“ – споделя д-р Явор Семерджиев, началник на отделението по урология в Медицински комплекс „Доверие“.

Циститът е много често срещана инфекция при жените

Той е свързан с хронична уроинфекция и може да доведе до пиелонефрит – възпаление на бъбречната тъкан. Циститът е упорито състояние, което има своите предпоставки. Това е причината инфекциозните камъни в бъбреците да са много по-често срещани при жените, отколкото при мъжете. Затова и урологичните инфекции се появяват при жени в активна възраст.

При мъжете урологични инфекции се срещат обикновено, когато вече се е появил проблем с увеличената простатна жлеза. Докато при жените много по-често се срещат и в по-млада възраст. Това е свързано и с воденето на полов живот.

Възможно е инфекцията да се премести към пикочния мехур и това е упорито състояние. Затова не трябва да подценяваме цистита, макар и да ни се струва невинно възпаление на пикочния мехур. Лекарите подчертават възможните усложнения вследствие на самолечение. При невинното състояние като цистит,  често жените започват самолечение с прием на антибиотици. Погледнато в перспектива обаче, това не е най-добрия начин на поведение. Винаги когато има симптоми една жена е необходимо да отиде на профилактичен преглед, поне изследване на стерилна урина.

„Жената може да започне да приема повече течности. Докато не се видят резултатите да не прибягва до приемане на антибиотик. С готовото изследване може да се посети и личния лекар или специалист. Той ще прецени дали да бъде назначен антибиотик. По този начин трудно може да се постигне антибиотична резистентност.“ – съветва уролога.

При профилактичния преглед на бъбреците е достатъчно изследване на урина или ехография – безвреден и бърз метод на изследване

Те могат да покажат дали има данни за бъбречна увреда или не. Поставянето на навременна диагноза е изключително важно, особено при хора с придружаващи заболявания – диабет, подагра, високо кръвно налягане. В тези случаи е необходимо по-стриктно следене на бъбрека. Специфичен метод на изследване е микроалбуминурията. Това изследване за наличието на специфичен белтък в урината е един от най-ранните белези на бъбречно увреждане. При пациенти в риск се правят допълнителни изследвания, за да се прецени риска от бъбречно увреждане. Също така и да се вземат мерки, за предотвратяване развиването на бъбречна недостатъчност.

С напредване на възрастта се увеличава броя на придружаващите заболявания. При тези, които имат по-голям шанс за бъбречна увреда се налага да се обърне по-особено внимание. Това означава един или два пъти годишно да се посещава специалист. Системните заболявания увреждат самата бъбречна тъкан, което е във фокуса на нефролога. „Уролозите се занимават със заболявания на пикочните пътища, включително и бъбречно каменната болест. При нея причината е увреда във функцията на бъбрека, което води до по-голямо излъчване на определени вещества в урината. Това увеличава шанса за образуване на камъни.“ – подчертава д-р Семерджиев.

Основите на превенцията са здравословния и балансиран начин на живот. Както и спортуването, нормалният прием на течности и без излишно обременяване на организма с вредни субстанции.


Прочетете още: Как хранителните ни навици могат да вредят на психичното здраве

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:


Share With: