HomeИНТЕРЕСНОПроваляй се, докато успееш – книга на Боби Боунс

Проваляй се, докато успееш – книга на Боби Боунс

Проваляй се, докато успееш - книга на Боби Боунс

Проваляй се, докато успееш – книга на Боби Боунс

Боби Боунс за успехът, който идва след много провали, но въпреки това си заслужава да се бориш.

Каква е основната тема на книгата?

Авторът Боби Боунс е популярен американски радиоводещ и победител в 27-ми сезон на „Танцувай със звездите“. Книгата „Проваляй се, докато успееш“ е издадена през 2018 година и е предназначена за всички, които имат трудности в живота и не чувстват смисъл да живеят. Стратегията, която предлага Боби Боунс се състои в три части. Първата е борба. Всеки човек трябва да се бори за това, което е важно за него. Втората е работа. На този етап хората трябва да предприемат необходимите стъпки за постигане на целите си.

Боби Боунс
Снимка: Taylor Kelly

И третата част от стратегията за успех е повторението. Човек е необходимо да повтаря, докато накрая постигне своята цел. Повторението е започване отначало, но този път въоръжени с мъдростта, извлечена от предишните неуспехи.

Боби Боунс решава, че липсата на потекло и финанси, няма да му попречат да постигне успеха, за който мечтае. От самото начало той знае, че трудолюбието и постоянството са ключът за постигането на детската му мечта да работи в радиото. Желанието, ясната цел и решителността помагат на Боби Боунс да постигне мечтата си. Неговата формула за успех в три стъпки е помогнала както на него, така и на много други хора да постигнат успех.

Боби Боунс няма богато семейство, нито приятели с връзки в радиото, които да му помогнат. Той разбира, че трябва сам да се бори за това. Започва работа в радиостанцията на университета, в който учи. След като завършва, той кандидатства за работа в 32 радиостанции и получава 32 отхвърляния.

Боби Боунс прави всичко възможно, за да се изправи отново след всеки неуспех

Той гледа на провалите си като на ценни уроци, от които да се поучи.  Когато получава толкова много отхвърляния за работа в радиото, Боунс се замисля защо никой не го назначава. Задава си въпроса: Какво точно търсят в едно радио? В резултат на наблюденията си той става по-смел по време на интервютата за работа.

Дори след като става радиоводещ на собствено сутрешно шоу, Боби Боунс остава здраво стъпил на земята и не се възгордява. Напротив, той все още се събужда всяка делнична сутрин в 3 часа, за да е сигурен, че  няма да закъснее за радиопрограмата си. Боби Боунс не приема постиженията си за даденост. Той не се отпуска, а продължава да работи все така усилено и упорито, както и в началото на кариерата си.

Какво друго ще научите от „Проваляй се, докато успееш: Бори се, работи, повтаряй“?

Боби Боунс е наясно с конкуренцията и се стреми да поддържа шоуто си свежо и интересно. Той се фокусира върху детайлите в своята работа и обръща изключително внимание на подробностите. Боунс знае, че не винаги нещата се случват веднага и на момента. Той много обича стъпката „повторение“. Не се отказва дори след тежки загуби и провали. Той иска да има и свое телевизионно шоу, но въпреки че предлага три различни проекта, нито един не се харесва на продуцентите. Вместо това да го спре, Боунс просто преминава към третата стъпка – повторението. Той опитва отново и отново, докато накрая успява.

Същото става и с мечтата му да пише книги. Иска да издаде детска книга, но всички издатели отказват да я публикуват. След време един от издателите сам му предлага да напише своя мемоар. Така през 2016 година излиза първата му книга „От нищото: не съм самотен, ако четеш тази книга“. Много бързо става номер 1 бестселър на Ню Йорк Таймс. Най-личната тема и най-голяма болка за Боби Боунс е липсата на връзка с биологичния му баща. Едва след като става успешен радиоводещ, той започва да размишлява върху темата за загубените и провалени години.

„Проваляй се, докато успееш: Бори се, работи, повтаряй“?

Тогава Боби Боунс решава да се свърже  с баща си и да поиска да се видят. Баща му също желае това и те обядват за първи път в ресторант в щата Арканзас. По време на обяда, баща му споделя с него, че не обича да си взема почивни дни, защото свободното време го кара да мисли върху грешките си. В този момент Боунс разбира, че баща му е много подобен на самия него – човек с недостатъци и несъвършенства.

Както показва житейският опит на Боби Боунс, успехите не са само за малка част от хората. Всеки човек може да сбъдне мечтите си, ако наистина иска и полага усилия, за да ги постигне.

Целите, които човек си поставя и преследва са добра основа за успеха

Хората имат различни цели. Едни искат да бягат в маратон, други да се научат да свирят на виола. Всички тези мечти изглеждат интересни и вълнуващи. Истинският успех се случва само, когато човек има лично и силно желание да постигне целта. Това желание е като горивото, което е необходимо, за да задвижи автомобила. Първата стъпка е поставяне на точни и ясни цели, а следващата – желание за тяхното осъществяване. След като се появи желанието, трябва да се предприемат действия и да се пристъпи към работа.

поставяне на цели
Businessman holding red dart push on target. Business strategy planning success target goals. Business development concept

Нека да разгледаме един пример за Нейт – студент по право. Бащата на Нейт е известен бизнесмен и иска синът му да учи право, защото това е уважавана и престижна професия. Бащата има връзки, които могат да помогнат на Нейт да постигне тази цел. Има само един проблем – Нейт е изключително умен, но няма никакво влечение към правото. Често закъснява за лекции, трудно се концентрира върху материала и като цяло няма никакво желание да следва тази специалност. Независимо от това, след като завършва университета, баща му го урежда на добре платена работа. Отстрани всичко изглежда перфектно.

Но първоначалният проблем остава нерешен – Нейт не харесва това, което прави

Той чувства, че лъже себе си и близките си. Предпочита да чете Шекспир и да режисира пиеси. Но баща му не одобрява това поле на изяви. В крайна сметка Нейт продължава да работи в сферата на правото и става преподавател в престижна юридическа школа. Това обаче не му носи никакво удовлетворение. Той прави това, което баща му иска и работи нещо, което изобщо не харесва.

В сърцето си Нейт чувства, че се е провалил и няма никакво лично удовлетворение. След време все пак събира кураж и решава да следва сърцето си. Той сменя кариерата си и се отдава на актьорско майсторство. Започва да чувства облекчение и ентусиазъм. Накрая той заживява живота, който желае, а не този, който баща му иска. Опитът на Нейт показва, че стремежът и решителността са изключително важни за постигане на мечтите.

Малките, но постоянни стъпки водят до сигурен успех

Хората обичат да си поставят големи цели. Не винаги обаче това е правилният подход. Например, ако един мениджър си постави за цел да интервюира 300 човека наведнъж, това ще бъде много изтощително. Ако обаче той реши да проведе интервю на тези хора един по един, в различни дни и часове, резултатът ще бъде далеч по-успешен. Ан Ламот е автор на „Птица по птица: Инструкции за писането и за живота“. В книгата се описват начините, чрез които човек да пише и да живее по-добре. “Птица по птица“ е задължителна литература за прочит в курсовете по творческо писане.

стъпки
Business growth concept on grey and white background side view. man putting fingers on step stairs.

Братът на Ан Ламот трябвало да напише проект за училище на тема „птици“. Макар че имал на разположение три месеца, той все отлагал писането. Само един ден преди крайния срок десетгодишното момче стояло отчаяно пред празния лист. Тогава баща му дошъл при него и му казал: „Просто карай птица по птица. Прочети за пеликаните и после напиши за тях със свои думи. След това научи за синигерчетата и  разкажи за тях със свои думи. После гъските. И така, птичка по птичка.“

Прочутата фраза „птица по птица“ се превръща в нещо като визитка за Ан Ламот. Тя озаглавява така една от най-популярните си книги.  Тя никога не забравя казаното от баща си и често  го споделя в часовете по творческо писане, в които преподава. Тя казва, че този съвет обикновено вдъхва надежда у нейните студенти, които срещат затруднения в писането. Малките стъпки водят до големи успехи. Важно е постоянство и упорит труд.

Конструктивната критика е изключително важна за растежа и успеха като цяло

Положителните отзиви удовлетворяват слушателите. Човек се чувства добре, когато го хвалят. Много по-ценни обаче са честната обратна връзка и искреното мнение. Колкото и да е трудно за слушане, това е най-добрият начин за растеж и постигане на успех. Конструктивната критика води до по-добри резултати. Хората се нуждаят от обратна връзка, за да израснат до най-доброто си „аз”. Критиката обаче трябва да се поднася правилно, в противен случай тя може да бъде безрезултатна и дори пагубна. Конструктивната критика е необходимо да бъде с позитивен тон без вербална агресия.

комуникация

Тя трябва да е напълно честна и искрена. По този начин целият процес на работа се подобрява. Една правилно поднесена обратна връзка прави крайния продукт по-добър.

Конструктивната критика изгражда нещо положително. Тя помага на този, който я получава да стане по-добър в работата си. Обратно на нея – деструктивната критика руши вярата на човека в собствените му възможности и способности. Правилната обратна връзка е тази, която подобрява, а не просто посочва какво е грешно и неправилно.

Провалът е възможност за развитие и усъвършенстване на уменията

Често пъти хората се плашат от неуспехите. Провалът е нормална част от живота. Никой човек не желае да се признае за победен, но когато погледне на неуспехите от правилната гледна точка, те винаги са стъпка към следващото постижение. Провалите разкриват грешки и могат да доведат до развитие и усъвършенстване на уменията.

Ейми Морин е лицензиран клиничен социален работник и психотерапевт. Тя е редовен сътрудник на списание Форбс (Forbes). През 2016 година Ейми Морин анкетира 10 изпълнителни директори като им задават въпроси как те превръщат грешките си в успехи. Повечето от анкетираните казват, че разглеждат провала като възможност за подобряване на работата си.

Дейв Финокио е американски бизнесмен. Той споделя, че изключително много се дразни, когато служителите му не признават грешките си. Какъвто и да е неуспехът, най-добрият начин за справяне с него е откровеността и честността. Според Финокио ако хората не се учат от грешките си, те няма да могат да напреднат в кариерата и да постигнат целите си. Съветите, събрани от Ейми Морин, могат да се прилагат за хора от всякакъв произход и култура. Естественият инстинкт на хората е да скрият провала и да не говорят за него. Ейми Морин казва, че разкриването на проблема и признаването на неуспехите има положителни последици.

Търсенето на одобрение и похвала от други хора пречи на постигането на целите

Няма начин човек да угоди на всички. Някои хора харесват това, което правим, други – не. Напълно безполезно е да се тревожим дали хората одобряват работата ни. Изключително важно е човек да бъде сигурен в себе си и да не разчита на одобрението на другите. Непрекъснатото търсене на похвали разсейва хората от целта и ги кара да се съмняват в собствените си способности. Самочувствието на някои хора се определя само и единствено от оценката на другите.

Писателката Кери Саум говори за това, че човек не може да угоди на всички. Колкото по-бързо хората осъзнаят този факт, толкова по-добре за тях. Преди години колега на Кери Саум й казва, че тя е точно като него – хората или ги харесват, или ги мразят. Изведнъж Кери Саум проумява, че не всички хора по света я харесват. Това определено я обезпокоява. Тя от малка е възпитана да вярва, че одобрението на другите е изключително важно. След като отделя време да помисли върху думите на колегата си, Кери Саум разбира, че всъщност той е прав. Оттогава тя приема, че хората или я харесват, или не. Това вече не е проблем за нея. Кери Саум все по-малко обръща внимание на одобрението на другите. Тя действа в съответствие със собствените си желания и сега се радва на по-пълноценен и спокоен живот.

Психолозите твърдят, че търсенето на одобрението на другите най-често идва поради страх от отхвърлянето. Изключително важно е човек да харесва сам себе си и да отхвърли всяка несигурност във собствените си възможности.

Повечето хора са твърде заети да се притесняват за себе си и не обръщат внимание на грешките на другите

Много хора се чувстват несигурни в това, което правят. Смущенията са част от живота и човек трябва да се справя с тях. Обикновено хората са прекалено заети със собствените си тревоги и беди, за да се притесняват за проблемите на другите.

Лоли Даскал е президент и изпълнителен директор на консултантската фирма „Ръководи отвътре“ (Lead From Within). В статия за списание Инк (Inc.com) от 2016 година, той предлага полезни съвети как хората да се освободят от стреса, който възниква поради страха от мнението на другите. Много често хората се опитват да ви накарат да се чувствате незначителни.

В такъв момент справянето с негативните мисли е ефективен начин за освобождаване от тревогата и безпокойството. Първото нещо, което трябва да направите, е да изживеете болката. Позволете й да ви направи по-силни, а страхът – по-смели. Вслушвайте се единствено в мнението на хората, които са наистина важни за вас. Често другите хора се опитват да омаловажат вашата работа. Те просто искат да препишат по-големи заслуги на себе си. В такъв случай е важно да покажете личен пример, като първо отдадете заслуженото на останалите. Да се насочи светлината на прожекторите върху чуждите усилия, не означава да поставите вашите заслуги в сянка. Според Лоли Даскал, осъзнаването е ключова стъпка за елиминиране на страха и несигурността.

Правилното справяне с победите и загубите, помага на хората да продължат напред

Изключително важно е хората да подхождат правилно към своите победи или неуспехи. Те са еднакво важни и можем да получим ценни уроци и от двете. След като се постигне дадена победа, добре е тя да се отбележи и отпразнува. Когато хората претърпят загуба или неуспех, правилният начин да се справят е като се отдадат на размисъл. По този начин, следващия път няма да допуснат същата грешка. 

Тина Гилбъртсън е автор на „Конструктивното самосъжаление: Как да победим лошите чувства, като се оставим да ни завладеят“. Според нея, когато човек преживява провал, има правилни начини да се отдаде на разочарованието. Според Гилбъртсън много често хората просто продължават напред без да се сблъскат с негативните си емоции. Човек обаче трябва да си позволи да преживее цялата палитра от чувства, които изпитва.

Според предприемача Бил Кармоди отбелязването на победите също е толкова важно. Когато хората отделят време, за да празнуват, те освобождават хормона на щастието – ендрофин. Важно е да се знае, че успехът води до повече успех. Хората трябва правилно да се справят с емоциите, предизвикани както от неуспеха, така и от успеха. Това води до по-добро психологическо здраве и помага за бъдещите постижения.

Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега: 


Прочетете още: Петте езика на любовта: тайната на трайната любов

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: