HomeИНТЕРЕСНОКак кралица Елизабет  II усвои изкуството да бъде виждана но не и чувана

Как кралица Елизабет  II усвои изкуството да бъде виждана но не и чувана

кралица Елизабет II

Как кралица Елизабет  II усвои изкуството да бъде виждана но не и чувана

Ние може би и никога няма да узнаем истинските мисли и чувства на най-разпознаваните лица на нашето време.

Често се казва че лицето на жената е нейната валута.

Лицето на кралица Елизабет II, която почина на 8 септември в дома си в Шотландия, наистина беше на валута.

Вероятно няма по-разпознавано лице от това на Елизабет II, която беше най-дълго управляващият монарх в британската история. За 70 години, безстрастното ѝ лице и спретната ѝ прическа, подхождащи шапки, перли, надеждни чанти и разумни обувки насърчаваха нейните поданици и света като цяло да запазят спокойствие и да продължат, често в много бурни времена.

Кралица Елизабет  II трябваше да бъде всичко за всички хора

кралица Елизабет и принц Филип

Не е чудно, че тя е интерпретирана по толкова различни начини от артисти (Анди Уорхол) и Холивуд (Короната).  Независимо от произхода, всички ние по някакъв начин чувстваме, че сме я познавали.  И все пак, с много малки изключения, никой от нас не я.  Цялата тя беше иконография.  Илюзия.  Жена, натоварена със скъпоценности от тъмен колониален произход.  Дама с коне в шал Hermès.  Леко натруфена баба в весели британски пастели.  И накрая празно платно.

През целия си живот вечно стоическата 96-годишна кралска особа, която стана кралица след смъртта на баща си през 1952 г. и беше коронована на 2 юни 1953 г., започна да представлява идеал за достойнство и традиция както в публичното си излъчване, така и в поведението си  — въздействие, несравнимо в съвременната история.  И съвременната история беше това, на което тя стана свидетел.  Уинстън Чърчил е нейният първи министър-председател.  Махатма Ганди й направи сватбен подарък.  Тя се срещна с всеки американски президент след Труман (с изключение на Линдън Джонсън; тя изпрати сестра си да очарова тексасеца).  Съобщава се, че нейният приятел Нелсън Мандела я нарича „Лизи“.

кралица Елизабет на младини

Тя е пример за идеята да бъде видяна, но не и чута, въпреки многото унищожителни речи по време на нейното управление.  Нейната работа беше да покаже себе си, но не и чувствата или мнението си.  Тя не беше политическа фигура и въпреки това смъртта  ѝ оставя разкъсване в тъканта на споделените ни културни образи – такива, които засягат както политиката, така и поп културата.  Тя също беше протофеминистка. 

Кралица Елизабет  II също така олицетворява наследство от империя и експлоатация, върху които никога не е имала реален контрол

В почит Барак Обама каза, че според него тя е оставила: „наследство от достойна обществена служба. Управление, дефинирано от грация и елегантност, и неуморна работна етика, противопоставяща се на шансовете и очакванията, възлагани на жените от нейното поколение“. 

кралица Елизабет 1973г

Като млада жена принцеса Елизабет излъчваше срамежливо чувство за блясък.  Тя беше сдържана, както се очакваше от член на британското кралско семейство, въпреки че моменти на очевидна радост са проникнали през изучавания фурнир, особено в семейния ѝ живот или с любимите ѝ кучета.  Тя се хареса на хора със забележително различен произход.  Мик Джагър каза след смъртта й: „Спомням си, че гледах акцентите от сватбата й по телевизията. Помня я като красива млада дама.

Нейното усещане за мода е надеждно разбрано, но запомнящо се

Със склонност към ярки цветове през последните десетилетия, тя потенциално гарантира, че малката ѝ фигура се откроява сред тълпата, че тя може лесно да бъде видяна.  Появата й беше нейният начин да говори пред публиката без думи, да проектира единство и да осигури приемственост.  И тъй като безкрайните сълзливи похвали от обикновените хора се изсипват, е очевидно, че обществото я е чула силно и ясно.

кралица Елизабет 

Може никога да не разберем какво мисли кралицата за конкретни събития или конкретни хора (въпреки че драматизациите като The Crown ни дават доста добра представа) или какво е казала за тях зад затворени врати.  Нейно задължение беше да гарантира, че личните ѝ чувства никога не са били изказвани публично.  Но можем да я познаем по начина, по който се представи пред обществото, на което е посветила живота си.

Тя проектира образ на стабилност и достойнство, такъв, който можеше да контролира само частично, и това е този образ, който ще бъде запомнен.  Британският премиер Лиз Тръс (15-ата, която служи под нейно ръководство) на 8 септември отбеляза „отминаването на втората елизабетинска епоха“. Това е толкова кратка и толкова дълбока оценка, на която човек може да се надява.

С времето лицето на валутата ще се промени.  Кралица Елизабет II оставя след себе си аура на спокойствие и от нас зависи да я запазим.

Източник:


Прочетете още: Кралица Елизабет II си отиде на 96 години

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: