HomeМЕСТАМикросвят: туристически пътеводител из страни джуджета

Микросвят: туристически пътеводител из страни джуджета

Микросвят: туристически пътеводител из страни джуджета

Всяка страна, както и човек, е уникална по свой начин, така че колкото повече видите от тях, толкова по-богата ще бъде вашата представа за света.

Какво винаги липсва на пътника? Точно така – време. И тези мини държави сякаш са специално създадени за тези, които бързат да видят и научат колкото се може повече само за един ден.

САН МАРИНО

Сан Марино е страна на автомобилите: през 2010 г. беше установено, че на хиляда жители се падат 1139,06 автомобила. Това е абсолютен световен рекорд. Освен това Сан Марино се оказва единствената държава, в която има повече коли, отколкото жители. И жителите там са малко повече от 30 хиляди души. В същото време в Сан Марино има повече от 30 населени места! Вярно е, че всъщност няма какво да се види извън самия Сан Марино.

Повече от други заслужава внимание историческият център на Сан Марино, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, както и Трите кули на Сан Марино: Гуаита, Честа и Монтале. Първато някога е била затвор. Втората е най-високата точка в Сан Марино и там също има музей на древни оръжия. Но на Монтале можете да погледнете само отвън, както и Palazzo Publico, сградата, в която седят едновременно правителството на страната и кметството.

ЛИХТЕНЩАЙН

Ако планирате да посетите Лихтенщайн, трябва да знаете, че вие ​​сте един от малкото хора, които „успяват“, тъй като Княжеството постоянно е класирано в топ 10 на най-непосещаваните страни от туристи според Световната организация по туризъм (агенция на ООН). Причината е проста: Лихтенщайн няма летище, но има много банки и офиси и доброкачествен финансов закон. Ето защо не е изненадващо, че повечето посетители на Лихтенщайн пристигат там по работа.

Лихтенщайн обаче е само на два часа път от Цюрих и защо да не се повозите в него? Замъкът на владетелите във Вадуц заслужава специално внимание, въпреки че посетителите се допускат там само няколко дни в годината. Освен това в столицата има много добър музей на модерното изкуство. Планинският замък Гутенберг компенсира затвореността на Вадуц – там е достъпно почти винаги. Освен това Лихтенщайн е просто с много красива природа.

АНДОРА

А Андора, напротив, процъфтява само благодарение на туризма. Нейната столица Андора ла Веля се намира на надморска височина от 1029 метра и се смята за най-високата планинска столица в Европа. Андора не е част от ЕС, но еврото се използва на нейна територия. Проблемът (за вас) и ползата (за икономиката на страната) на Андора е, че нейните атракции са разпръснати из цялата страна, така че ако разполагате само с ден, ще трябва да изберете максимум две точки. 

Микросвят: туристически пътеводител из страни джуджета

В столицата трябва да видите църквата Св. Арменгол (XI-XII век), седалището на правителството, сградата Casa de los Valle с наблюдателна кула, построена през 1508 г. Канило си струва да посетите само за хокей (през сезона). Ла Масана е най-високият връх в Андора, Кома Педроса.

В Ордино – Музеят на православните икони „Св. Георги“, който съдържа около сто руски, гръцки и български икони от 16-19 век; както и уникалния Музей на микроминиатюрите и Етнографския музей д’Арени и Пландолите. И накрая, в Escaldes-Engordany – термален развлекателен комплекс Caldea, за любителите на баните и горещите извори.

ВАТИКАН

Трябва да сте подготвени за Ватикана: този „град в града“ (в Рим) е толкова популярен сред туристите, че е по-добре да закупите билети за музеите на Ватикана много по-рано чрез интернет и за други места отидете възможно най-рано. И в базиликата Свети Петър, и на площад Свети Петър, и в Сикстинската капела, и в градините на Ватикана почти винаги е пренаселено.

Ватикана разгръща туристическата си сила по време на религиозни празници като Коледа и Великден. Но по това време там има твърде много хора. И джебчиите са също толкова много по това време. Пазете личните си вещи!

ЛЮКСЕМБУРГ

Това велико херцогство (единствено в света!) се слави с най-ниските цени на горивата в Европа, така че можете да отидете там само за да заредите – по принцип.

Въпреки това, при пристигането си, ще разберете, че не сте отишли ​​напразно: целият град е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, пълен е с исторически сгради и първокласни ресторанти.

Средновековният замък във Вианден Ехтернах с неговото абатство и лозарските райони на долината на Мозел също заслужават специално внимание. Обичате ли дейности на открито? Тогава посетете региона Мюлертал в източната част на страната, наричан „Люксембургска Швейцария“, или в планинския регион Еслинг в Ардените.

МОНАКО

Тази държава-джудже, граничеща по суша с Франция, се намира в Южна Европа, на брега на Лигурско море. Основана от лигурийските племена през 4 век пр. н. е., сега тя е една от най-малките и най-гъсто населените страни в света. Почти 38 хиляди монегаски живеят тук на малко над 2 km2. Княжеството е добре известно със своите казина в Монте Карло и Гран при на Монако, което се провежда тук.

Монако е просто обожаван от туристите. Fontvieille – френската порта към княжеството, Monaco-Ville – Старият Монако, пазещ следи от вековна история, Дворецът на принца, катедралата Св. Никола – главната гробница на княжеското семейство, Океанографският музей, Екзотична градина на стръмна скала с огромна колекция от кактуси, плаж Ларвото – единственият в страната, пристанище и казино на Монте Карло…

Честно казано, малко вероятно е да имате време да видите всичко за един ден, но определено ще има достатъчно време за основните атракции.

ГИБРАЛТАР

Гибралтар е британско отвъдморско владение в южната част на Иберийския полуостров, близо до Гибралтарския проток. Площта му е само 6,5 km2. Всъщност това е скала, която се издига на 430 метра над морското равнище и се простира на 5 км дълга и 1,4 км широка ивица земя.

Круизните кораби идват в Гибралтар, провеждат екскурзии за туристи, почиващи в курортите на Испания, а също така е истински рай за купувачите, в страната изобщо няма ДДС.

Въпреки това отличителната черта на скромния Гибралтар е резерватът Apes’ Den, който е дом на варавските маймуни (наричани още маготи), единственият вид макак, живеещ в дивата природа извън Азия. Според местните вярвания Гибралтар ще бъде британски, докато поне една маймуна е жива.

Основната скала на страната, която представлява почти половината от цялата територия, е интересна сама по себе си – както като обект на природата, така и като древно укрепление. Според легендата тя е един от величествените стълбове на Херкулес, заедно с планината Абила, разположена от другата страна на пролива близо до Сеута, представлява един вид врата от Средиземно море към Атлантическия океан. Върху скалата е запазена крепост от 18-ти век, която и до днес се смята за непревземаема. Особен интерес представляват тунелите на укреплението (The Great Siege Tunnels), изсечени точно в скалата.

Great Europe Point е емблематично място, най-южната точка на Гибралтар. Тук се намира най-южният британски фар.

СИНГАПУР

Това е град, държава и остров в Югоизточна Азия. Сингапур е известен като една от най-чистите страни в света, тъй като законите за замърсяване са много строги. Например собствениците на автомобили плащат допълнителни данъци, ако шофират до центъра на града, за което има специална такса. Страната непрекъснато разширява териториите си, отвоювайки ги от морето и използвайки за целта материали, направени от рециклирани битови отпадъци.

През 2016 г. ЮНЕСКО присъди на Сингапур статута на „Град на дизайна“ и включи известната му ботаническа градина в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Сингапур е „транзитна точка“ за много страни в Югоизточна Азия, като Китай и Малайзия, така че много пътници спират тук. В същото време те имат възможност да се запознаят с културата на югоизточния регион, да се насладят на забележителностите, красотата на архитектурата на уникалния град и околностите му.

Източник


Прочетете още: Екскурзия във Валенсия – потопете се в испанския начин на живот

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: