HomeЗДРАВЕНай-добрите позиции за здравословен сън

Най-добрите позиции за здравословен сън

Най-добрите позиции за здравословен сън

Най-добрите позиции за здравословен сън

Хората предпочитат да спят по различни начини: сън по гръб с ръце под главата, по корем или настрани, свит на топка

Потопете се в царството на Морфей, изпаднете в хибернация (уйти в спячку) или легнете настрани. Както и да се нарича сънят, той е изключително важен за тялото. Независимо дали сънуваме всяка вечер: пътувате из Манхатън, летите до Луната или язите лъскав тиранозавър, позицията ви при сън има дълбок ефект върху качеството на вашия сън (и вашите сънища). Всеки го прави по различен начин и всеки вариант се счита за нормален. В каква позиция е по-добре да спите, зависи от вас. Някои пози на сън обаче се считат за по-здравословни от други.

Сън на една страна

Броят на хората, които предпочитат тази поза, е много висок, около 63 процента. Има дори няколко подвида на тази поза за сън, включително позата на плода и настрани с протегнати напред ръце. 

Ползи от спането на една страна

Спането на една страна е чудесно за любителите на „прегръдките“ и разговорите през нощта. На коя страна е по-добре да спите? На този въпрос учените дават недвусмислен отговор, че е по-добре да спите на лявата страна поради особеното разположение на вътрешните органи на човек. Ползите от спането от лявата страна на тялото са подобрено храносмилане и кръвообращение и намалени симптоми на киселини. Спането на една страна се препоръчва за хора с обструктивна сънна апнея, хъркащи и бременни жени. Но на коя страна да спите, изборът е ваш.

Недостатъци на спането на една страна

Един от най-големите недостатъци на спането настрани е изтръпването на ръката, която се притиска от тежестта на тялото по време на сън. Освен това последствията от неправилно положение на тялото настрани по време на сън могат да бъдат болки в рамото, в тазобедрената става и в гърба, ако гръбнакът, шията и бедрата не са в правилна позиция през нощта. Тези проблеми могат да бъдат избегнати чрез спане на качествен матрак и използване на възглавници по време на сън.

От естетическа гледна точка, спането на една страна води до бръчки, защото лицето ви лежи върху възглавницата цяла нощ, и гърдите са увиснали поради гравитацията.

Как да спим на една страна? 

Тайната на спането на една страна е да държите гърба си възможно най-изправен, докато спите. Ако гръбнакът е огънат, той е напрегнат. И ако това се случи за дълъг период от време (например по време на сън или заседнала работа), то се проявява в чести болки.

Един добър матрак, който поддържа извитите части на тялото ви, а именно врата и кръста, ще помогне за решаването на този проблем. Какъв матрак е необходим, за да могат мускулите и връзките на гърба да се отпуснат и възстановят по време на сън. За да защитите гърба си, е важно да поддържаме правилната позиция на тялото по време на сън, при която гръбначният стълб ще бъде прав през целия период на възстановяване.

5 съвета за хора, спящи настрани:

Намерете матрак, който ще поддържа тялото ви, тъй като качеството на матрака до голяма степен определя качеството на съня.

Ако няма възможност да си купите нов матрак, поставете малки кърпи, увити на тръба около врата и кръста. Това ще помогне за намаляване на вероятността от болка след сън.Матракът трябва да е възможно най-удобен и мек в областта на раменете и бедрата, тъй като това са точките от тялото ви, които изпитват най-голям стрес при спане на една страна.

Изберете правилната възглавница.

Възглавниците са важни не само за главата и врата, но и за поддържане на гръбначния стълб в правилна позиция, докато спите. Тя трябва да поддържа естествената извивка на врата, а главата трябва да остане права, да не е заровена във възглавницата и да не е по-висока от цялото тяло. Вземете за себе си правило, когато спите настрани, ушите, раменете и бедрата ви да са в права линия. Сменяйте възглавниците, докато намерите подходящата за вас. Неправилният размер на възглавницата ще натовари мускулите на гърба, врата и раменете ви. Идеалната възглавница трябва да е удобна по всяко време, независимо как спите.

Поставете тънка възглавница между коленете си.

Ако горният крак не намери опорната точка, от която се нуждае, той ще се плъзне надолу и ще се наруши балансът на гръбначния стълб, ще се увеличи напрежението в бедрата и кръста. За да разрешите този проблем, спете с малка, тънка възглавница между коленете и придърпайте коленете си леко към гърдите (да не се бърка с позата „ембрион“).

Поза ембрион

Позицията на „ембриона“ е много подобна на предишната позиция. 41 процента от възрастното население на света предпочита тази поза за сън.

Ползи от спането в позата на ембриона

Очевидното предимство на тази поза е, че не изисква много място за сън. Смята се, че такива хора са чувствителни и срамежливи вътрешно, но често имат много твърд характер. Освен това възрастен мъж, свит на кълбо, изглежда доста сладък. Ембрионалната поза има същите предимства като спането на една страна, така че тази позиция на тялото се счита за добър избор за почивка и възстановяване на тялото след тежък ден.“)

Недостатъци на спането в позата на ембриона

Ако по време на сън се наведете силно в тази поза и придърпате краката си много близо до себе си, може да почувствате болка в долната част на гърба сутрин, тъй като гръбначният стълб е в неестествена позиция за него.

Как да спите в тази поза

За да спите в поза на ембрион, спуснете краката си малко по-надолу, така че тялото ви да е по-изправено. Поставете малка възглавница между краката си, за да прегръщате цяла нощ, за да облекчите натиска върху гърба си.

Спане по гръб

Ако обичате да спите по гръб, това е най-често препоръчваната позиция за предотвратяване на болки в гърба сутрин. 

Ползи от спането по гръб

Ако спите по гръб, тогава тялото ви почива в най-естествената позиция, а ръцете, раменете и краката ви не са притиснати под тежестта на тялото или усукани в някаква странна поза.

Недостатъци на спането по гръб

За съжаление, тази поза за сън има и редица недостатъци. Не се препоръчва на хора, които хъркат, тъй като поради силата на привличане езикът постоянно се стреми към задната част на гърлото, което може само да влоши ситуацията. Хората със сънна апнея също трябва да избягват да спят по гръб. Изследователите заключават също, че младите хора, имащи проблеми със съня най-често спят по гръб и не почиват по най-добрия начин. Дори да не говорим, че не могат да се наспят.

Как да спим правилно по гръб

Ако имате проблеми с хъркането, или изберете друга поза за сън, или сменете партньора си, или използвайте специални устройства или лекарства против хъркане. И не забравяйте да намерите идеалния матрак, който ще осигури правилната позиция на гръбначния стълб по време на сън. 

Спане по корем

Ако обичате да спите по корем, значи принадлежите към 7-те процента от населението на света, които са в тази група. Най-често това са нахални и общителни хора, които не обичат критиката, така че няма да ви критикуват, че спите в най-препоръчителната поза.

Ползи от спането по корем

Спането по корем намалява хъркането и намалява вероятността от сънна апнея в някои случаи. За съжаление, с това ползите от тази поза свършват.

Можете ли да спите по корем?

Ако спите по корем, това със сигурност е чудесно, но не е достатъчно. Главата по време на сън по корем винаги е обърната на една страна и притисната към възглавницата, което често е причина за болки във врата сутрин. Гръбначният стълб от своя страна е в неестествена за себе си позиция, което води до болки в кръста. 

Как да спите по корем

Ако спите здравословно и качествено само в тази поза, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да спите удобно: Спете на тънка и малка възглавница или изобщо без възглавница; Поставете възглавница в областта на таза, така че гръбнакът да е в правилна форма; Правете стречинг упражнения сутрин, за да се отървете или облекчите болките в гърба.


Прочетете още: Консултации за пациенти с наднормено тегло през септември

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: