HomeСРЕЩИКоя е Александра Грант – жената до Киану Рийвс

Коя е Александра Грант – жената до Киану Рийвс

Александра Грант и Киану Рийвс 2

Коя е Александра Грант – жената до Киану Рийвс

От творческия й опит до мненията й за брака – всичко, което трябва да знаем за Александра Грант

Заглавна снимка: Александра Грант и Киану Рийвс
по време на LACMA Art + Film Gala през 2019 г. Фотокредит: Getty Images

Александра Грант се самообявява за жител на Лос Анджелис, макар че е родена в Охайо. Тя е художник, който изследва използването на текст и език в различни форми на изкуството. Творчеството ѝ получава международно признание. Тя публикува и в престижни издания като Los Angeles Times и Whitehot Magazine of Contemporary Art , пише Скейлър Карузо, изпълнителен асистент редактор на PEOPLE Digital.

Грант също е популярна и с това, че развива съвместни проекти с уважавани писатели и философи. Едно от първите й сътрудничества, което предизвика световно признание е това с Киану Рийвс, неин дългогодишен приятел. Връзката им датира от времето, когато беше публикувана дебютната им книга през 2011 г.

Години по-късно от платонична тя се превръща в романтична и те правят своя публичен дебют като двойка през 2019 г. Актьорът е известен с това, че пази личния си живот от светлините на прожекторите, но на 4 юни се появи заедно с Александра Грант на червения килим в Лос Анжелис.

Грант е художник от Лос Анджелис с впечатляваща колекция от творби


Въпреки че набляга на рисуването, тя е експериментирала и с други творчески начинания. Има съвместни проекти с феминистката Елен Сиксус и писателя Майкъл Джойс. Много от нейните колекции са били показвани в галерии като Музея на изкуствата в Ориндж Каунти в Санта Ана и престижния Marfa Invitational в Тексас.

Тя говори много езици


Говори английски, испански и френски. Въпреки че сега живее в Лос Анжелис, през по-голямата част от детството си Грант посещава различни училища, в които се запознава с пъстротата на културите по света. Прекарва време в британско училище в Мексико Сити, а след това интернат в Мисури и накрая завършва Международното училище в Париж.

Израснах отчасти в Мексико Сити, Вашингтон, окръг Колумбия и Париж, движейки се между езици и култури“, казва тя пред LA Weekly през 2019 г. „В Лос Анджелис се почувствах като у дома си от момента, в който за първи път пристигнах през 1995 г. – тук потънах в разнообразието от хора, храни и растения.“

Снимка: STEFANIE-KEENAN-GETTY

Работила е като преподавател в колеж


Освен, че работи основно като художник, Грант споделя знанията си със своите ученици, на които преподава като професор в колеж и в няколко различни училища в Съединените щати.

Започва преподавателската си дейност като асистент професор в ArtCenter College of Design в Пасадена, Калифорния, където работи от 2009 до 2011 г. След това е наставник в програмата за дистанционна магистърска програма на Pacific Northwest College of Art до 2014 г. Заедно с това до 2015 г. преподава и в университета в Сиракюз.

С Киану Рийвс са съавтори на книга


Тъй като Грант и Рийвс са дългогодишни приятели, обединяват усилията си и издават „Ода на щастието “ през 2011 г. — книжка с картинки за възрастни с илюстрации от художника и текст от актьора. Това бележи първото съвместно сътрудничество на двойката. Това е едновременно дебют на Грант като художник в книга и дебют на Рийвс като писател.


През 2016 г. те отново работят заедно, този път по проекта Shadows . Арт книгата включва серия от 54 изображения, заснети от Грант, базирани на движенията на Рийвс.

„Никой не може да се движи така, както може той. Той е наистина екстремен изпълнител“, споделя тя по време на откриването на изложбата пред Лос Анджелис Таймс . „Това в голяма степен е и причината, поради която тези изображения са толкова интересни. Знаех, че ако преместя камерата, докато танцуваме заедно, като фотограф и обект можем да създадем тези прекрасни оптични илюзии.“

Снимка: PIERRE-SUU-GC-IMAGES-GETTY

Двамата основават издателска компания

През 2017 г. Грант и Рийвс съосноваха X Artists’ Books. Издателската къща се фокусира върху „обмислени, висококачествени, ориентирани към художника книги, които се вписват в и между жанровете“, както пише на официалния сайт. „Нашите книги са произведения на изкуството, портали към въображаеми светове, ценни спътници, тъканта на една общност.“ Компанията често се е изписвана просто като XAB.

Грант направи своя дебют на червения килим с Киану Рийвс през 2019 г.


По време на LACMA Art + Film Gala през 2019 г., двамата излизат хванати за ръка на червения килип и за първи път се представят публично като дойка. „Киану иска открито да сподели живота си с нея“, каза източник пред PEOPLE по това време. „Той е изключително щастлив и благодарен, че има Алекс в живота си. Двамата започнаха да се срещат по-рано тази година, но искаха да го запазят в тайна“.

Тя разказа публично за връзката си с Киану


След дебюта на Грант с Рийвс, тя споделя пред Vogue , че изпитва смесени емоции относно решението си да разгласи връзката си. „Мисля, че всеки човек, когото познавах, ми се обади през първата седмица на ноември (това е очарователно), но въпросът, който си задавах във всичко това, е: „Какво добро може да излезе от това?“, каза тя.

Снимка: NEILSON-BARNARD-GETTY

Тя има собствено мнение за брака


Александра Грант има свои собствени възгледи относно идеята за обвързване. „Любовта на всяко ниво е много важна за моята идентичност“, каза тя пред Vogue „Не вярвам, че изолацията е правилния път. Аз имам периоди на изолация, когато рисувам, но дълбоко ценя преживяването да съм във връзка.“

Тя е филантроп

Александра Грант е създател на проекта grantLOVE , в който се произвеждат и продават оригинални произведения на изкуството в полза на артистични проекти и арт организации с нестопанска цел. Инициативата стартира през 2008 г. Проектът събра средства за Heart of Los Angeles (HOLA), Project Angel Food, Art of Elysium, 18th Street Arts Center и LAXART. Творбите на Грант са представени в LACMA, MOCA (Лос Анджелис), Hammer Museum и Art Gallery of Ontario.


Прочетете още: Маноло Бланик, човекът зад 30 000 стила обувки

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: