HomeМЕСТАРесторанти с необичайни особености

Ресторанти с необичайни особености

El Diablo Timanfaya

Ресторанти с необичайни особености

Има места, които си струва да посетим, докато пътуваме като тези ресторанти, а единият е в София.

Романтична вечеря или приятелски събирания в компания, бизнес среща или празнуване на значима дата – тези събития често се провеждат в ресторант. Това създава специална атмосфера, правейки ги незабравими. Обикновено заведенията се избират въз основа на менюто и културата на обслужване, но има ресторанти, в които обстановката играе най-важната роля. Тя включва също и вкусна храна и отлично обслужване. Вижте тези пет интересни ресторанта в различни части на света, които си струва да посетите, когато пътувате.


Катакомбите, Пенсилвания, САЩ


Ресторант Катакомбите привлича със своята старинна и мистична атмосфера.

Снимка: bubesbrewery.com


За тези, които не страдат от клаустрофобия, Catacombs ни кани да се потопим в атмосферата на древността, като се спуснем на 13 метра под земята под каменните арки на катакомбите, в древните изби на пивоварната на Бубе. Сводести пещери с огромни бъчви и блестящи светлини създават мистична атмосфера. На посетителите се предлагат пищни тематични партита и вечери с мистериозни убийства, както и обиколки с призраци за тези, които вярват в съществуването на свръхестествени същества. Собствениците на пивоварната споделят, че през годините около 20 души са виждали призраци и дори твърдят, че призраците им са двуезични. През 2012 г. екип от ловци на призраци от канала SyFy откри някои доказателства за паранормални явления, които и днес забавляват посетителите при организирането на обиколки.


Забавен факт: До средата на 1800 г. светлата бира, която е много различна от традиционния английски ейл, става много популярна в Америка. Това изисквало различен метод на варене, което довежда до бум на пивоварни. Появяват се стотици в Съединените щати. Днес Bube’s Brewery е единствената пивоварна от тази епоха в САЩ, оцеляла недокосната и напълно съхранена.


Treepod Dining, Soneva Kiri Resort, Тайланд


Маса във въздуха и зашеметяваща гледка.


Soneva Kiri Resort на Koh Kood предлага незабравимо изживяване, което съчетава изключителен лукс и близост до природата. В необичайния ресторант може да се почувствате като птица, докато се наслаждавате на тайландски ястия от продукти, отглеждани на острова. Масите са в плетени кошници, имитиращи птиче гнездо и разположени на дърво на височина около пет метра. Клиентите заемат местата си на земята, а след това кошът се издига. Открива се толкова зашеметяваща гледка към лазурните води и тропическата гора, че дори хора, които се страхуват от височини, с удоволствие посещават ресторанта.


Ел Диабло, Лансароте, Испания (заглавна снимка, фото кредит geotourismroute.eu)


„Вулканични“ стекове и красиви гледки

El Diablo привлича посетителите с ястия, приготвени на „подземен огън“ и невероятни панорамни гледки към острова и националния парк Timanfaya. Ресторантът се намира на самия връх на активен вулкан и готвачите не се нуждаят от газ, дърва или електричество, за да приготвят ястията си. Те готвят храната си на скара, поставена точно над дупка в земята, която води до басейн от лава. Апетитни колбаси и пържоли, птици, риба и зеленчуци се приготвят за минути във вулканичната жега и всеки може да наблюдава това. Вулканът не се счита за опасен, защото няма изригвания. Адреналинът обаче е винаги вдигнат при осъзнаването, че вулканичната лава се пръска под краката, скрита от базалтови плочи.


Итаа, Малдиви


Подводният свят около масата оставя незабравимо изживяване


Ако почивате на Малдивите, непременно посетете невероятния ресторант Ithaa, който ви позволява да комбинирате гурме кухня със съзерцание на подводния свят. Съоръжението е изградено под вода, на дълбочина пет метра. Покривът е изработен от прозрачен акрил и предлага зашеметяваща панорамна гледка към красотата на морските дълбини. Интериорът на ресторанта е проектиран в много релаксиращ стил, за да не отвлича вниманието от гледането на стадата ярки екзотични риби. Заведението е предназначено само за 14 души и може да го посетите само след поне две седмици предварителна резервация.
Забавен факт: Ресторант Ithaa отваря врати през 2005 г. и е първият подводен ресторант в света. Днес подводни ресторанти има и в други страни. Най-големият – Under, отваря врати в Норвегия на 21 март 2019 г. Ресторантът е предназначен за 40 човека и при откриването си масите са резервирани много месеци предварително.


Dans le Noir? (На тъмно): Париж, Лондон, Барселона, Санкт Петербург, Кайро, Мелбърн, София

Посетителите влизат в залата на ресторант Dans le Noir?, хванати един за друг.

Снимка: ©-Romain-Ruiz


Необичайно гастрономическо изживяване – опитвате храната „на сляпо“, като се фокусирате само върху усещането за вкус и мирис. Посетителите влизат в залата в пълен мрак, нареждат се един след друг и слагат ръка на рамото на стоящия отпред и са настанени на масите с помощта на сервитьор. Тук не можете да изберете конкретно ястие, просто изберете вида на менюто. Червеното е за любителите на месото, зеленото е за тези, които предпочитат зеленчуци и плодове, синьото е за любителите на морските дарове, а бялото е за тези, които обичат загадките, защото съставът на ястията от готвача ще бъде неизвестен. Какво точно е имало в менюто, посетителите ще разберат на изхода от залата на ресторанта.

В София ресторантът се нарича „Тенебрис“ и както те самите се описват – това е „социален експеримент, в който хора с нарушено зрение ще ви въведат за кратко в интригуващия свят на тъмнината. Този свят е наситен със звуци, чувства, вкусове и допир и много често се оказва по-богат от визуалния“


Прочетете още: 7 идеи за пътуване за любителите на виното

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: