HomeМОДАФеминистичния облик на мъжествеността – готови ли сме за обрат в мъжката мода?

Феминистичния облик на мъжествеността – готови ли сме за обрат в мъжката мода?

феминизъм в мъжката мода

Феминистичния облик на мъжествеността – готови ли сме за обрат в мъжката мода?

Стилът на Елвис Пресли, сякаш е изпреварил времето си, но кои са последователите му днес

Водеща снимка – Модели на Givenchy през 2010г. и днес
Снимка: Gorunway.com

Дали съвременните мъже преосмислят мъжките модни тенденции и мъжествеността? Още през 2021 г. се засилва женствената модна тенденция в мъжката мода – от обеци до розови ризи със смели декорации, дамски чанти, сутиени, поли и къси топове с цветни принтове. Готови ли сме за тази тенденция?

По време на дефилетата за сезона пролет-лято 2022 г. забелязахме трансформация на мъжката мода. Бяхме  свикнали да я възприемаме като добавяща усещане за мъжественост, а сега я виждаме  по-женствена. Трендът в мъжкото облекло повече от всякога наподобява момичешкия стил и  видимо влияе върху външния вид и възприятието ни за съвременните мъже.

„Мъжете не плачат“ – израз на сила и твърдост или
просто токсична мъжественост?


Е, и мъжете плачат, дори носят гащеризони в смели цветове и поли с драперии. Прието е, че мъжете трябва да бъдат твърди и доминиращи. Наложено е мнението, че изразяването на дълбоки емоции не се смята за присъща мъжка черта. По подобен начин жените е трябвало да бъдат крайно противоположни на мъжете, свързани с меко, нежно поведение.Отг тях се очаква да са по-малко доминантни и по-емоционални.

Чувствителността никога не е била част от мъжката идентичност, докато женската винаги се е свързвала с това да бъде силно чувствена. По-женственото облекло може да разчупи стереотипа, като предаде посланието, че мъжете също могат да бъдат сензитивни като жените.

Промените в световен мащаб стават все по-осезаеми – представителките на нежния пол се превръщат в алфа-жени – участват в бойни спортове, боксови и баскетболни мачове, оспорват доминиращата роля на мъжете в различни сфери на живота и това принуждава мъжете да се адаптират към промените.

Началото на тенденцията за която говорим, започва отдавна. Елвис Пресли е добър пример от по-близкото минало. Наречен „Кралят на рокендрола“,  той е нещо повече от това – моден магнат.

Елвис Пресли
Фотокредит: elvisthemusic.com

Дори 45 години след смъртта си, днес Пресли е смятан за една от най-големите емблеми
на мъжката мода в историята.


Кралят на рока, който обича да мисли нестандартно и да взема смели модни решения, сам прави революция в мъжката мода. Това става много преди да се появят популярните моменти от червения килим, крещящите рекламни кампании и категоричната сила на социалните медии.  Визиите с “променлив пол” и дизайните, които надхвърлят стереотипните възприятия за пола, тепърва започват да се адаптират към днешната мода.  Елвис преживява това преди около 70 години и несъмнено променя хода на модата.

Факт е, че човек с толкова обширна сфера на влияние е бил отворен за отличителни визии. Това, оказва огромно влияние върху модното възприятие на 50-те години и погледът за  пола в модата. Стиловите предпочитания на Елвис, който сам ръководи мъжката мода, далеч изпреварват времето си.

Преди Елвис няма хетеросексуален мъж,
който да съчетава розова риза, розови чорапи и розов колан.

А какво остава да кажем за златния костюм? Късите панталонки, дантелените ризи, блестящите сака, поръчковите лъскави обувки и бижутата са любимите артикули на Елвис, които го правят и толкова емблематичен. С други думи докато модата е плитка платформа за мъжете и игрива свобода за жените, кралят на рокендрола пренаписва правилата.

Екстравагантният моден усет на Елвис се отразява не само на уличния стил от 50-те години, но и на перспективата на днешните знаменитости и модни къщи. От Брандън Флауърс до Тупак, Бруно Марс до Джаред Лето, Хари Стайлс и Тимъти Шаламе – редица имена от най-различни категории са вдъхновени от Краля. Той дори насърчава и влиятелни модни компании като Dior и Prada да пуснат мъжки колекции, инспирирани от контрастните флорални мотиви, смятани през 50-те години за женствени.

Днес най-яркият “наследник” на стила на Елвис
е британският певец Хари Стайлс.


Той измина дълъг път, започвайки своята музикална кариера като част от момчешката група One Direction – и то не само в света на музиката. Само за няколко години световната звезда се превърна и в истинска модна икона.Неговите разнообразни тоалети впечатляват милиони хора по света. Женствените костюми, заедно със смелото му и отличително поведение на сцената, му помагат да  постигне „ефекта Елвис“.

Изглежда, че Хари Стайлс има много таланти. Независимо дали става дума за музика, филми или мода, световната звезда успява да се адаптира отлично към настоящите (и многобройни) промени в обществото. Бившият член на One Direction претърпява пълна промяна, като се заиграва с модата.

Той предлага нова концепция за стил. Такава, която избягва конвенциите, някои от нормите, стереотипите и очакванията, налагани от десетилетия е една индустрия (също в процес на промяна).

Стайлс успява да вдъхнови най-трудното за  завладяване и
критично поколение –  поколението Z.

Британският певец е икона на стила в повече от 27 държави по света.  Неговите тоалети са търсени повече от тези на всяка друга знаменитост през 2021 г. Светът е влюбен в стила му и готовността да нарушава стереотипите, отразявайки по-широките промени, които се случват в обществото. И макар да не се отказва напълно от традиционно мъжките дрехи, Хари си играе с модата, както му харесва. Той се облича според своята индивидуалност, вместо да следва модния диктат.

Кралят на рокендрола, иконата на стила и обектът на желание през 50-те години дава урок на онези, които страдат от така наречената крехка мъжественост. Детайлите, които се смятат за женствени, се превръщат във форма на себеизразяване. Табутата за границите между половете се размиват, а етикетите биват премахнати.

Ако днес Хари Стайлс се представя с костюм с флорални мотиви и събира овации , може би донякъде го  дължи на Елвис Пресли.

В началото на септември Хари пусна видео за снимачния процес на клипа Late Night Talking:

Прочетете още: Как се обличаха звездите за срещи с кралицата


Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: