HomeЗДРАВЕМенопаузата и психичното здраве

Менопаузата и психичното здраве

Менопаузата и психичното здраве

Менопаузата и психичното здраве

Повече от половината от жените могат да изпитват симптоми на депресия през тези преходни години.

Менопаузата е естествен биологичен процес, който може да бъде определен като времето на последния менструален период. Той бележи края на репродуктивните функции на жената и началото на климактериума. Перименопауза (периодът преди и след менопаузата), започва с ендокринни, биологични и клинични промени и завършва 12 месеца след последния менструален период на жената.

Този период може да е дефиниран в термини на ендокринни, психологически или социални промени. Независимо как го разглеждаме, това е време на сериозни промени във физическото и психическото здраве на жената. Както и в нейната сексуалност.

Изчислено е, че почти една трета от жените в средна възраст са в менопаузална фаза на живота. И до днес при много клиницисти липсва значително разбиране за симптомите на менопаузата, признаците и нейното лечение. Една област, в която това е сериозно проблематично е по отношение на психичното здраве на жените.

Под преход в менопаузата разбираме прекратяване на периодите в продължение на 12 месеца. Независимо дали е естествено възникнал или медицински индуциран, той може да донесе неочаквани психически и познавателни промени за жените. Проучванията показват, че повече от половината от жените могат да изпитват симптоми на депресия през тези преходни години. Всъщност, доири и тези, които никога не са изпитвали тревожност или депресия, може да се окажат в капана на потиснатото настроение, тревожни пристъпи или панически атаки. А ако вече са страдали от тях, симптомите могат значително да се влошат.

Литературата по отношение на разбирането, управлението и лечение на симптоми, които възникват по време на перименопаузата и менопауза за съжаление е оскъдна. Клиницистите често се изправят пред трудност в диагностицирането и лечението на този период при жените. Поради спада в нивата на женските хормони естрогени и последващия хормонален дисбаланс много често диагнозата се греши. Не се вземат предвид различните емоционални смущения и физически дискомфорт.

Снимка: freepik

Повишената емоционална възбудимост е често срещана при жените в менопауза.

За всички ни е известно, че депресията по всяко време на живота влияе негативно. Съчетана със соматични оплаквания, физиологичните и хормонални промени по време на този период обаче, би могло да се отрази много повече на жената. Да я кара да се чувства непълноценна, силно тревожна, потисната и тъжна, а дори и агресивна вследствие на бързите телесни промени.

Някои проучвания предполагат, че ако се приложи хормонално лечение с естроген, това би могло да доведе до подобрено психологическо функциониране и общо благополучие. Но също така и до намалена честота на сърдечно-съдови заболявания, рак на дебелото черво и остеопороза.

Други източници разглеждат значимостта на добавките и се твърди, че приемането на омега-3 мастните киселини намаляват симптомите на депресия и горещите вълни при жени, които са имали тежка депресия, свързана с прехода към менопаузата.

Интересен факт е, че жените, които са имали по-тежки предменструални симптоми по време на по-младите си години може да имат и по-тежки промени в настроението по време на менопаузата.

Естествено множество жизнени фактори могат да са причина за промени в настроението и симптомите на тревожност и депресия през преходните години. Здравословни и брачни проблеми, чувството за празнота, финансови затруднения или липса на физическа активност. Те могат да допринесат за промените в половите хормони и метаболизма. Дори ниско ниво на постоянен стрес променя хормоналната среда и следователно увеличава симптомите на пери- и менопауза.

Преходът към менопаузата е сложен.

Това е бурно време за много жени. Свързано е с натрупването на симптоми, засягащи безброй органични системи. Някои жени ще преминат през този преход с малко или леки симптоми, но при много други те ще са много по-сериозни.

Ето защо е важно насърчаването на жените да говорят за своите симптоми. Тези физически, хормонални и психологически промени могат да бъдат по-лесно поносими. Те могат и бъдат разбрани ако можем да говорим за тях. Необходимо е да имаме добра здравна култура и сме отворени към помощ – било то хормонално лечение, алтернативно такова или психотерапия.

Снимка: freepik

Симптомите на менопаузата

Много говорихме за промените, които са неизбежни по време на този период, и може би е добре да се спрем конкретно на някои от симптомите на менопаузата. Те включват нощно изпотяване, горещи вълни, вагинална сухота, чувствителност на гърдите, безсъние, мигрена и предменструална дисфория.

Психологическите симптоми включват промени в настроението и депресия, агресивни изблици, тревожност, панически пристъпи и чувство за празнота. Депресията се характеризира с депресирано настроение или загуба на интерес или загуба на удоволствие от ежедневните дейности на човек за повече от две седмици.

Появата на депресия може да възникне на всеки етап от живота на всеки човек, но не бива да се пропускат рисковите фактори, които могат да бъдат свързани с биологични събития като менопаузата например.

По отношение на лечението, хормоналната заместителна терапия може да бъде ефективна при лека до умерена депресия по време на перименопаузата, но по-тежка депресия изисква антидепресантни лекарства.

Комбинацията от антидепресанти и хормонална терапия често се предписва по време на менопаузата. Жените често търсят допълнителна и алтернативна медицина, като акупунктура или практики от китайската медицина.

Как можем да се справим с емоционалните смущения по време на този период?

Отговорът е индивидуален за всяка жена предвид тежестта на симптомите. В общи линии има няколко неща, които е добре да следваме. Пълноценен начин на живот с добра храна и сън. Достатъчно физическа активност и редуциране на вредни навици като тютюнопушенето и прекомерната употреба на кофеин. Необходима е повече грижа за менталното здраве. Различни практики като медитация, изкуство, йога, музика, поддържане на топли взаимоотношения с близките хора. Прилагайте психотерапевтични практики, както и прием на хормонални заместители за баланс и овладяване на физическия дискомфорт и други.


Фотка Георгиева
Фотка Георгиева е специалист клинична психология с основни интереси и области на консултантска практика: кризисна интервенция, проблеми със самооценката и общуването, хранителни разстройства, безпокойство, тревожност, стрес и чувство на неудовлетвореност, бърн-аут, проблеми по време на бременност и следродилна депресия и др. Тя е част от екипа на Медицински комплекс "Доверие" София и Център Empatium.
„Вярвам, че хората имаме силата да направим промените, които търсим. Има моменти в живота ни, когато се чувстваме обезсилени и откъснати от себе си и другите. Тук съм за да вървя с Вас по Вашето пътуване към изграждането на една силна личност.“ В своята рубрика Фотка Георгиева ще споделя мнение по актуални казуси, но и ще отговаря на ваши въпроси. Пишете на:  fotkavasileva@gmail.com


Прочетете още: Как хранителните ни навици могат да вредят на психичното здраве

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: