HomeИНТЕРЕСНО„Правилото 10Х“ и как да бъдем десет пъти по-мотивирани

„Правилото 10Х“ и как да бъдем десет пъти по-мотивирани

„Правилото 10Х“ и как да бъдем десет пъти по-мотивирани

„Правилото 10Х“ и как да бъдем десет пъти по-мотивирани

Книгата „Правилото 10Х“ ще ви помогне да изместите фокуса си от малкото към голямото и да постигнете повече, отколкото сте очаквали.

Каква е основната тема на книгата?

Авторът помага на читателите да открият своя път към успеха. Книгата „Правилото 10Х“ е издадена през 2011 година и предлага малко известна стратегия за постигане на целите. Едновременно с това дава инструментите, от които се нуждаете, за да станете по-успешни, отколкото някога сте смятали, че е възможно. Грант Кардон смята, че ако преследвате големи цели, не трябва да се задоволявате с малко. Необходимо е да преминете на 4-то ниво, познато като „Правилото 10X“. Това е истинското място на действие, което ще ви гарантира успех. Авторът кара читателите да мислят десет пъти по-позитивно, да работят десет пъти по-усърдно, да бъдат десет пъти по-мотивирани и да покажат десет пъти по- голямо желание за успех.

Какво друго ще научите от „Правилото 10X“?

Методът, който Грант Кардон предлага, може да се използва във всяка област на живота – духовна, физическа, психическа и емоционална. Също така може да се прилага в семейството, с приятелите и с финансите. Правилото 10X се базира на това колко усилия са необходими, за да се постигне успех. Ключов момент в преследването на целите е промяната в начина на мислене. Авторът смята, че е необходимо да премахнем негативните мисли и да мечтаем смело. Само така можем да покорим върхове, които ни се струват недостижими. Много хора си задават въпроса какво трябва да направят, за да постигнат успех. Според Грант Кардон отговорът е само един:

„Полагайте десет пъти повече усилия от останалите“

Самият той казва, че за всеки успех е работил десет пъти повече от другите. Ако неговите колеги са правели определен брой телефонни обаждания, той е правил десет пъти повече. Когато се е занимавал с недвижими имоти, е разглеждал десет пъти повече имоти, отколкото останалите. Сега авторът смело може да твърди, че всеки успех, който е постигнал, е дело на десет пъти повече труд и усилия, отколкото другите влагат. Точно в това се състои всеки успех. За да постигнете мечтите си, трябва да подходите към живота с правилната нагласа. Позитивното мисленето е изключително важно за реализиране на целите. То не трябва да се пренебрегва и омаловажава. За да се качите на следващото ниво и да станете изключителни, е необходимо да мислите и действате по различен начин, отколкото досега. Не можете да постигнете голям успех, ако вършите малки неща. Вашите мисли и действия ви поставят там, където сте.

Разберете как амбициозните цели могат да отключат вълна от успехи

Успехът, както и да го измервате, често е неуловим. През годините доста хора са формулирали успеха с лесни фрази и изрази, но повечето от тях са абсолютно погрешни. Много ментори и учители знаят на теория какво е успехът, но нямат представа как наистина да помогнат на хората до постигнат целите си. „Правилото 10Х“ е нещо различно. Грант Кардон споделя своя личен опит в преследването на мечтите и учи читателите как да приложат едно лесно правило, за да постигнат траен успех. Хората винаги имат цели, които преследват. Без значение колко са постигнали в момента, те искат да продължат напред и да реализират все повече и повече. Ако

не опитвате постоянно нови неща и спрете да мечтаете, сякаш живеете с последната глътка въздух. Това важи за всички сфери на живота. Бракът, например, не може да се поддържа и развива от любовта в сватбения ден. Всеки ден трябва да се полагат усилия този брак да продължи и да се развива. Хората, които са преуспели както в професионалния, така и в личния си живот, прилагат този принцип постоянно. Те продължават да работят, да произвеждат и да създават нови неща дори след като са достигнали върха. Успешните хора знаят, че трябва да се развиват и постоянстват, за да могат да реализират нови постижения. Прекрасно е, когато човек реализира пълния си потенциал и способности, а не се задоволява с посредствеността.

Правилото 10X означава да полагате десет пъти повече усилия, за да постигнете десет пъти повече

Има много книги, които обещават на читателите да открият тайната за успешния живот. При толкова много избор е наистина трудно да разберете кой е верният път.

Преди да се впуснете в някоя съмнителна формула за успех, помислете за Правилото 10Х. Авторът го препоръчва като единствения сигурен начин да успеете в каквото искате.

Успехът винаги изисква повече усилия, отколкото първоначално сте мислили. Ако погледнете назад, ще видите, че вашите задачи винаги са изисквали десет пъти повече старание, отколкото сте предполагали. Грант Кардон смята, че за да успеете в бизнеса например, трябва да инвестирате десет пъти повече от вашите конкуренти. Ако искате да продадете продукт и смятате, че десет телефонни обаждания на ден ще ви осигурят нужните продажби, по-вероятно е да се наложи да направите 100 обаждания на ден. Това допълнително усилие не само ще ви помогне да постигнете ежедневните си цели, но и много повече. Това ни води до втората половина на правилото 10X – всичките ви цели трябва да са десет пъти по-големи от това, което смятате за реалистично. Старайте се повече и мечтайте смело.

С други думи – изберете цел, която е отвъд най-дръзките ви мечти. Може да изглежда глупаво, но само помислете. Ако се целите твърде ниско, няма да бъдете удовлетворени, когато постигнете целта си, защото тя не е това, което наистина искате. От друга страна, дори да не успеете да осъществите високите си очаквания, всъщност не губите нищо.
Ако например искате да станете писател, поставете си за цел да напишете роман, а не кратка история от две страници. Дори и да постигнете успешно второто, пак няма да се смятате за добър писател. Целете се високо, работете десет пъти повече от обикновеното и няма да бъдете разочаровани.

Правилото 10X може да ви помогне да преодолеете трудностите и да развиете пълния си потенциал

За да създадете най-добрия продукт, не е достатъчно да постигнете някаква цел. Истинският успех идва, когато имате правилно отношение и готовност да се справите с неочакваните проблеми.

Ето защо Правилото 10X изисква смелостта да се изправите срещу непредвидените предизвикателства. Ако се прицелвате високо, вие ще работите достатъчно усърдно, за да се справите с всичко, което се изпречи на пътя ви. Грант Кардон предлага някои ясни насоки за постигане на успех. Първата е свързана с факта, че хората често мислят за успеха като нещо, което спохожда другите, но не и тях. Важно е да се освободите от този начин на мислене и да запомните, че успехът няма ограничения. Всеки един от вас може да постигне мечтите си. Животът на автора например до 25-годишна възраст е свързан с алкохол и наркотици.

В определен момент той осъзнава, че не живее пълноценно и няма никакво желание да постигне каквото и да било. Така Грант Кардон трансформира мисленето си и се издигна до нови изключителни нива на успех, които никога не би могъл да си представи. Всеки човек може да постигне същото, като приложи Правилото 10Х в живота си.

Стремете се към растеж и контролирайте времето и чувствата си

Да живееш по Правилото 10X означава да помниш, че винаги трябва да растеш. В крайна сметка пътят към успеха е постлан със самоусъвършенстване и развитие.

По-добре да опитате и да се провалите, отколкото да се откажете. За да сте фокусирани и устремени към целта, е важно да се отърсите от външните влияния, които се стремят да контролират действията ви. Вместо това продължавайте да преследвате целите си. Много хора се притесняват, че ако непрекъснато говорят за своите продукти и идеи, ще отегчат хората. Помислете за Кока-Кола и Фейсбук. Тяхната популярност вреди ли им? Определено не. Разказвайте на другите за това, което правите. Публикувайте често своите идеи и мисли. Не се страхувайте от известността.

Друго нещо, което авторът споделя с читателите, е как да контролират времето и емоциите. Времето е ограничен ресурс и хората трябва да го използват разумно. Единствената работеща стратегия според Грант Кардон е да се стремите да постигнете повече за по-малко време. Следете внимателно колко време имате, след това работете по-усърдно и управлявайте времето си ефективно.

Отново можем да видим личния пример на Грант Кардон, който самият той споделя в книгата си. След като неговата дъщеря се ражда, авторът започва да се събужда един час по-рано, за да прекарва време с нея и да остави жена си да поспи още малко. Този допълнителен час му дава възможност да се порадва да собственото си дете, като след това продължава да върши същото количество работа, както и преди. Начинът, по който управляваме времето си, е от решаващо значение. Друг важен фактор за успеха са нашите чувства и емоции. Страхът и гордостта например не водят до никъде. Те само могат да ви забавят и да попречат да постигнете целите си. Така че когато се сблъскате с подобни чувства, не забравяйте, че вашата работа е да ги държите под контрол и да продължавате да вървите към целта=

Когато сте изправени пред трудности, дайте всичко от себе си

Чували ли сте за четирите степени на действие? Това е доста лесна концепция, която гласи, че когато се сблъскате с някаква трудност, можете да отговорите по един от четирите начина. Първо, можете да не правите нищо. Второ, можете да се откажете. Трето, можете да предприемете обичайни действия. Четвърто, можете да предприемете мащабни действия. Според автора последният начин е ключът към успеха.

За да разберем този принцип по-ясно, може да видим как реагират децата. Когато са изправени пред някакво предизвикателство, те просто дават всичко, което имат и могат. Така че следвайте примера им. Вместо да определяте колко часа на ден ще работите, просто дайте всичко от себе си. Предприемайте мащабни действия и не пестете време и усилия. Не се отказвайте, докато не постигнете целите си. Следването на този път обаче означава поемане на отговорност. Не забравяйте, че успехът не е нещо, което се случва с вас – това е нещо, което се случва заради вас. Затова е необходимо да спрете да мислите за себе си като за жертва и да подходите към мечтите си смело и решително. Прегърнете предизвикателствата и открийте нови възможности. Не се страхувайте от провалите, а се учете от тях.

Факт е, че светът е пълен с посредственост. Много продукти са средно качество. Много хора се представят на средно ниво. Да искате да бъдете обикновени и да се сливате с тълпата, означава да мислите само за оцеляване. Може би планирате утрешния ден, но не и по-нататък.

Опасността е, че посредственото представяне може да падне под средата много бързо.

Финансовата криза от 2008 година е добър пример за това. Най-силно засегната от тази рецесия е средната класа. Много семейства изпаднаха в крайна бедност и мизерия.

Това показва, че стремежът към средното представяне не е добра идея. Определете кое е средната степен във вашия живот и се постарайте да постигнете десет пъти повече. Това ще ви осигури успех за години напред.

Поставете си големи и значими цели

Сега знаете почти всичко, от което се нуждаете, за да приложите Правилото 10X в живота си. Има само едно последно нещо, което трябва да разберете и това е как да изберете точните цели? Това, което определено не трябва да правите, е да следвате стъпките на другите. Много хора изпълняват цели, които са наложени от обществото или средата, в която живеят. Успешните компании като Гугъл (Google) и Епъл (Apple) винаги поставят привличането на клиенти на първо място. Те знаят, че колкото повече хора говорят за тяхната марка, толкова по-далеч ще стигнат. Имайте предвид, че обратната връзка от клиент, дори и отрицателна, винаги е ценна, тъй като ви показва как можете да подобрите нещата. След като имате конкретна идея и план, преминете към действие. Просто избройте целите си, очертайте какво трябва да направите и дайте всичко от себе си.

Ако целта ви е да продадете 100 000 продукта, трябва да помислите как точно да го направите. Трябва ли да увеличите маркетинговия си бюджет или е необходимо да направите уникална рекламна кампания? След като решите какво искате да предприемете, можете да продължите към действие.

Кратка биографична справка за автора

Грант Кардон е роден през 1958 година в Лейк Чарлс, щата Луизиана, САЩ. Понастоящем живее в Холивуд със семейството си. Той е лектор, консултант по продажби и автор. Грант Кардон е основал и развил няколко мултимилионни компании. Често гостува и говори по телевизионните канали Фокс Нюс (Fox News), Фокс Бизнес (Fox Business), Си Ен Би Си (CNBC) и други.

Негови книги са: „Ако не си първи, си последен”, „Правилото 10X”, „Малка книга на милионера” и други. Грант Кардон е бестселър автор на Ню Йорк Таймс (New York Times), Амазон (Amazon) и други. Неговите книги и семинари помагат на хората от всички професионални сфери да се усъвършенстват и да постигнат успех. Грант Кардон е изключително търсен международен лектор. Той пленява публиката със своя завладяващ и дружелюбен подход.

Източник: Cardone Grant. The 10X Rule: The Only Difference Between Success and Failure, John Wiley & Sons, 2011. 256  p.

Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.  
Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега: 


Прочетете още: Проваляй се, докато успееш – книга на Боби Боунс

Най-интересното от седмицата в Madamsko:

Share With: