HomeКРАСОТАСинята светлина бавно, но сигурно уврежда кожата ни

Синята светлина бавно, но сигурно уврежда кожата ни

синя светлина от екран на смартфон

Синята светлина бавно, но сигурно уврежда кожата ни

Негативният ефект от вредните лъчи е по-голям, отколкото предполагаме

Колко часа на ден прекарвате пред телефона или лаптопа? Знаете ли, че средното екранно време е между 4 и 5 часа на ден. И да, това не включва времето, прекарано пред компютрите ни. Ако работата ни е пред лаптоп, тогава тези часове могат да достигнат и 12-15. Тоест, ако денонощието е 24 часа, то ние сме облъчени от синя светлина през повече от 50% от време си. Струва ни се безобидно, а не трябва. Защо? Всъщност, синята светлина, която устройствата излъчват, уврежда не само зрението, но и кожата ни.

Как синята светлина влияе на кожата?

Преди да започнем с директния ефект на синята светлина върху кожата, нека поговорим и за друга негативна страна. Британска мултинационална компания провежда проучване, според което вредните лъчи могат да повишат нивата на хормона на стреса, което от своя страна нарушава модела на съня. Влошеният сън може да доведе не само до проблеми с кожата ни, но и здравословни такива. Затова е важно да избягваме продължително стоене на телефон или компютър преди лягане, а и не само. Според компанията, 30 часа излагане на синя светлина от екрани на смартфон или лаптоп може да увеличи нивото на възпаление в кожните клетки с 40%.

През последните години с развитието на дигиталния свят и голямата консумация на синя светлина ежедневно, шията се превърна в една от най-проблемните области, когато говорим за стареене. Според проучване, пандемията е повишила драстично времето, което прекарваме пред телефоните, средно с 5 часа на ден. Поглеждането надолу и навеждането на главата напред нарушава естествената позиция на врата ни, а с времето това натоварва допълнително мускулите и причинява износване на структурите на шията. Това движение, което на пръв поглед изглежда абсолютно безобидно, може да добави между 4 и 20 килограма тежест върху зоната на шията. В комбинация с естествените процеси като загуба на колаген, еластичност, хидратация, изтъняване на епидермиса, това уврежда значително външния вид на шията като я прави отпусната и уязвима към стареене.

Какви са последиците за кожата?

Според проучвания, дългото излагане на кожата на синя светлина до някаква степен уврежда кожата, както и UV лъчите. Това е така, защото синята светлина произвежда свободни радикали, които знаем, че са причина за поява на бръчки. Ето още негативни ефекти:

  • Поява на тъмни петна;
  • Преждевременно остаряване;
  • Зачервяване;
  • Нарушава епидермалната бариера, което води до хиперпигментация;
  • Поява на бръчки.

Какво може да направим?

В дигитализираното време, в което живеем, е почти невъзможно да избегнем използването на телефон или лаптоп. За много от младите телефонът е начин, по който изкарват пари, а за голяма част от хората, изобщо, лаптопът – също. Така че това, което може да направим, е да потърсим начини, по които да намалим времето, в което сме изложени на синя светлина, както и да се предпазим от лъчите.

Средства за борба

Знаете ли, че правилната козметика, може да ни помогне да намалим ефекта на синята светлина върху кожата? Препоръчително е да заложим на широкоспектърен слънцезащитен крем, както и да подберем козметика, която съдържа антиоксиданти. Не само дигиталните технологии са напреднали, но и тези в индустрията за красота. Вече има продукти, които са специално създадени, за да предпазят кожата от синята светлина. Испанският козметичен лидер – Natura Bisse Barcelona, е сред компаниите, които обръщат специално внимание на негативния ефект от мобилни устройства и лаптоп върху кожата. Специално разработеният крем – Diamond Cocoon Sheer Cream, помага за предотвратяването на появата на признаците за стареене. Неговото свойство да успокоява, хидратира и предпазва кожата от съвременни вредители, го прави подходящ съюзник в борбата със синята светлина и негативните ефекти от нея.

Може да закупите специален протектор за телефон и лаптоп, който да предпази кожата от синята светлина

В комбинация с това, е важно да намалим часовете прекарани пред устройствата. Всяка минута повече има значение, така че следващия път, в който хванем телефона от скука, нека се сетим как тези 10 или 20 минути могат да повлияят на здравето и кожата ни.

Храната, която приемаме, също е от значение. Препоръчително е да приемаме храна, богата на антиоксиданти като свежи плодове и зеленчуци, които могат да помогнат на кожата да се бори със свободните радикали.

Стоенето пред лаптоп и телефон има негативен ефект както върху психичното здраве, общото здравословно състояние, така и върху кожата ни

Синята светлина е подценявана, а тя бавно, но сигурно, уврежда епидермиса като нанася огромни щети. В ежедневието ни има редица фактори, които биха навредили на доброто състояние на кожата ни. Но нека се замислим, къде и пред какво прекарваме най-много време? Средното екранно време на телефоните ни е 4-5 часа, а ако работата ни изисква 8-часово излагане на синя светлина, то това може и да се окаже най-големият вредител за кожата в нашия живот. Чрез правилна грижа, превантивни мерки и ограничено време пред устройствата, можем да предпазим себе си от негативните й ефекти.

Прочетете още: Каква био козметика да използваме?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: