HomeМЕСТА15-те най-красиви кули в света, които се считат за архитектурно наследство

15-те най-красиви кули в света, които се считат за архитектурно наследство

15-те най-красиви кули в света

15-те най-красиви кули в света, които се считат за архитектурно наследство

Хората винаги са били очаровани от желанието да достигнат небето. И макар да нямаме крила, за да летим, имаме мозъка и уменията да строим кули, чиито върхове винаги се стремят да достигнат отвъд облаците.

Ето 15-те най-красиви кули в света, които наистина оставят трайно впечатление от момента, в който са построени.

Бурж Халифа, Дубай

Една от най-високите кули в света

Днес това е най-високата конструкция на 828 метра и е един от признаците на стремежа на Дубай да се превърне в център на световното богатство. В допълнение към търговските центрове и луксозните хотели, най-високата джамия в света се намира на 158-ия етаж на Burj Khalifa, поразителна със своята красота, а триножният дизайн и повдигнатите ръбове са отличителните белези на тази кула.

CN Tower, Канада

Чудесата на архитектурата

През 1995 г. CN Tower е включена в списъка на Американското общество на строителните инженери като едно от седемте чудеса на света. А едно от най-посещаваните места в CN Tower е 360° ​​въртящият се ресторант, разположен на надморска височина от 351 метра, който прави пълно завъртане на всеки 72 минути.

Ориенталска перла, Китай

Източна перла

Не толкова отдавна тази кула беше най-високата сграда в Шанхай. От трите платформи за наблюдение посетителите могат да получат разнообразна и спираща дъха гледка към града. Също така си струва да се спомене, че това е втората площадка за наблюдение със стъклен под, която създава сюрреалистичното усещане за носене над река Huangpo на 259 метра надморска височина, което прави този обект един от най-посещаваните в света.

Биг Бен, Лондон

Визитката на Лондон

Няма много ново за казване за Биг Бен, нали? Той толкова често се появява на телевизионни екрани в различни филми и програми, че успя да се превърне в отличителна черта на Лондон. Тази величествена деветдесет и шест метрова готическа структура носи името си от сър Бенджамин Хол, който пръв поръчва 13-тонна камбана, която оттогава отбелязва за хората времето.

Световен търговски център, Ню Йорк, САЩ

Световен търговски център

Имайки предвид бъдещи извънредни ситуации, тази сграда разполага с вентилационна система с много високотехнологични функции като химически и биологични филтри. Така че технологията не стои на едно място и сградите, като хората, продължават да се подобряват. Това е и едно от най-безопасните места на планетата.

Айфеловата кула, Франция

Една от най-посещаваните атракции в света

Това е една от онези атракции, които са се установили твърдо от векове в историята. Тази кула първоначално е построена от Гюстав Айфел през 1889 г. като вход за Международното изложение в Париж. Тя е висока 300 метра и е считана за най-високата сграда до откриването на Chrysler Building през 1930 г. В момента Айфеловата кула продължава да бъде един от най-популярните и често посещавани паметници в света. Гледката от наблюдателната площадка на върха на кулата предлага на посетителите поглед към река Сена и други красиви паметници, осеяни около романтичния стар град на Париж.

Наклонената кула в Пиза, Италия

Падащата кула

Това е една от най-старите и оригинални кули в света, строена в продължение на 177 години. Изглежда, че тази 56-метрова кула не е нищо особено, но всъщност нейният наклон под определен ъгъл създава ефекта на замръзнало падане, което може да се случи във всеки един момент. Именно този малък недостатък, превърнал се в отличителен белег на кулата, я прави една от най-посещаваните атракции от туристи, които с удоволствие правят снимки на фона, а някои, събрали смелост, преодолявайки поредица от стъпала, се изкачват, наслаждавайки се на гледката.

Space Needle, САЩ

Компромис между двама архитекти

Тази 185-метрова наблюдателна кула е знак на почит към визиите на двамата си архитекти, които правят компромис между гигантски балон, завързан за земята, и летяща чиния. Последната е по същество къща, ресторант и площадка за наблюдение, която се е превърнала в забележителност на тихоокеанския северозапад.

Кулата Милад, Иран

Наследство и гордост на иранската архитектура

Осмоъгълната основа на кулата символизира традиционната иранска архитектура, както и горната част с дванадесететажна геометрична шарка. С бетонна стена с дължина 315 метра, тази кула изглежда като шахматна фигура. В него има около 100 търговски единици, хранителни и изложбени площи, а шест асансьора, разположени от три различни страни на сградата, отвеждат посетителите до върха със скорост от 7 m/s.

Кулите близнаци Петронас, Малайзия

Кулите Петронас

Използвайки повтарящи се геометрични модели, вдъхновени от ислямската архитектура, кулите близнаци Петронас са неразривна смесица от малайзийската култура и прогрес. Проектиран от Сезар Пели, невероятният Skybridge свързва най-високите кули близнаци в света с височина 452 метра всяка.

Телевизионната кула Гуанджоу, Китай

Телевизионната кула Гуанджоу

Това е буквално кула с акцент, както се вижда от невероятното инженерство. Тази 595-метрова сграда разполага с открити градини вътре, както и впечатляваща площадка за наблюдение. Дизайнът на кулата я прави страхотна гледка след залез слънце и беше една от най-популярните атракции на Азиатските игри през 2010 г. в Гуанджоу.

Abraj Al Bait Towers, Саудитска Арабия

Кулите Абрадж Ал Бейт

Кулите Abraj Al Bait Towers са комплекс от седем огромни сгради, построени на мястото на османската крепост Ajyad от 17-ти век. Те са част от правителствения благотворителен проект на крал Абдулазиз, който има за цел да модернизира града, за да служи на поклонниците. Това е очевидно, тъй като комплексът е само на няколко метра от джамията Ал-Харам, известна като Мека. Кралската часовникова кула в Мека има най-големия циферблат в света. В бижуто, което е в основата на кулата и има покрити със стъкло подове, има научен център, който се използва за астрономически наблюдения.

Chrysler Building, САЩ

Небостъргач на Chrysler Corporation

Често приветствана като най-красивата сграда в Голямата ябълка, тази 319-метрова сграда се смяташе за най-високата сграда в света единадесет месеца преди да бъде победена от Емпайър Стейт Билдинг. Тази сграда е финансирана от основателя на Chrysler Walter Percy Chrysler и знаете ли защо? Защото искал да има най-високата тоалетна в Манхатън!

Тайпе 101, Тайван

Невероятната кула Тайпе 101

Проектирана да прилича на растящо бамбуково стъбло, Тайпе 101 беше първата кула, която премина границата от половин километър, когато беше открита през 2004 г. Кулата на стойност 1,8 милиарда долара символизира вечната сила на региона. Въпреки че е висока само петстотин и осем метра, тя разполага с най-бързия пътнически асансьор в света, като отнема само 37 секунди, за да изведе хората до най-високата точка от петия етаж на кулата.

Емпайър Стейт Билдинг, САЩ

Офис сграда в Манхатън

Този 102-етажен небостъргач в стил арт деко на Пето авеню оправдава името си със своята покривна конструкция. Дизайнът му е типичен за сградите отпреди Втората световна война, а отличителният му светъл цвят идва от варовика, добиван в Empire Mill в Индиана.

Източник


Прочетете още: Ресторанти с необичайни особености

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: