HomeСРЕЩИКоя e истинската Мерилин Монро?

Коя e истинската Мерилин Монро?

Мерилин Монро

Коя e истинската Мерилин Монро?

Ана де Армас стъпва в обувките на Монро в потискащ биографичен филм, пълен с груби образи и трудна времева линия.

Blonde разказва историята на Норма Джийн Бейкър. От детството й с отсъстващ баща и нестабилна майка, през издигането й до славата като Мерилин Монро и евентуалното й самоубийство на 36-годишна възраст. Базиран на бестселъра на Джойс Карол Оутс, адаптацията на Netflix представя как актрисата е експлоатирана и малтретирана.

Как се роди идеята?

Режисьорът Андрю Доминик казва, че е чел романа на Оутс преди 20 години. „Видях възможност да го превърна във филм. Как да взема това, което тя създава в книгата, разкривайки травмата от детството. Идеята за това какво може да означава раждането. Идеята за желанието на отсъстващия баща да върне и стабилизира майка й. И тогава ми се стори, че има начин да видя живота на възрастните през призмата на тази травма.“

След като завършва филма си от 2007 г., Убийството на Джеси Джеймс от страхливеца Робърт Форд, Доминик започна да работи по адаптирането на Blonde .

„Написах го през 2008 г. и беше просто невъзможно да го направя“, казва той. „Мисля, че причината за това беше начина, по който се описват мъжете в историята. Мисля, че хората смятаха, че няма пазар за женска ярост, травма и други подобни неща. Но тогава се случи #MeToo и очевидно това беше нещо, от което хората наистина се интересуват.“

Блондинката - Мерилин Монро
Източник: NETFLIX

„Видях снимка на Норма Джийн Бейкър, заснета, когато е била на около 15 години. Беше брюнетка. Много красива. Малки изкуствени цветя в косата й. И бях зашеметен, защото след 10 години името ѝ щеше да бъде едно от най-известните в историята на шоубизнеса“, казва Оутс. „Бях привлечена да напиша тази история за едно съвсем обикновено на пръв поглед американско момиче от много по-нисък икономически статус, което се издига и става изключително успешно и известно. А след това е унищожено в процеса“, споделя още тя.

Резултатът е роман от 738 страници. Той описва действителни събития от живота на Монро и представя как тя ги е изживяла така че публиката я разбира. Оутс представя гласа в главата на Монро, който, докато животът й излиза извън контрол, става по-сюрреалистичен и халюцинаторен, имитирайки процеса на нейната тревожност.

Блондинката беше много, много емоционален за мен. Въпреки че знаех, че Мерилин ще умре в края на моя роман, не осъзнавах как, когато стигна до този момент, ще бъда толкова идентифицирана с нея. Нямаше как да променя това, което се случи с Мерилин. Не можах да измисля край, в който тя е щастливо омъжена или бяга от Холивуд.“

Доминик казва във филма си, че се е опитал да запази перспективата на романа. Той използва неочаквани ъгли на камерата, превключвайки напред-назад от цветно към черно-бяло, променяйки съотношението на картината.

Филмовата версия на Blonde е първата продукция на Netflix с рейтинг NC-17 . В една сцена ръководител на студио сексуално насилва актрисата. В друга – тя е жестоко пребита от Джо ДиМаджио, съпругът й по това време. Един кадър за поредицата от аборти е представен от гледна точка на плода. В края на филма президентът Кенеди се отнася с нея като със секс играчка за еднократна употреба.

Доминик казва, че хората не трябва да се изненадват, че “Блондинката” описва живота на Монро като безмилостно нещастен.

„Това е историята на човек, който се самоубива. Също така е историята на човек, който е имал всичко, за което нашата култура винаги крещи, че е желано“, обяснява той. „Тя беше известна, беше красива, имаше бляскава работа, излизаше с всички готини момчета на деня – и се самоуби. Добре, какво искаме всички? И трябва ли да искаме това нещо?“

Източник


Прочетете още: Коя е Александра Грант – жената до Киану Рийвс

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: