HomeПОДКАСТМисия образование: по-добро бъдеще за България

Мисия образование: по-добро бъдеще за България

подкаст с Лилия Мерджанова

Мисия образование: по-добро бъдеще за България

Разговор с Лилия Мерджанова – експерт комуникации на Тук-там – глобална общност от хора, които правят България едно по-добро място


Днес ви срещаме с Лилия, която е част от екипа на организацията Тук – Там. Повод за нашия разговор е събитието, което се проведе през изминалия месец, а именно Тук – Там Кошер. Може би много от вас са чули за него, а някои посетили. Екипът на MADAMSKO беше медиен партньор и успя от първа ръка да се убеди в полезността му. Вдъхновяващи истории и нови възможности – така бихме описали Тук – Там Кошер. За да научим повече за екипа, който стои зад събитието, както и какви възможности Тук – Там предоставя на младите хора, проведохме разговор с Лилия. Сигурни сме, че много от вас ще се вдъхновят, а други ще открият нови възможности с помощта на организацията.


Директен полет Париж – София


След 10 години престой в Париж, Лилия решава да се завърне в България, преди малко повече от година. В процеса на търсене на нови възможности и опознаване на обстановката в България, тя попада в общността на Тук-там. В платформата открива полезно съдържание и хора, които имат сходен път и споделят своя опит. А благодарение на организацията, тя успява да открие нови възможности и позиции за работа. Късмет или съдба, в екипа на Тук – Там има отворена позиция, за която Лилия е подходяща. И така, тя официално започва своя професионален път в България.
Обмяна на опит, идеи и нови възможности


Говорим за една глобално-свързана общност от българи, които независимо от това къде са решили да живеят и да се развиват, могат да останат по някакъв начин ангажирани с България. Пример за това е Тук-там Кошер – професионално събитие, което включва networking, срещи с хора от различни сфери и държави. Не просто кариерен форум, а място, на което посетителите могат да чуят вълнуващи истории на успешни българи, благодарение на двете семинарни програми. Не забравят и за възможностите, които много хора търсят, а именно подходящо работно място за тях – кариерното изложение. Това събитие е подходящо и за хора, които искат да се вдъхновят от успели българи и предприемачи. То събира кариера, вдъхновение, обменя на опит и прави възможно свързването на хората, дори и онлайн.


Тук-там има свой фонд за стипендии „Иди, учи и се върни“. До сега организацията е инвестирала в над 10 талантливи млади хора. С помощта на партньори, които предоставят специализирана стипендия, изпрашат хора да учат в чужбина, а след това да се върнат в България и да приложат наученото тук.


Началото на Тук – Там


През 2008 г. Христо Бояджиев се завръща в България, след като завършва своето образование в САЩ. Така се ражда и идеята за Тук – Там. През годините организацията претърпява промени, като в момента е фокусирана върху глобална свързаност като общност на българите Тук и Там.


Какви са младите хора в България?


Лилия споделя, че изключително много млади хора все повече търсят каузата и смисъла в своята реализация.
„На преден план вече не стои толкова име, имидж и дори заплата, а това, че искат да работят за кауза, в която намират себе си и намират смисъл.“


Buddy


Следващата инициатива на Тук – Там ще бъде своеобразна глобална мрежа за успеха на българите. Всеки млад човек, който търси мечтаната първа работа и търси съдействие, защото иска да замине в друга държава или мечтае да учи в чужбина, може да се свърже с човек, който е работил или учил там, където младият човек мечтае да се реализира. Това е изключително ценно, тъй като много често няма достатъчно полезна информация какво ни очаква там, където искаме да отидем, как да се справим по-лесно с трудностите и всякаква информация, която би ни била полезна. „Buddy“(Бъди) ще помогне на младите да получат ценни съвети и насоки за това какво ги очаква. Всеки, който иска да бъде полезен и да подаде ръка, може да се регистрира в платформата и сам да прецени колко време може да инвестира в този тип програма/ менторство. Всичко това – напълно безплатно и достъпно от всяка точка, по всяко време.
Повече от нашия разговор може да чуете в аудио подкаста на Madamsko в Spotify и Soundcloud.

Прочетете още: Силата на жените в бизнеса – ясна визия

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: