HomeЗДРАВЕПсихологична помощ през бременността

Психологична помощ през бременността

бременност

Психологична помощ през бременността

Бременността и майчинството са едни от най-хубавите и значими роли на една жена.

През този период обаче, наред с хубавите моменти, често жената се сблъсква с много интензивни емоции на страх, несигурност, стрес, тревожност и дори депресия. Независимо дали е планувана или не, желана или не, първа или поредна бременност, това е период на сериозни промени в организма и психиката на жената. Трансформира се не само нейното тяло, но и социалната, сексуалната и професионалната й роля.

В психичния свят на всяка една жена настъпват множество промени

Редица хормонални и биохимични процеси могат да доведат до  развитието на депресивност през този период. Хормоните са от изключителна важност не само за доброто ни физическо функциониране и развитие, но и за нашето настроение и психическо благополучие. По време на бременността те преминават през бурна промяна и могат да доведат до раздразнителност, главоболие, резки промени в настроението, необяснимо чувство на тъга и др.

Рискови фактори са също липса на партньор или социална подкрепа, многодетно семейство, нежелана бременност, финансови или брачни проблеми.

Също така е важно да обърнем внимание и на други фактори. Това са влиянието на лошото хранене, не добрата пренатална грижа, минали психиатрични разстройства, тежки житейски събития по време на бременността, аборти, генетични заболявания, фамилна обремененост и други.

Всичко това дава отражение върху психичния свят не само на майката, но и на нероденото дете

Наблюдението върху протичането на бременността в нашата страна акцентира много на медицинските и физическите показатели. Интересно е, че почти никакво или малко внимание се обръща на психичните процеси, през които преминават жената и нейният партньор в това време.

Важно е да се проследят и подкрепят промените в чувствата, емоциите, очакванията и фантазиите на бъдещата майка. Емоционалното състояние на бременната жена има пряко въздействие върху развитието на плода. Ето защо навременната психологическа грижа и консултация е от изключително значение.

Не са малко и примерите на държави, подкрепящи и насърчаващи психологическото изследване и терапевтичната работа с такива жени. Редица обучителни практики, групови срещи, школи целят да помогнат на майката да разпознае и приеме собствените си преживявания в този процес.

Обръщам голямо внимание и за двойките, които по една или друга причина преминават през редица трудности, бленувайки за бременността и дете. Те имат нужда от подкрепа и съпровождане през този период не само като двойка, но и по отделно.  Както мъжете, така и жените се борят с редица емоции. Те си задават си неясни въпроси, преминават през обвинения, тъга, разочарование, болка, страх и много други. Нека не забравяме и влиянието на социума и срама, които някои от тях изпитват.

С тези процеси е трудно да се справи човек сам, лутайки се между надеждата и хаоса в психичния си свят. Това налага задължително професионално консултиране с цел помощ и превенция.

Въпреки противоречивите мнения по отношение на необходимостта от психологична грижа и подготовка по време на бременността на различните медицински специалисти и самите бременни, е наложително да се вземат под внимание преживяванията, нагласите и очакванията на всяка жена, породени от новото физиологично състояние и новия етап от живота на майката и детето.


Фотка Георгиева
Фотка Георгиева е специалист клинична психология с основни интереси и области на консултантска практика: кризисна интервенция, проблеми със самооценката и общуването, хранителни разстройства, безпокойство, тревожност, стрес и чувство на неудовлетвореност, бърн-аут, проблеми по време на бременност и следродилна депресия и др. Тя е част от екипа на Медицински комплекс "Доверие" София и Център Empatium.
„Вярвам, че хората имаме силата да направим промените, които търсим. Има моменти в живота ни, когато се чувстваме обезсилени и откъснати от себе си и другите. Тук съм за да вървя с Вас по Вашето пътуване към изграждането на една силна личност.“ В своята рубрика Фотка Георгиева ще споделя мнение по актуални казуси, но и ще отговаря на ваши въпроси. Пишете на:  fotkavasileva@gmail.com

Прочетете още: Менопаузата и психичното здраве

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: