HomeИНТЕРЕСНОКак се почистват сребърни бижута?

Как се почистват сребърни бижута?

почистване на бижута

Как се почистват сребърни бижута?

Среброто е химичен елемент, който спада към групата на благородните метали. То има много приложения, едно от които е именно в бижутерията.

Една от основните характеристики на среброто е, че издържа много дълго време, без да се повреди. Освен това е много лесно за поддържане, така че без много усилия може винаги да бъде блестящо. 

Ако притежавате сребърни бижута, вероятно сте забелязали, че с времето те потъмняват. Това е естествен процес, при който среброто се окислява и потъмнява и се получава т.нар. сребърен сулфид. Причината за това е, че другите метали в сплавта (обикновено медта) реагират на влагата и сярата във въздуха и се стига до обезцветяване. Ако среброто ви е изложено на химикали, като грим, парфюми, лосиони, спрейове и препарати, то може да потъмнее още по-бързо.

Вероятно сте чували за различни начини за почистване на сребърни бижута – с червило, паста за зъби и т.н. Представяме ви един от най-лесните, бързи и ефективни методи, които може да се превърне и в своеобразен химичен експеримент, в домашни условия.

Необходими продукти:

  • Алуминиево фолио
  • Сода бикарбонат
  • Гореща вода

Големината на съда, който ще се използвате, зависи от обема на самите бижута. Ако те не са много, можете да използвате обикновена чаша за чай.

  1. Откъсвате парче алуминиево фолио, намачквате го и го поставяте на дъното на съда.
  2. След това сипете 1 ч.л сода бикарбонат.
  3. Добавете бижутата и ги залейте с вряла вода.
  4. Оставете бижутата да преседят за около 30-40 секунди и ги извадете с помощта на вилица.
  5. След като изстинат, бижутата се изплакват с хладна вода и се поставят на кърпа да изсъхнат.

За още повече блясък можете да ги забършите със специална полираща кърпа.

@madamsko

Лесен начин за почистване на сребърни бижута в домашни условия. Пробвали ли сте този метод? #tipsandtricks #tipsandtricksforgirls #lifehackstiktok #lifehackforgirls #madamsko

♬ Swear By It – Chris Alan Lee

Какво представлява самият процес?

Това е химичен процес, при които се извършва реакция с фолиото и хлебната сода. Водородът от содата за хляб се освобождава и заедно с алуминиевото фолио взаимодействат със серните вещества, на повърхността на среброто. Врялата вода ускорява реакцията, а самото фолио действа като катализатор. Колкото по-топла е водата, толково повече се увеличава скоростта на процеса.


Прочетете още: Синята светлина бавно, но сигурно уврежда кожата ни

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: