HomeЗДРАВЕСтартира мащабната кампания „Запази надежда“

Стартира мащабната кампания „Запази надежда“

кампания „Запази надежда“

Стартира мащабната кампания „Запази надежда“

Стартира мащабната социална кампания „Запази надежда“, която болница „Надежда“, която е в подкрепа на пациентите с онкологични заболявания.

Тази година „Запази надежда“ ще е различна. Тя цели да насочи общественото внимание към две основни направления в подкрепа на хората с онкологични заболявания, за които в България все още се говори твърде малко:

  1. Подобряване качеството на живот на жени с рак на гърдата по време и след терапиите.
  2. Онкофертилитет – възможностите за дете при рак:
  • запазване на репродуктивните клетки преди старта на онкологичното лечение;
  • реализиране на бременност след  края на лечението;
  • провеждане на онкотерапия при пациентки, диагностицирани по време на бременност.

Първото направление на „Запази надежда“

То е свързано с темата за рака на гърдата и повишаване качеството на живот на жените с това заболяване. Всяка година през октомври светът говори за профилактика на карцинома на млечната жлеза. У нас държавата осигурява превенция на това заболяване, като предоставя безплатни профилактични прегледи.

Но за жените, които вече се борят с рака, липсва систематизирана и достъпна информация за десетките съпътстващи странични ефекти, които онкотерапията може да причини, и възможностите за преодоляването им. В резултат на това пациентите търсят по своя инициатива информация онлайн относно успешните начини за лечение на тези последствия – нарушен хормонален и метаболитен баланс, изтънели кости, проблеми с кожата, мускулите, стомаха, черния дроб,  проблеми в интимната област, отделителната система, зрението, психиката и др.

Световните гайдлайни в сферата на онкологията препоръчват грижата  за подобряване  качество на живот да започва още с поставянето на диагнозата. Също така се препоръчва да продължи по време на лечението, както и години след настъпването на ремисия.

Това е и причината тази година МБАЛ „Надежда“ да стартираме иновативен проект за повишаване качеството на живот на пациенти с карцином на млечната жлеза. Той осигурява комплесен подход и широкообхватна подкрепа, за да могат жените, преминаващи през борбата с рака, да се завърнат успешно и с достойнство в живота!

Безплатни прегледи

МБАЛ „Надежда“ започват с безплатни срещи между пациенти и водещи специалисти от различни медицински направления под формата на тематични семинари, групови дискусии и практики. Те се провеждат два пъти месечно, на живо, от 15:00 часа, в МБАЛ „Надежда“.

Записването става на телефон 0885558554 между 13:30 и 17:00 часа, онлайн през техния сайт или на място в клиниката по Медицинска онкология. Участничките, които нямат възможност за присъствие на живо, могат да зададат предварително своите въпроси на e-mail: mbal@nadezhda.bg. Специалистът ще отговори по време на срещата. Видео записите от семинарите ще се публикуват в уеб сайта и в YouTube канала на болница „Надежда“.

Първият семинар ще бъде на 6 октомври 2022 г. с д-р Маргарита Таушанова – онколог в болница „Надежда“. Тя ще говори за най-честите странични реакции от химиотерапия и хормоналната терапия и как да се справим с тях.

Във втората част от кампанията усилията ни ще бъдат съсредоточени върху повишаване на информираността относно онкофертилитета – още една сериозна тема, по която липсва достатъчно гласност

От години болница „Надежда“ подкрепя жени и мъже в репродуктивна възраст с онкологични заболявания, като oсигурява безплатна консултация в рамките на 24 часа от обаждането за запазване на  фертилитета. При жени с онкологично заболяване до 34-годишна възраст процедурата по замразяване на яйцеклетки или ембриони се финансира от държавата. След навършване на тази възраст болница „Надежда“ поема разходите по съхранението. Болницата ще извършва това безплатно, а пациентките заплащат единствено медикаментите за стимулацията. При мъже с онкологично заболяване процедурата по съхраняване на фертилитета (замразяване на сперматозоиди) се извършва напълно безплатно в болница „Надежда“!

Всеки новодиагностициран пациент, който все още не е започнал терапия, може да запише час за спешна консултация през кол центъра на болницата: 0882 193 970.  

Какво още?

Като част от кампанията „Запази надежда“, тази година болница „Надежда“ ще предостави възможност за безплатни консултации с репродуктивен специалист и на пациенти в ремисия, които искат да реализират плановете си за родителство. Консултациите ще се провеждат след заявка по мейл на mbal@nadezhda.bg, подадена до 30 ноември 2022 г. Необходимата документация, която трябва да бъде предоставена на тази консултация е описана ТУК.

„Запази надежда“ ще продължи до края на м. ноември. През тези два месеца ще бъдат публикувани редица информационни материали в каналите на болницата и в медиите по темите, свързани с онкофертилитета.

В социалните канали на болница „Надежда“ и на пациентски организации, както и във водещи онлайн платформи, са подготвени специални подкасти, посветени на темите бременност и рак и съхраняване на шансовете за дете при пациенти с онкологични заболявания.

През октомври в кампанията по традиция се присъединяват и новите посланици на Надеждата. Тази година това са вдъхновяващи млади хора, сблъскали се с изпитанията на онкологични и хематологични заболявания. Заедно със своите лекари, те застават зад каузата на „Запази надежда“ с лицата си и с  въздействащите си истории за битката със заболяването и пътя към мечтаното дете.

Общо 21 души се включиха в завладяващата фотосесия на модния фотограф Диляна Флорентин, която за поредна година подаде ръка на инициативата ни.

Очаквайте тяхното вълнуващо представяне след 10 октомври на https://kampania.zapazi.me/ и в медиите.


Прочетете още: Психологична помощ през бременността

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: