HomeМЕСТА12 прекрасни замъка, заобиколени от вода

12 прекрасни замъка, заобиколени от вода

замък, заобиколен от вода

12 прекрасни замъка, заобиколени от вода

Водният замък е величествена структура, изцяло заобиколена от река, езеро или море. Водата около замъка е ефективно използвана като бариера и защита срещу нашественици.

На много места в Европа такива укрепени замъци са променили ролята си и са превърнати в жилищни сгради или туристически атракции. Те вече не изпълняват защитна функция, тъй като няма нужда от това. Вместо това замъците на водата радват много туристи.

Нордкирхен

Замъкът Нордкирхен се намира във Вестфалия, Германия. Построен е между 1703 и 1734 г. и е известен като „Версай на Вестфалия“. Нордкирхен е и най-големият от замъците в региона. Разположен е на правоъгълен остров, заобиколен от широк канал. Всеки от четирите ъгъла на острова има малък самостоятелен павилион. В непосредствена близост до замъка има предна градина и озеленен парк от около 170 хектара. В градините и околните гори можете да намерите много мраморни статуи в реален размер, издигнати през 1721 г. от мюнхенския скулптор Йохан Вилхелм Грьонингер.

Червена Лхота

12 прекрасни замъка, заобиколени от вода

Замъкът Червена Лхота се намира на около 20 километра северозападно от град Jindrichuv Hradec в Южна Бохемия. Издига се в средата на езеро на скалист остров. Ярко изразената възрожденска сграда привлича десетки хиляди туристи всяка година. Името Червена Лхота се превежда като „червено село“. Произходът на името може да се обясни с ярко червения цвят на керемидите на покривите. Четирикрилият двуетажен замък с малък двор в центъра заема цялата скала. Каменен мост е построен през 1622 г., за да замени оригиналния подвижен мост, свързващ замъка с бреговете на водоема. Южният край на рибната градина е покрит с гъста гора, на фона на която Червена Лхота изглежда още по-живописно. В горещ летен ден можете да наемете лодка и да се повозите по езерото около замъка.

Замъкът Морицбург

Замъкът Морицбург е бароков дворец в Морицбург, в германската провинция Саксония. Намира се на около 13 километра северозападно от саксонската столица Дрезден. Замъкът с четири кръгли кули е разположен на симетричен изкуствен остров. Той е кръстен на херцог Мориц от Саксония, който построява тук ловна хижа между 1542 и 1546 г. Горите и езерата около замъка са любимата зона за лов на саксонските крале и благородници.

Замъкът Вишеринг

12 прекрасни замъка, заобиколени от вода

Замъкът Вишеринг в Северен Рейн-Вестфалия е най-типичният воден замък в немския регион Мюнстер. Тази област има една от най-големите концентрации на замъци, дворци и укрепления в Германия. Замъкът се състои от външен защитен ров, двор, защитна порта, подвижен мост, основна сграда и параклис. Стените са изградени от пясъчник, а покривите са покрити с червени керемиди, красиво отразяващи се във водата на фона на заобикалящата гора.

Замъкът на остров Тракай

Тракай е островен замък, разположен в Литва на езерото Галве. Замъкът понякога е наричан „Малкият Мариенберг“. Изграждането на каменната конструкция е започнало през 14-ти век, а по-голямата част от основната работа е завършена през 1409 г. Тракай е бил един от основните центрове на Великото литовско херцогство, играещ важна стратегическа роля. Днес замъкът на остров Тракай е туристически център, където се провеждат много концерти, празници и фестивали. Това е един от най-красивите исторически паметници и атракции в Литва. През 1962 г. тук е открит музей. През годината Тракай привлича до 300 000 посетители. Тракай се споменава и в селекция от приказни острови в реалността.

Замъкът Лийдс

12 прекрасни замъка, заобиколени от вода

Сред стотиците замъци в Обединеното кралство, замъкът Лийдс е уникален с това, че е оцелял почти непокътнат. Той се превръща в кралски дворец преди повече от 700 години и оттогава не е виждал военни действия. Замъкът е разположен в просторен парк на малко езеро и е особено красив на лунна светлина. Днес замъкът Лийдс се използва за политически или медицински конференции, сватби и други събития, които се възползват от красивата среда и хилядолетната история на сградата.

Бренхаузен, Германия

Бренхаузен е замък в Бавария, разположен в природния парк Хасберге. Първото известно споменаване на замъка Бренхаузен в официален документ е през 1182 г., което показва много дълга история на сградата.

Замъкът Шверин

12 прекрасни замъка, заобиколени от вода

Замъкът Шверин се намира в град Шверин, административен център на федерална провинция Мекленбург – Предна Померания, Германия. В продължение на много векове той е бил дом на великите херцози на Мекленбург и по-късно на Мекленбург-Шверин. Архитект е Георг Адолф Демлер. В момента замъкът служи като седалище на държавния парламент. Построен в романтичен ъгъл на малък остров в езерото Шверин, това е един от най-добрите примери за европейска историческа архитектура. Първата крепост е основана на този остров още през 973 г., осигурявайки много стратегически предимства.

Замъкът Херстмонсо

Замъкът Херстмонсо е построен от тухли близо до град Херстмонсо в Източен Съсекс, Англия. Този замък е една от най-старите големи тухлени конструкции от 15 век, които все още стоят в Англия. Тухлата е била необичаен материал за времето във Великобритания. Строителите на замъка Herstmonceau са се фокусирали повече върху блясъка и комфорта, но не и върху защитните функции на сградата. От 1957 до 1988 г. тук се намира Кралската обсерватория Гринуич. Днес замъкът се използва от Центъра за международни изследвания към университета Куинс. Замъкът Herstmonceau е домакин на редица важни събития през цялата година, включително годишния фестивал на средновековната Англия през август. 

Замъкът Муидерслот

12 прекрасни замъка, заобиколени от вода

Муидерслот е замък в Холандия, разположен в устието на река Вехт, на около 15 км югоизточно от Амстердам. Това е един от най-известните замъци в Холандия. Муидерслот е заобиколен от великолепен ров, а вътре е украсен с предмети на изкуството и ежедневна употреба от 16-ти век. Сега замъкът е национален музей. Всичко вътре, включително стаите и кухнята, е реставрирано според традицията от 17-ти век, а няколко от стаите сега съдържат отлична колекция от оръжия и военно оборудване. Това е един от идеално запазените европейски замъци, който е отворен за туристи.

Замъкът Глюксбург

Замъкът Глюксбург се намира в Глюксбург, Германия. Това е един от най-важните ренесансови замъци в Северна Европа – седалище на камарата на Глюксбург, както и херцогски дом, който е бил използван дори от датските крале. Разположен във Фленсбургския фиорд, замъкът сега е музей и принадлежи на фондацията, а херцогското семейство вече не живее тук. Замъкът се управлява от борд на директорите, председателстван от принц Кристоф от Шлезвиг-Холщайн, настоящия номинален херцог и глава на Дом Глюксбург и Дом Олденбург.

Замъкът Мойланд, Германия

12 прекрасни замъка, заобиколени от вода

Мойланд е воден замък в Северен Рейн-Вестфалия. Името му идва от холандската дума Moiland, което означава „красива страна“. Името е измислено от холандски работници, които са доведени от бившия собственик Якоб ван ден Еджер, за да облагородят околните влажни зони. Дворцовият комплекс включва четири главни наблюдателни кули на югоизток от основната сграда. В него се помещават още музей-кафе, администрация, библиотеки и зала за изложби.

Източник


Прочетете още: 15-те най-красиви кули в света, които се считат за архитектурно наследство

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: