HomeМЕСТА12-те най-живописни града в света, разположени в подножие на планини

12-те най-живописни града в света, разположени в подножие на планини

град разположен в подножие на планини

12-те най-живописни града в света, разположени в подножие на планини

Панорамите на тези места разиграват пулса, ускоряват сърдечния ритъм и изострят усета за красота.

Самата природа тук се е превърнала в ландшафтен дизайнер и изглежда, че планинските склонове и градовете в подножието им отдавна са се слели в едно цяло, сякаш винаги са съществували по този начин.

Шамони, Рон Алпи, Франция

Град Шамони с население от 10 хиляди жители се намира на пресечната точка на границите на три държави – Франция, Италия и Швейцария, следователно, пристигайки тук през зимата, можете да карате ски не само на френски, но и на италиански и швейцарски склонове. Най-известните планински върхове тук са Монблан (4807 м) и връх Егюий дю Миди (3842 м), където има най-високата въжена линия. И двата върха, между другото, попадат на етикетите на френската минерална вода Evian, а много години преди това дори Чарлз Дикенс признава, че не може да си представи нещо по-прекрасно в природата от долината Шамони.

Покхара, Непал

Покхара е малък град, разположен на брега на езерото Phewa в подножието на хималайския масив Annapurna. Това е един от най-добрите планински курорти в Непал. Именно оттук започват трекинг (туризъм) в Националния парк Анапурна, разчленен от множество маршрути с различна степен на трудност. Обикновено пътниците прекарват няколко дни в Покхара преди началото на пътуването, купувайки провизии и подготвяйки оборудване, както и няколко дни след това, наслаждавайки се на почивката. Къщи за гости, ресторанти, клубове и супермаркети си струва да потърсите в района на Lakeside, който се простира по протежение на реката, която разделя града наполовина.

Барилоче, Аржентина

Ако аржентинска Патагония внезапно получи независимост, тогава град Сан Карлос де Барилоче, едно от най-красивите места в тази сурова земя, лесно може да стане нейна столица. Това е най-голямото селище в района на езерото Науел Хуапи и основен транспортен център, от който се разпръскват много маршрути както на север от региона, така и към Чили. Всички туристи, които са в Барилоче, трябва да преминат по маршрута „Малък кръг“ (Circuto chico) – покрай платформи за наблюдение и просто живописни места в близост до езерото. Дължината на основния маршрут е 27 километра, за малко по-напреднали – 36 км.

Торино, Италия

Главният град в Пиемонт е изненадващо различен от останалата част на Италия: спокоен, сдържан, не хаотичен. Разхождайки се из Торино, дори няма да забележите, че буквално всички сгради около вас са дворци от 17-18 век, които органично се вписват в съвременния град. А заснежените върхове на Алпите винаги служат като фон на музеи, кафенета, антикварни магазини и километри аркади, най-добрата гледка към които се открива от най-мистериозния парк в Торино – Хълма на Капуцините, където според легендата Светият Граал е заровен.

Гармиш Партенкирхен, Бавария, Германия

Гармиш Партенкирхен е единственият германски ски курорт, който е включен в престижната Alpine Dozen Best of the Alps и в същото време запазва средновековния си чар и домашна атмосфера. В града и околностите – много забавления и невероятни места. Тук е най-високата изложбена галерия в света (на Zugspitze), както и известните замъци на баварския крал Лудвиг II – Нойшванщайн и Линдерхоф. Рихард Щраус прекарва последните години от живота си в Гармиш Партенкирхен, имението му е отворено за обществеността.

Джокякарта, Индонезия

Джокякарта е квинтесенцията на всичко, което е на остров Ява: изкуства, традиции и история. Този малък град в подножието на 3000-метровия вулкан Мерапи (между другото, голям фен на изригванията) е много обичан от туристите и много дори прекъсват пътуването си и остават тук за дълго време, за да учат индонезийски език или театрални изкуство. Освен това е лесно достъпно до основните археологически съкровища на Ява – храмовете Прамбанан и будисткия комплекс Боробудур.

Инсбрук, Австрия

Инсбрук е не само един от най-красивите средновековни градове в Европа, но и ски столицата на Австрия, която дължи световната си слава на Олимпийските игри. Първите игри в Инсбрук били на ръба на провала. В Австрия през 1964 г. била най-топлата безснежна зима от 60 години. Помогнали военните, които с ръце (!) прехвърлили 25 хиляди тона сняг от ледниците надолу към склоновете и маршрутите. Втората олимпиада – през 1976 г. – е тук случайно. Американците не изчислили силата си и две години преди началото обявили оттеглянето си от проекта. МОК решил, че само Инсбрук може да спаси игрите набързо.

Люцерн, Швейцария

Казват, че за да видите цяла Швейцария е достатъчно да посетите само Люцерн. „Кралете винаги са се чувствали тук като гости, а гостите винаги са се чувствали като крале“, обичат да повтарят жителите му. Люцерн е боядисани къщи, средновековни дървени мостове, крепостната стена Museggmauer с кули, магазини в пешеходната част на града и уютни ресторанти на брега. Природата в околностите на Люцерн – сини езера и планини (градът е разположен в центъра на Швейцарското плато) – е идеален декор за екранизация на фантастичен роман.

Закопане, Полша

Този малък град често е наричан зимната столица на Полша. Намира се в Татрите – най-високата част на Карпатите, където курортите от европейска класа са оборудвани за любителите на ски и сноуборд. Закопане обаче има и много възможности за отдих, които по никакъв начин не са свързани със спорта: тук можете да се разходите из музеи, да се забавлявате във водния парк, да се възхищавате на уникални дървени сгради или да отидете на планински поход. Не пропускайте да опитате местните овче сирена в Закопане. Твърди и меки, пържени и пушени, на кръгчета и украсени с шарки – за всеки вкус! Те са известни в цяла Полша.

Аспен, САЩ

Един от най-популярните ски курорти в Щатите, разположен в Скалистите планини (Колорадо), е посещаван от богата публика. Въпреки че, ако се опитате, можете да намерите доста бюджетни апартаменти зад „богатата“ викторианска фасада на града. В Аспен има още едно доказателство, че американците обичат всичко голямо: магистралите са много широки, хотелските стаи са просторни. Освен това има четири дузини галерии, кина, термални извори, много ресторанти и кафенета.

Кайкоура, Южен остров, Нова Зеландия

Крайбрежието на красиво градче в подножието на Южните Алпи на Нова Зеландия е място, където целогодишно плуват делфини и китове. От брега или по време на екскурзии с лодка можете да видите гърбати китове, гигантски сини китове и малки китове, които сърфират в местните води по различно време на годината. Единствените, които са постоянни в движението си по крайбрежието на острова, са кашалотите. Тези гиганти (някои индивиди достигат до 18 метра дължина) могат да се наблюдават тук почти през цялата година.

Блед, Словения

Блед е модерен курортен град, разположен в Юлийските Алпи (на името на Гай Юлий Цезар), на брега на живописно планинско езеро. Въпреки че езерото е ледниково, през лятото се затопля до плюс 24 градуса. Историята на туризма в този район на Словения започва през Средновековието, когато аристократи, включително най-високите религиозни чинове, идват в Блед. Те напуснаха резиденцията на епископите, където днес се намира историческият музей. През 20 век в Блед почива владетелят на социалистическа Югославия Йосип Броз Тито. Неговата вила, наречена Vila Bled, днес е заета от най-луксозния хотел в района.

Източник


Прочетете още: 12 прекрасни замъка, заобиколени от вода

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: