HomeМЕСТА7 моста – архитектурни произведения на изкуството

7 моста – архитектурни произведения на изкуството

7 моста - архитектурни произведения на изкуството

7 моста – архитектурни произведения на изкуството

Тъй като човечеството започна да разширява своето местообитание, трябвало да измисли различни начини за преминаване на различни разстояния.

Мостовете са едни от най-старите и все още актуални. Тези съоръжения обаче могат да изпълняват не само чисто практическа функция – авторите често влагат в тях своя артистичен талант. Ето седем моста от цял ​​свят, които могат да се нарекат архитектурни произведения.

Мост над водопада Латефос

Ода, Норвегия

7 моста - архитектурни произведения на изкуството
Древният мост се вписва идеално в местния пейзаж и не го разваля.

Въпреки факта, че архитектът не е заложил никакви специални дизайнерски решения по време на изграждането на този мост, основното му предимство е способността да се вписва в пейзажа на известния норвежки водопад толкова добре, че не само не го разваля, но се оказа негов отличен детайл –  усещането е, че винаги е бил тук. Можете да намерите тази атракция на територията на община Ода, по пътя за Ставангер. Туристите особено харесват шофирането по него заради неговата атмосфера: пръски от водопад, който се разбива до моста, падат върху колите в безкраен дъжд.

Мостът на Джуржевича

Жабляк, Черна гора

7 моста - архитектурни произведения на изкуството
Красив мост с необичайна история.

Този черногорски мост се намира на много живописно от гледна точка на красота и много любопитно място от гледна точка на география – водещ през река Тара, той се оказва на кръстопътя между градовете Мойковац, Жабляк и Плевля. Построен през 1940 г., той носи името си от името на собственика на фирмата, която се намирала наблизо. Въпреки това, само година след откриването на моста, той можел да бъде изтрит от лицето на земята: през април 1941 г. територията, на която се намира прелезът, била окупирана от италианските фашисти и партизаните решили да го взривят нагоре като единствен път през каньона на река Тара в района.

Критичното разрушаване на моста обаче е избегнато благодарение на помощта на един от авторите на съоръжението инж. Лазар Яукович. Благодарение на неговите съвети само най-дългият участък бил взривен, отрязвайки пътя за нашествениците, но другата част останала недокосната. Затова през 1946 г. мостът на Джурджиевич е възстановен. И днес той е една от туристическите перли на Северна Черна гора и дори има подходяща инфраструктура: до него има къмпинг с паркинг, магазини, хостел и бензиностанция, а на самия мост работят 3 зип лайни.

Моста Хеликс

Сингапур

7 моста - архитектурни произведения на изкуството
Впечатляващо кръстосване с научен привкус

Този пешеходен мост е наричан още „моста на ДНК“ поради съответния си вид. Този дизайн е измислен специално, за да прилича на генетична спирала – всъщност самото име Helix Bridge се превежда като „спирален мост“. От откриването си той редовно се включва в списъците на най-красивите пешеходни пътеки на планетата: според редакторите през 2010 г. мостът е получил наградата за най-добра транспортна сграда в света на наградите на Световния фестивал на архитектурата. Необичайният му дизайн не само привлича туристите, но и им осигурява удобна разходка над река Сингапур: предвид тропическия климат, архитектите са направили моста покрит, за да могат да избягат от палещото слънце.

Понт Александър III

Париж, Франция

Една от архитектурните перли на града на любовта.

Можете да пресечете древната Сена в Париж по красивия мост Александър III, който между другото носи името на императора на руската държава. И всичко това, защото е построен през 1900 г. и се превръща в символ на френско-руския съюз, който е предшественик на Антантата. Основан е от Николай II, но е кръстен на баща му. Красотата му е отбелязана не само от местните жители, но и от гидове: в много пътеводители за Париж мостът се нарича „най-елегантният“. Това обаче не е изненадващо, тъй като е украсен с множество фигури на пегаси, нимфи ​​и ангели, които перфектно се съчетават с архитектурния стил на близките сгради – мостът, свързан с руските императори, се вписва в пейзажа на френската столица като местен жител.

Интересен факт: За да не закрива мостът живописната панорама на Шанз Елизе, той е проектиран така, че височината му да не надвишава шест метра – по времето на създаването му такъв архитектурен трик се смятал за голямо постижение.

Мостът Курилпа

Бризбейн, Австралия

7 моста - архитектурни произведения на изкуството
Не само мост, но и мащабна инсталация.

Тази конструкция, прехвърлена през река Бризбейн в едноименния град в австралийския щат Куинсланд, е забележителна не само с необичайния си външен вид – това е и най-дългият пешеходен мост на планетата. Между другото, първоначалното име на обекта звучало различно – Tank Street Bridge, но по-късно, след конкурс, иницииран от правителството, било променено на Kurilpa Bridge, което на езика на австралийците аборигени означава „място на водни плъхове“. 

Дизайнът на моста напомня на много местни игли за плетене. Осветлението му се осъществява чрез използването на слънчеви панели, но при необходимост може да се захранва с електричество от градската мрежа. Мостът Курилпа е не само туристическа атракция. Той често става част от светлинното шоу на различни местни фестивали, като годишния празник на Fire River.

Мостът на 33 арки

Исфахан, Иран

Ирански архитектурен скъпоценен камък, хвърлен през реката.

Този мост е носил много имена през дългата си история: Мостът на Аллахверди Хан или Си-о-се-пол, което се превежда като „тридесет и три моста“ или „тридесет и три разстояния“. Построен е през 1602 г. от камък в град Исфахан и хвърлен през река Зайенде Руд. Общо единадесет моста водят през тази иранска водна артерия. В допълнение към 33-те пътя, увековечени в името, друга атракция на сградата е традиционната чайна – местна чайна и трапезария.

Мост на дъжда и вятъра

регион Гуейджоу, Китай

7 моста - архитектурни произведения на изкуството
Не просто мост, а цял малък град.

Този много живописен мост се простира над река Шанхай в Китай. Той не само отразява особеностите на местната архитектура с целия си облик, но има и съответното име – Мост на дъжда и вятъра. Интересното е, че въпреки уж старинния си дизайн, прелезът всъщност е на малко повече от сто години – построен е през 1916 г. Мостът има три нива, на които са разположени на 5 беседки и 12 веранди. Оказва се нещо като малък град, предпазен от потапяне в реката от пет каменни платформи. Освен това при създаването на моста не е забит нито един пирон – конструкцията е изцяло сглобяема. И авторите на това произведение на архитектурното изкуство са най-добрите майстори на етноса Дун, които живеят в този регион.

Източник


Прочетете още: 12-те най-живописни града в света, разположени в подножие на планини

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: