HomeКУЛТУРАРуини и империи във второто издание на Sofia Art Projects

Руини и империи във второто издание на Sofia Art Projects

Руини и империи във второто издание на Sofia Art Projects

Руини и империи във второто издание на Sofia Art Projects

Международната изложба Sofia Art Projects II преосмисля пространството на Ларгото и културното му наследство през призмата на съвременното изкуство

За втора поредна година Гьоте-институт България подкрепя международната изложба Sofia Art Projects. Събитието ще се проведе на Ларгото на 21 октомври, събота, от 18:30 ч. В изложбата ще бъдат включени проекти на автори от България, Германия, Испания, Холандия и Конго. Сред тях са Били Матеева, Зузанна Чебатул, Мартиан Табаков, Нора Ал Бадри и други. Всеки, който има интерес, ще може да посети изложбата до края на октомври. Към общото представяне са включени инсталации, скулптури, прожекции, както и сайт – спесифик пърформанс.

Руини и империи във второто издание на Sofia Art Projects

Историята на една идея

След дебюта си през 2021 г. Sofia Art Projects продължава да преосмисля чрез изкуство едно от емблематичните места в столицата, където се пресичат различни пластове история и култури и от където всъщност започва живота на София като град. Второто издание на международната изложба е посветено на темата “Руини и империи”, която е вдъхновена от Ларгото като място на паметта за София и нейната многохилядна история през епохите на различни империи – Римска, Византийска, Османска, а през 20-ти век – между държавния социализъм и посткомунистическия капитализъм.

Исторически империята е мултиетническа държава, управлявана от доминираща култура, която е устремена към разширение и завладяване на нови територии. Паралелно на историята на всяка империя върви и историята на съпротивата срещу нейната власт.

Империите в сегашния „деколонизиран” свят не са винаги видими

Днешната ни история, обаче се развива буквално върху руините и останките на империи, чиито сенки все още се борят за геополитическо, икономическо и културно надмощие. Именно идеята за съпротива, за устояване и стремежът за идентифициране тези сенки са в основата на изложбата „Руини и империи”.

Тя включва различни артистични позиции на автори от България, Германия, Испания, Холандия, Полша и Конго. Те се занимават с изследване на миналото и империалното наследство, било то материално или нематериално. В изложбата са засегнати теми като историческите артефакти и стойността им днес. Ще видим също и ролята на музеите, съпротивата между публичното и личното пространство.

Изборът на Ларгото като място на изложбата цели да подкани към осъзнаване на архитектурата на града като място на паметта и към размисъл за културното наследство, как го опазваме, съхраняваме, как говорим и мислим за него от гледната точка на настоящето.

Sofia Art Projects е проект на фондация „Изкуство – дела и документи” с подкрепата на Гьоте-институт България, Национален фонд „Култура“, SeeWines и фондация „Зингер-Захариев”. Партньори: Столична община, Регионален исторически музей – София.

Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на техния сайт.


Прочетете още: Жени и момичета от Балканите ще мерят сили в разработката на игри


Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: