HomeЗДРАВЕПристрастяването при децата

Пристрастяването при децата

Пристрастяването при децата - книга

Пристрастяването при децата

Пристрастяването и злоупотребата с алкохол или наркотици са все по-често срещани сред подрастващите.

Никой не е имунизиран срещу зависимости. Те засягат хора от всички възрасти, раси и професии. Децата са особено уязвими и податливи на пристрастяване.

Джесика Лехи
Снимка: Sharona Jacobs

Книгата е издадена през 2021 година и е ръководство за всички родители, които искат да отгледат здраво и щастливо потомство. Авторката, Джесика Лехи, дава съвети и насоки как да помогнем на деца, които се борят със зависимости. Тя смята, че в такъв момент родителите трябва да имат нужните знания, да окажат подкрепа и да обичат децата си. Само така ще успеят да отгледат здрави и свободни от зависимости деца.
Има различни начини, които можем да използваме, за да помогнем на децата си да се освободят от пристрастяванията. Според Джесика Лехи съществуват редица изкушения, които трябва да се отбягват, за да могат семействата да живеят пълноценно и щастливо.

Какво друго ще научите от „Пристрастяването при децата“?

Според авторката родителите трябва да помогнат на децата си, ако разберат, че употребяват забранени вещества. Независимо дали ни харесва или не, в днешно време младежите са заобиколени от много изкушения. Производителите на бира спонсорират спортни събития. Филмите и музиката показват хора, които употребяват наркотици. Да не говорим за натиска, който децата получават от техните връстници.

Разбира се, че не можем да отглеждаме децата си в изолация, но това, което можем да направим, е да ги „имунизираме“ срещу пристрастяването. Джесика Лехи споделя някои лесни метода за отглеждане на здрави деца, способни да се освободят от всякакъв вид зависимости.

Употребата на забранени вещества е едновременно привлекателна
и вредна за тийнейджърите.

Юношеските години са едновременно интересни и объркващи. От една страна, са изключително вълнуващи и запомнящи се, а от друга, точно тогава тийнейджърите се сблъскват с нови преживявания и непознати емоции. През цялото време правят всичко възможно да се впишат в променящата се среда. Много често това, което е било модерно миналата година, не е такова през следващата.

пристяване
Снимка: freepik

Родителите трябва да осъзнаят, че уникалността на техните тийнейджъри не се свежда само до нови преживявания като първа любов, ходене на бал или шофьорски курс. По време на юношеството съществуват много фактори, които правят мозъка много по-уязвим към пристрастяване и зависимости.

Начинът, по който функционира префронталната кора, може да обясни някои от разликите между тийнейджърите и възрастните. Тази част от мозъка участва в различни функции като поставянето на цели, планирането и вземането на решения. В юношеските години префронтална кора не е напълно развита. Така че, ако имате тийнейджъри, чието поведение ви кара да си скубете косата, вероятно това е причината. Децата и юношите са водени от лимбичната система, която обработва емоциите, инстинктите, спомените и желанията.

По-малко вероятно е решенията на подрастващите да включват логичните и стратегически части от мозъка, на които ние, възрастните, разчитаме. С други думи, това е една от причините тийнейджърите да правят невероятно глупави неща. Тяхната импулсивност и поведение много лесно могат да доведат до злоупотреба със забранени вещества.Как можете като родители да държите тийнейджърите далеч от пиенето и наркотиците? Първата стъпка е да се разберат кои са факторите, които правят пристрастяването привлекателно.

Ако искате децата ви да устоят на натиска от връстници и да се избегне пристрастяването, трябва да им помогнете

подкрепа родител
Снимка: freepik

Натискът от връстници е враг номер едно на родителите по целия свят. Възрастните все се оплакват: “Ако децата слушат нас повече, отколкото приятелите си, тогава ще бъдем по- спокойни.” Може би и вие се безпокоите, че ако предложат на сина ви бира, той няма да бъде достатъчно твърд, за да я откаже. Или се притеснявате, че дъщеря ви ще започне да пуши трева, защото се движи в неподходяща компания. Родителите се страхуват, че всичко, на което учат децата си, може да бъде разрушено от лоши приятели.

Ако тези притеснения звучат познато, вие не сте сами. Всеки родител изпитва подобни страхове. Приятелите оказват силно влияние върху мисленето и действията на тийнейджърите. За щастие, натискът от връстници може да бъде преодолян. Това, което трябва да направите, е да подготвите децата си да се противопоставят на натиска от връстници. Ако искате детето ви да бъде непоколебимо и да откаже всякакви забранени вещества, които му се предлагат, трябва да го наставлявате.

Няма значение дали се отнася за пушене, пиене или наркотици. Твърде често децата смятат, че трябва на правят нещо, защото всички останали постъпват по този начин. Ако детето ви използва този аргумент, обяснете му, че повечето деца не пушат, не пият и не употребяват наркотици. Впечатлението, че всички останали го правят, е пълна заблуда.

Друго нещо, което можете да направите, за да подготвите децата си да се справят с натиска отвън, е да им предложите готови отговори, които могат да използват. Ако вашите деца са големи и имат шофьорска книжка, могат да откажат алкохола или тревата, като кажат, че трябва да карат. Също така могат да се оправдаят, че родителите им ги тестват за алкохол и наркотици след всяко парти.

Започнете да говорите отрано и не забравяйте да слушате децата си

Семейната вечеря е идеално място за разговори. Много често децата изпитват неустоимо желание за хранене пред телевизора. Като родители е необходимо да не допускате това. Вечерята е времето, в което цялото семейство обикновено се събира около масата. Този момент е изключително подходящ за общуване и дискусии. Използвайте това време, за да говорите с децата си за злоупотребата със забранени вещества. Подготвяйте ги отрано за живота, но не забравяйте да слушате какво имат да ви кажат и те. Вечерята заедно е едно от най-важните неща, което родителите могат да направят, за да предотвратят неприемливо поведение у децата си, включително употребата на наркотици и алкохол.

семейна вечеря
Снимка: freepik

Когато става въпрос за обсъждане на толкова сериозни теми, най-важното нещо е да започнете отрано. Не бива да чакате, докато дойде кризата и дискусията стане неизбежна. Вместо това говорете за пристрастяването по подходящ за възрастта начин. Тези разговори не са лесни. Едно важно нещо, което трябва да запомните, е, че не е нужно да доказвате вашата правота. В крайна сметка се опитвате да помогнете на децата си, а не да спорите с тях. От време на време може да се наложи да се запитате кое е по-важно – винаги да сте прави или да накарате детето да ви се довери? Не забравяйте, че няма смисъл да разговаряте с децата си, ако не желаете да ги изслушате. Комуникацията трябва да бъде в двете посоки. Нещо повече, когато слушате какво говори вашето дете, можете да идентифицирате предупредителните знаци.

Самоефикасността може да помогне на децата да избегнат пристрастяването

Пристрастяването при децата

Спомняте ли си какво е чувството да научите нещо ново като дете? Припомнете си за тръпката да карате колело за първи път или да четете без чужда помощ?

Чувството на въодушевление и
удовлетворение стои в основата на това, което психолозите наричат самоефикасност. Това е вяра в собствените усилия и очакването за успех. Самоефикасността кара хората да мислят, че техните способности ще им помогнат в живота.

Хората със слабо чувство за самоефикасност са песимисти и склонни да проявяват чувство за малоценност. Тези със силно развита самоефикасност са позитивно настроени, уверени и енергични. Те също така са по-малко склонни да злоупотребяват със забранени вещества. Най-добрите програми за справяне с пристрастяването се фокусират върху развиването на чувство за самоефикасност. Може би се питате откъде да започнете?

Отговорът на авторката е: „Започнете от себе си.“

Един от най-добрите начини да развиете чувство за самоефикасност е като го развиете у вас и след това у децата си. Вместо да казвате: „Не мога“, започнете да отговаряте: „Все още не мога“. Това е малка разлика в думите, но тя показва на подрастващите, че уменията, които ви липсват в момента, могат да бъдат развити с течение на времето. Способностите не са нещо, с което просто се раждаме. Затова е изключително важно да научете децата да усъвършенстват уменията си. Не е достатъчно да им кажете, че могат да развият своите способности. Трябва да им помогнете да го направят. Дайте на децата си подходящи за възрастта задачи, които са достатъчно трудни, за да ги предизвикат, но не толкова тежки, че да се обезсърчат и откажат.

И накрая, отправяйте заслужени похвали. За да развият чувство за самоефикасност, похвалите, които децата чуват, трябва да бъдат конкретни. Безполезно е просто да кажете „Браво“. Вместо това кажете ясно с какво точно детето ви се е справило добре, като кажете: „Бях много горд с теб, когато успя да решиш тази математическа задача“.

Източник: Lahey, Jessica. The Addiction Inoculation: Raising Healthy Kids in a Culture of Dependence, HarperCollins, 2021. 336 p


Резюметата на тази и още книги може да чуете в Бързи Книги - първото мобилно приложение за аудиорезюмета на български език.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете още: С какво родителите могат да помогнат при адаптирането на първокласниците към училищното ежедневие?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: