HomeКУЛТУРАМЕЛБА – единственият фестивал за дизайн в България

МЕЛБА – единственият фестивал за дизайн в България

МЕЛБА - единственият фестивал за дизайн в България

МЕЛБА – единственият фестивал за дизайн в България

Фестивалът МЕЛБА се завръща с още с по-богата програма, нови локации, с интересни чуждестранни гости.

От 3 до 13 ноември в София ще се проведе петото издание на МЕЛБА – единственият фестивал за дизайн в България. В рамките на десет дни на различни локации в града, събитието ще срещне българската публика с интригуващи чуждестранни лектори. Ще се проведат серия от класове и дискусии за професионалисти, както и общо шест изложби на различни теми.

Основен акцент в програмата е еднодневният симпозиум за дизайн, който ще се проведе на 5-и ноември в центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в София. Събитието с международно участие ще събере на едно място някои от най-значимите личности и компании от европейската дизайн сцена. Сред звездите на фестивала са Лиза Енебис (творчески директор) и Уанвай Шум (графичен дизайнер) от студио DUMBAR/DEPT® – една от най-награждаваните агенции за дизайн в международен план, създадена през 1977 г. в Нидерландия. 

Гост-лектори на симпозиума ще бъдат още:

  • Холи Перейра – артистка със сингапурско-ирландски произход, работеща в областта на илюстрацията и стенописа;
  • Адам Щех – куратор, журналист и теоретик с дългогодишен опит в  сферата на дизайна, архитектурата и визуалните изкуства, съосновател на творческия колектив OKOLO, преподавател и автор на книги;
  • Матеуш Махалски – полският графичен дизайнер, който има богат опит в създаването на шрифтове и визуални идентичности. Освен като гост на симпозиума, Махалски ще се включи във фестивалната програма и със специален клас по типография за млади професионалисти, който ще се проведе в Полския институт в София.

Адам Щех
Холи Перейра
Матеуш Махалски

Изложба “Преглед на българския дизайн”

Като част от програмата на фестивал МЕЛБА и тази година се организира вече утвърдената изложба “Преглед на българския дизайн”. Годишната селекция е озаглавена „Местна красота“ и за пръв път тя се организира от външен куратор – Марина Драгомирова от Studio Furthermore. Изложбата, представяща актуалното от българския дизайн, ни кани да разгледаме местната красота през очите на девет творци, които са създали произведения от регионални материали, ресурси и традиции, повечето от които специално за повода. Откриването на експозицията е и събитието, с което ще бъде дадено и началото на петия МЕЛБА фестивал на 3-и ноември (четвъртък) в галерия КО-ОП на бул. “Янко Сакъзов“ 17 в София. Изложбата ще може да бъде разгледана до 13-и ноември, като входът за нея и откриването ѝ е свободен.

Богатата програма на МЕЛБА фестивал тази година се допълва от няколко изложби на различни локации в София

Сред тях е експозицията „Време“, представяща 18 авторски произведения върху текстилна тениска. Тя ще бъде открита на 4-и ноември в галерия ПОРТ А. Ще бъде представена и изложбата „Дипломен проект на Спас Йорданов“, която ще може да бъде видяна в галерия УниКредит Студио. Други събития, част от програмата, са изложбите „Smart Hungary“ – иновации в индустриалния дизайн през 24 примера, която ще може да бъде видяна в Инкубатора на Sofia Tech Park и изложбата „Чешки дизайн“ в галерията на Чешкия център в София.

Освен към широката публика и всички с интерес към дизайна, ще бъдат включени и събития, насочени към професионалисти. Сред тях са МЕЛБА КЛАС на тема включващ дизайн с водещ Ивелина Гаджева от независимата образователна платформа Know-How Show-How. Ще има и дискусия на тема Етика на комуникацията между клиенти, дизайнери и изпълнители, отново с екипа на Know-How Show-How.

Билетите за Международния симпозиум МЕЛБА вече са достъпни на уебсайта им, като има възможност за присъствие на живо в голямата зала на „Топлоцентрала“ на 5-и ноември или онлайн. Всички международни лекции ще са на английски език, с осигурен симултанен превод на български. Организатор на МЕЛБА 2022 е Студио Комплект. Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ и е част от културния календар на Столична община.


Прочетете още: Beauty Lovers Day – грижа за кожата на всеки етап от живота

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: