HomeИНТЕРЕСНОПобедете отлагането и подобрете фокуса си с метода Помодоро

Победете отлагането и подобрете фокуса си с метода Помодоро

метод Помодоро

Победете отлагането и подобрете фокуса си с метода Помодоро

Всеки един от нас е имал периоди, в които сякаш губи мотивация да отхвърля всекидневните си задачи.

Времето лети, а когато направим равносметка в края на деня, отбелязваме, че не сме свършили и половината от планираното. Интересното е, че учени през годините  са мислили как да се справим  с този проблем .

Коя е една от най-популярните техники за ефективен мениджмънт на времето?

Създадена е още през 1980 г. от  студента по това време Франческо Кирило, но се използва до днес от милиони хора по света. Кирило  изпитвал затруднения с концентрирането си в учебния процес и завършването на проекти. Един ден, чувствайки се претоварен, си поставя  за цел да се ангажира със само 10 минути мисловна дейност. Вдъхновен от предизвикателството в него се заражда идеята описана в 130 страници и превърната по-късно в книга. Да  разгледаме опростената концепция на известния метод. Въпреки доказаната си  ефективност, той не е за всеки. Философията в техниката цели да предостави на използващия я организираност в работния процес, концентрация и оптималност на свършена работа.

Какво представлява?

Процесът включва разпределяне на периоди от около 20 минути умствена дейност с 5 минутна почивка след всяка. След като се направят 4 такива интервала следва  една по-дълга почивка от около 15 минути. Всеки един от тези четири интервала се нарича Помодоро, в превод от италиански – домат. Франческо Кирило за първи път изпробва метода си с кухненски таймер, имащ формата на домат, от където до ден днешен остава наименованието.

Какви са ползите?    

Според привърженици на техниката, тя осигурява свежест на мозъка и премахва момента на преумората. Помага за по-добра памет и концентрация. Подобрява дисциплината. Насърчава по-бързи темпове на работа. Явен резултат може да бъде наблюдаван след 7-ия ден, чак до 20-ия. Колкото по-често се прилага, толкова по-успешни ще са усилията на тези, които я практикуват.      

Защо работи?

Включването на таймер е ключово за ефективността на метода. Когато следим колко време е отминало и колко остава, се насърчаваме за бързо  отмятане на останали задачи и недовършени проекти. С течение на времето мозъкът ни влиза в ритъм с периода,       определен за работа. Мобилизира се да я върши бързо. Методът Помодоро е изключително печеливш  за хора с ангажиран график, които имат нужда да спестят всяка минута.

Вариации

Не всеки се чувства комфортно в едни и същи часови интервали. Поради тази причина някои хора практикуват метода с 90 минутни периоди. Няма точно определени граници и закономерности, затова всеки, който  иска  да изпробва техниката за себе си е добре да наблюдава кой вариант работи най-успешно за него.

Кога да използваме Помодоро?

Използването на Помодоро е от помощ при работа със скучни и не толкова приятни дейности. Обикновено, след първия  цикъл ще може да продължим работа с  добро настроение. Приемането на всяка нова работна техника  изисква планиране и практика. Техниката Помодоро е начин да си помогнем с кратки, редовни и последователни изблици на енергичност. Процесът включва още планиране, управление на времето и себеконтрол, които са важни елементи на продуктивността.


Прочетете още: Живот по сценарий – Анджела Лансбъри

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: