HomeМЕСТАЗелени градове: петте най-екологични столици

Зелени градове: петте най-екологични столици

Зелени градове: петте най-екологични столици

Зелени градове: петте най-екологични столици

Всеки град се опитват да го направят възможно най-комфортен и удобен.

Но в продължение на много години ключът към добрия живот в дадено населено място беше по-скоро висококачествена и добре оборудвана инфраструктура. Въпреки това, днес важен показател за един наистина удобен град е и изборът на „зелена“ пътека, така че да е чиста, да не е осеяна с боклук и петна от бензин. Засега тази тенденция едва започва да се развива, но вече има места, които могат да бъдат взети за модел на любов към природата. Насочваме вашето внимание към „петте“ от най-екологичните столици на планетата.

Копенхаген (Дания)

Зелени градове: петте най-екологични столици
Един от най-чистите градове на планетата

Копенхаген многократно е признаван за най-екологичния град на планетата. И всичко това, защото историята на неговия ангажимент за изграждане на чист метрополис започва още преди еко-темата в света да стане мейнстрийм. Например Дания беше първата страна на планетата, която създаде Министерство на околната среда през 1971 г. Отговорна консумация на вода, преминаване към чисти видове транспорт, хранене с органични продукти – всичко това позволява

Канбера (Австралия)

Зелени градове: петте най-екологични столици

Австралия е наричана зеленият континент основателно. Столицата на Австралия беше призната за най-екологичния град в света през 2021 г., според британски рейтинг за сравнение на цените Uswitch. Към днешна дата Канбера е силно зависима от възобновяемите енергийни източници и има голям брой зелени площи – не напразно Австралия се нарича зеленият континент. Освен това Канбера получава около половината от енергията си от слънчеви и вятърни паркове. Експертите отбелязат и високото ниво на развитие на транспортната инфраструктура и тенденцията към минимизиране на еднократното използване на транспорта.

Виена (Австрия)

Зелени градове: петте най-екологични столици
Европейски чист град

Друг град, често оценяван със зелени оценки, който се намира в Европа, е Виена. Например, той беше признат за най-екологичния град на планетата през 2020 г., а година по-рано Виена получи статута на най-удобния град за десети път. Градът се характеризира с висок процент зеленина, пешеходна инфраструктура, ниски нива на замърсяване на въздуха, както и широко разпространена тенденция в потреблението на възобновяема енергия и вода на глава от населението, както и броя на хората, които използват обществен транспорт

Стокхолм (Швеция)

Зелени градове: петте най-екологични столици
Шведският град е и екологичен

Историята на Стокхолм като екологичен град е доста забележителна, тъй като всичко започва, колкото и да е странно, с боклука. И така, преди няколко десетилетия Швеция изостави сметищата и премина към разделно събиране на отпадъци. В резултат на това те успяха да разработят система, при която около една трета от боклука се рециклира годишно, а друга половина се изгаря за производство на енергия, 16% от останалото отива за производство на компост. Оказва се, че мегаполисът е осигурен на 45% с енергийни ресурси, които се получават чрез изгаряне на боклук. На първо място, самата рециклираща индустрия работи с „боклук“ гориво. Политиката за устойчивост на града се простира на всички нива: чешмяната вода е годна за пиене, а родителите учат децата да бъдат отговорни към потреблението на енергия и управлението на отпадъците.

Рейкявик (Исландия)

Зелени градове: петте най-екологични столици
Град с невероятна история на устойчивост

Най-северната столица на планетата също редовно се включва в списъка на най-екологичните градове в света. Въпреки това, в случая с Рейкявик, методите, които използват за постигане на политика за зелен град, представляват интерес и всичко това, защото се основават на възобновяеми геотермални и водноелектрически източници. Използват се за отопление и производство на електроенергия. Освен това местните жители често предпочитат да се придвижват пеша, с велосипед или с обществен транспорт. Исландската столица е известна с факта, че кметовете там по всякакъв начин въвеждат различни стимули, които насърчават хората да карат електрически автомобили. Иначе всичко е направено за местните: улиците в Рейкявик са чисти, а в града практически няма боклук.

Източник


Прочетете още: 7 моста – архитектурни произведения на изкуството

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: