HomeИНТЕРЕСНОНе съвсем приказки: Истинският произход на митовете и легендите

Не съвсем приказки: Истинският произход на митовете и легендите

свят на митове и легенди

Не съвсем приказки: Истинският произход на митовете и легендите

В един рационален 21 век е трудно да се намери място за истории за зли чудовища, зомбита, призрачни кораби или оракули и техните жрици. Днес достигналите до нас древни митове и легенди се възприемат като творение на нечие прекалено бурно въображение.

Но много от тези на пръв поглед невъзможни истории имат логично обяснение. Дори странните истории за гигантски дървени коне и кръвосмучещи вампири може да не са толкова фантастични, колкото си представяме.

Делфийски оракул

Преди повече от 2500 години хора идват от цяла Гърция, за да чуят съветите и пророчествата на бог Аполон, изречени от неговата жрица. Делфийският оракул се състои от двусмислени гатанки, които трябвало да бъдат разтълкувани от слушателя с помощта на помощник-свещеници, наети да обяснят какво всъщност има предвид жрицата.

Тези истории за трескави трансове и непонятни думи може да изглеждат твърде странни, за да съдържат някаква истина. Но група учени откриха нещо много интересно по време на своите изследвания в Делфи. Геолог, изучаващ скалите, открива мазен варовик под разрушения храм. Самият храм е построен върху дупка в скалите, което означава, че скалите могат да се движат и те ще се нагорещят, когато го направят.

Топлината позволява на газа да излезе от варовика, да премине през пукнатина в скалите и да се издигне на повърхността, където жрицата седяла в своята стая без прозорци. Химиците са открили доказателства, че той съдържа етилен, газ, който може да накара хората да се чувстват объркани и извън връзка с реалния свят, когато го вдишват. Това може да доведе до такива странни състояния и бълнуваща реч на жрицата, докато седи над пукнатина в скалите и вдишва дима.

Зомби 

По-голямата част от населението на Хаити произхожда от африкански роби и много хора следват религията вуду, която се основава на религиите на Западна Африка. Във вуду зомбито е мъртъв човек, който е върнат към живот чрез обреди, отвари и ритуали. Тези „ходещи мъртви“ нямат свободна воля и трябва да се подчиняват на господарите си, които ги принуждават да работят във ферми от изгрев до залез слънце.

Никой извън Хаити не приемал сериозно тези истории за зомбита, докато не се появил такъв! Clairvius Narcissus бил „мъртъв“ от почти 20 години, когато внезапно се събудил. Той твърдял, че свещеникът на вуду го упоил с различни отвари по такъв начин, че всички го помислили за мъртъв. След това магьосникът изровил тялото му след погребението и го накарал да работи.

След като чул тази история, д-р Уейд Дейвис пътувал до Хаити, за да разследва. Той научил, че бокорите (както се наричат ​​жреците на вуду) използват вещество, наречено „зомби прах“. Лекарят анализирал праха и установил, че той съдържа отровни риби – риби пухкавици – и кожата на отровни жаби. Уейд Дейвис обяснява, че тези вещества карат жертвата да изглежда мъртва поради почти пълната липса на дишане и необичайно бавен пулс. След погребението бокорите изравяли жертвите си и им давали други отвари – също наркотични – които ги карали да забравят кои са.

Проклятието на мумията

Археологът Хауърд Картър стана световноизвестен, след като открива гробницата на Тутанкамон в Долината на царете през 1922 г. Въпреки това един по един участниците в откриването издъхнали. Първият бил лорд Карнарвън, който финансирал пътуването. Той починал в Кайро след ухапване от комар. След него имало и други смъртни случаи. Ученият, направил рентгенова снимка на мумията, почива от неизвестна болест, участник в разкопките умира от отравяне, а посетител заболява от пневмония и починал след посещение на гробницата.

Това може да изглежда като убедително доказателство, че проклятието на мумията действително е ударило всички тези хора. Пресата не спира, наслаждавайки се на подробностите за смъртта на участниците в разкопките. Да, няколко души загинали, но огромен брой хора участвали в разкопките. На техния фон смъртните случаи изглеждат повече от скромни. Освен това същият откривател – Хауърд Картър – би трябвало да бъде първата жертва, но той живял доста дълго след откритието – починал на 64 години.

Троянски кон

Гърците прекарват 10 неуспешни години в опити да завладеят Троя, преди да стигнат до идеята да построят гигантски дървен кон, да го напълнят с войници и да го оставят пред портите на града. След като троянците вкарали коня в стените на града, гръцките войници изчакали да се стъмни и излезли от скривалището си. Те отворили градските порти, позволявайки на своите сънародници да влязат вътре и най-накрая да завладеят Троя.

За първи път чуваме тази история в Омировата Илиада, но е твърде странна, за да е истина. Въпреки това, гърците всъщност са използвали огромни дървени обсадни машини, за да атакуват градове, а понякога тези структури са били покрити с мокри конски кожи. Това им позволява да бъдат защитени от пожар.

Феникс

В древен Египет фениксът е бил легендарна огнена птица с красиво червено оперение. Всеки път, когато тази магическа птица остарявала и умирала, тя била погълната от пламъците и се прераждала от пепелта си. Според изследователите този странен мит може да е бил разпространен от пътешественици, които са изучавали Източна Африка. Може да са се натъкнали на местообитания на фламинго. Тези ярки червеникаво-розови птици живеят в езера, които могат да се изпарят напълно през лятото, превръщайки се в езеро от прах.

Когато хиляди малки фламинго излизат от сухите си места за гнездене в центъра на езерото, за да намерят храна и вода, се появява огромен облак прах. Най-вероятно така се появила легендата за птиците, излизащи от огъня.

Атлантида

Историята на Атлантида продължава да ни очарова повече от 2000 години след като се появява за първи път в писанията на Платон. Именно той ни разказва за една прекрасна цивилизация, потънала в океана. Атлантида е била кралство, съставено от острови с огромна столица в центъра. Платон не е бил историк и никога не е възнамерявал да пише подробен исторически разказ. Той се интересувал повече от морала на историята. Въпреки това, има много примери за потънали градове около Средиземно море и това може да е именно, на което всъщност се основава легендата.

Летящият холандец

Моряците са суеверни дори в най-добрите моменти и нищо не ги изнервя повече от възможността да срещнат Летящия холандец в океана. Този призрачен кораб бил обречен да плава в океаните завинаги и бил последното нещо, което моряците, които го срещат, виждат.

Смята се, че причината за „срещите“ с „холандеца“ може да е особен вид мираж, наречен Fata Morgana. Такива миражи се появяват, когато има слой от студен плътен въздух близо до морското равнище с по-топъл въздух отгоре. Това може да доведе до пречупване на светлинните лъчи и обектите на морското равнище да изглеждат по-високи във въздуха. Следователно кораб, плаващ по морето, може да бъде проектиран във въздуха.

Вампири 

Остри издължени зъби, избягване на слънчева светлина, отвръщение към чесън – всичко това може да бъде признак само на едно същество. Да, говорим за вампири.

Е, или за хора, които страдат от порфирия, рядко заболяване на кръвта. Това заболяване се характеризира с такива симптоми като чувствителност на кожата към слънчева светлина, изгаряния от слънчеви лъчи, нежелана реакция към чесън. Друг ужасен симптом на заболяването е, че венците на болните сякаш се свиват, оголвайки зъбите им, което изглежда ужасяващо.

Блуждаещи огньове

В Англия много нощни пътешественици са били стреснати, когато са видели will-o’-the-wisps – зловеща призрачна светлина, която се носи във въздуха и примамва прекалено любопитните по пътя им към гибелта в мрака на блатата. Въпреки че звучи като причудлива приказка, разказана от уморени пътници в крайпътни страноприемници, блуждаещите огньове са напълно реални и все още могат да се видят. Странната фосфоресценция, подобна на пламък, всъщност се причинява от газове, отделяни от гниещи растения в блатисти райони.

Амазонки

Гръцките легенди са пълни с истории за героични жени воини. Амазонките се бият на страната на троянците по време на Троянската война, нападат Атина и дори основават град Ефес. Легендите са пълни с привлекателност, а гръцката керамика е обсипана щедро с изображения на полуголи жени воини. Доскоро обаче никой не приемаше тези истории на сериозно. Така е, докато археолозите в Русия не откриват гробове на група жени, погребани с оръжия и бойни рани. Скелетите на жените също показват, че са били необичайно високи за времето си. Тези жени воини от руските степи очевидно са били потресаваща гледка за гърците, които ги срещат.

Източник


Прочетете още: Започват снимките на филма „A Haunting in Venice“

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: