HomeЗДРАВЕДа бъдеш депресиран в „най-щастливата страна в света“

Да бъдеш депресиран в „най-щастливата страна в света“

състояние на депресия

Да бъдеш депресиран в „най-щастливата страна в света“

Финландска поговорка гласи, че да се родиш там е като да спечелиш от лотарията.

Държавата редовно оглавява класациите за най-щастливата страна в света според Световния доклад за щастието. Сред дългия списък от елементи, които са допринесли за тази класификация, са функционираща система за социална сигурност, безплатно образование, достъпно здравеопазване, дълга продължителност на живота и усещане, че страната като цяло е безопасна и некорумпирана.

Експерти твърдят, че дори и основните елементи за добър и щастлив живот да са налице, биват пренебрегнати проблеми свързани с психичното здраве. Точно това пренебрегване може да затрудни финландците да разпознават и признават симптомите на депресия. Това, от друга страна, води до незаинтересованост към търсене на професионални помощ и лечение.

Според BBC, държавата исторически е била стереотипизирана като притежаваща меланхоличен манталитет, свързан с нейните дълги, тъмни зими. Това не е място, където редовно виждате изблици на радост или други положителни емоции.

Тъжната статистика

През 2021 г. финландският институт за здравеопазване и социални грижи (THL) проведе проучване съвместно с финландската студентска здравна служба. Проучването включва изследване на физическото и психическото здраве на студентите, начина им на живот, социалните им отношения и др. Диагностицираната депресия и диагностицираното тревожно разстройство са по-чести при студентките, отколкото при студентите. Рискът при жените от развитие на хранително разстройство е трикратен в сравнение с мъжете.

статистика за тревожност и депресия
Източник: KOTT 2021 survey, THL and Kela

„Когато лицето изпитва значителна, дългосрочна тревожност и депресия, необходимостта от лечение трябва да бъде оценена. Техните симптоми могат да сочат психични проблеми, които изискват лечение. В същото време трябва да се предприемат действия за справяне с проблемите, които причиняват симптомите“, казва Яана Сувисаари, професор по научни изследвания в THL.

Друга притеснителна статистика е тази на Findicator. Тя показва, че смъртността от самоубийства сред младите хора във Финландия е висока в сравнение с останалите държави в Европа. Около 12% от всички, които са извършили самоубийство през 2020 г., са били под 25 години.

Класацията на щастието на Финландия изглежда противоречива

Защо най-щастливата страна в света е толкова депресирана? Въпреки че финландците живеят по-дълго и водят сравнително по-здравословен начин на живот, това не означава, че тяхното психическо здраве е в границите на нормалното. След допитване към 21-годишния финландски студент по мултимедийни технологии, Отто К., той сподели:

Когато финландците чуят фразата „Финландия отново е избрана за най-щастливата страна в света“, първата реакция винаги е: „Наистина ли? Ние? Как?“.

Ние, финландците, смятаме, че сме много интровертна нация. Не смеем да поздравим съседа или видимо да се зарадваме, ако в този момент животът ни върви добре, защото това може да подразни други хора. Когато дойде есента, хората изпадат в депресия. Причините за това са студеното време и най-вече тъмнината.

Имаме собствена фраза „Syysmasennus“, която означава „Есенна депресия“. Усещам я в себе си, в моите приятели и семейство. Когато навън винаги е тъмно и студено,  настроението ни също е студено и мрачно.

Отто споделя, че финландците са склонни да консумират редовно големи количества алкохол. „Тъй като дните стават по-кратки, ние сме склонни да пием повече“, допълва той. Това е и причина да има рестрикции на закупуването на алкохол. Твърдият алкохол може да се закупи само от една верига магазини, собственост на държавата. Също така, алкохол не се продава след 21:00 ч.

„Затова мисля, че големият брой самоубийства се дължи на есенната депресия и алкохола или други интоксиканти“, споделя студентът.

Въпреки това, той смята, че щастието се намира в равенството, безплатното и качествено образование, красивата природа, работещото здравеопазване и др., а за основна причина посочва чувството на безопасност.


Здравейте! Казвам се Диляна Христова и съм родена в Шумен. Към момента изучавам журналистика и мениджмънт и развитие на медиите в специалността „Медия икономика“, УНСС. Заедно с това се интересувам от дигитален маркетинг и създаване на съдържание.
Добавено: Смятам, че всяко едно преживяване, всеки човек и всяко предизвикателство идват с причина. Те ни карат да погледнем през призмата на живота от друг ъгъл и да научим нещо ново, както за света около нас, така и за самите себе си. В началото на моя професионален път, съдбата почука на вратата ми и ме запозна с Madamsko. Благодарение на това „случайно“ запознанство, се запознах с много нови вдъхновяващи хора, работя с изключително позитивен екип и научавам нови неща всеки ден.
Като жена в началото на своите 20, знам какво е да имаш притеснения и да не намираш информация за нещата, които те вълнуват. Радвам се да бъда редактор в тази медия, защото тя предлага достъпна, полезна и интересна информация на своите читатели.

Прочетете още: Депресията – „Чумата на 20ти век“

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: