HomeИНТЕРЕСНОМоже ли провалът да ни бъде приятел?

Може ли провалът да ни бъде приятел?

книга "Успехът и провалът"

Може ли провалът да ни бъде приятел?

„Успехът и провалът“ от поредицата „Философски закуски“ помага на децата да преодолеят стреса от училищния живот

Отношенията ни с успеха и провала остават трудни за цял живот. Понякога дори жертваме всичко за успеха, а той… не ни се услажда. 

Слаб „2“! Последен по успех в класа! Децата ни са бомбардирани с послания, че в нещо са се провалили. Ако не е училищният успех, то ще е социалният им живот. Или външният вид? Друго? Дори родителят да се опитва да е по-спокоен, цялото общество сякаш нахъсва детето: мисли му, ако се провалиш!

Книгата на Мишел Пюеш и Брижит Лабе задава нужните въпроси още в началото на този път. 

Има ли недостатъци успехът и може ли провалът да ни бъде приятел? 

Защо понякога се чувстваме зле, въпреки че според другите сме успели? 

Какво значи да се състезаваме със себе си? 

„Успехът и провалът“ е седмата книга от поредица „Философски закуски“, издадена в България от издателство Точица. По-рано тази година излезе и „Същност и външност“.  Типични за поредицата са кратките, забавни истории, чрез които авторите обръщат внимание върху различните страни на въпроса. 

В „Успехът и провалът“ ще видим смешните претенции на една певица, доволната усмивка на последния колоездач от „Тур дьо Франс“, един загорял сладкиш, едно прохождащо момиченце… всички уловени смешно в чудесните рисунки на Жак Азам.

Брижит Лабе записва философия в Сорбоната с една основна идея: да предложи на децата книги, които да им помогнат да разсъждават по въпросите, които жужат в главите им. Към нея в това приключение се присъединява професор Мишел Пюеш и така се ражда серията „Философски закуски“.

Днес тя включва повече от 40 книги

В тях се разказва за насилието и ненасилието, за красотата, справедливостта, религиите, нормалното и ненормалното, любовта и приятелството, смеха и сълзите и какво ли още не. 

През 2019 г. френското Министерство на образованието номинира Брижит Лабе за кавалер на Ордена на почетния легион. Мишел Пюеш е лектор в Сорбоната и автор на популярната книга по философия „La Philo en clair“. През годините към екипа се присъединява и неговият колега, доц. Пиер-Франсоа Дюпон-Бьорие.Художникът Жак Азам живее и работи в Тулуза. Освен серията „Философски закуски“ той илюстрира много от най-хубавите книги на издателство „Милан“, новините за деца на сайта „1jour1actu“ и различни детски книги. Носител е на наградата Prix Média Enfance Majuscule 2022. Валентина Бояджиева е една от най-изтъкнатите български преводачи от френски език, превеждала Ролан Барт, Ерик Еманюел-Шмит, Антоан дьо Сент-Екзюпери, Луи Перго, Цветан Тодоров и др., както и всички излизали на български книги от поредицата „Философски закуски“. 

„Философията притежава способността да разтрива изтръпналата чувствителност към болка, а Точица са сред малкото български издателства, които показват отговорност и загриженост към изданията, читателите, обществото и света – тяхната поредица „Философски закуски“ артикулира проблеми, от чието адекватно третиране, смятам, зависи добруването на всяка общност.“, споделя за поредицата Стефан Русинов, преводач и водещ на един от най-интересните подкасти за литература в българските медии.


Прочетете още: Коя е куклата М3ГАН и защо е необикновена?

Най-интересното от седмицата в MADAMSKO:

Share With: