HomeИНТЕРЕСНОПсихология на цветовете

Психология на цветовете

Психология на цветовете

Психология на цветовете

Знаейки психологията на цветовете можем да открием как винаги да правим добро впечатление.

Какви нюанси определено ще привлекат събеседника ви и кои, напротив, могат да отблъснат? Независимо дали го осъзнаваме или не, често създаваме впечатление за човек само чрез външния му вид – например, ако изглежда твърде закачливо и скандално, се отнасяме към него с повишено внимание.

Тук важна роля играе изборът на цвят. Някои нюанси са благоприятни за комуникация, други, напротив, ще помогнат да се дистанцирате, а трети – да се концентрирате върху работата. Ето защо е много важно да знаете какъв цвят какво означава. Да анализираме най-популярните нюанси и да открием кои цветове ще ви помагат и кои, напротив, могат да усложнят комуникацията ви с други хора.

Зелен

Този цвят не е случайно първият в списъка. Факт е, че зеленото се счита за най-удобния цвят за визуално възприятие. Облекчава умората и подобрява тонуса, хората в зелени дрехи се свързват с успех и богатство. Още повече, че тази година той се оказа един от най-актуалните в палитрата на сезона – съветваме ви да го разгледате по-отблизо, ако търсите приятен и същевременно стилен нюанс. 

Психология на цветовете

Син

Този цвят вдъхва увереност и създава впечатление за сериозност. Нищо чудно, че е обичайно да избирате тъмно син костюм за бизнес срещи. Създава ви работно настроение, а също така помага за преодоляване на безпокойството и вълнението.

Червен

Много ярък и авторитарен цвят, въплъщаващ лидерство и превъзходство. Подходящ за тези, които обичат да бъдат център на вниманието. Но трябва да внимавате с него – твърде наситеният нюанс може да окаже психологически натиск. Ето защо, за да предразположите събеседника да общува, по-добре е да изберете по-меки нюанси на този динамичен цвят.

Психология на цветовете

Розов

Нежен, наивен и романтичен цвят. Същото впечатление ще направи и човек в розови дрехи. Поради това той не се среща често в бизнес средата.

Оранжев и жълт

Облеклото в тези цветове е в състояние да развесели, да спечели събеседника, а също и да даде самочувствие. Оранжевото и жълтото създават впечатление за благополучие, зареждат с енергия и са позитивни. Въпреки това, поради своята активност, той рядко се използва в бизнес среда, освен ако не говорим за творчески области.

Психология на цветовете

Черен

Елегантен, изящен и делови. Този цвят помага да се концентрирате и дори малко да сте на разстояние от другите. Не привлича излишно внимание, но в същото време изглежда представително.

Бял

Цветът на чистотата, лекотата и мира. Винаги привлича вниманието. В същото време твърде яркото бяло може да предизвика чувство на безпокойство и дискомфорт.

Психология на цветовете

Сив

Баланс на цвета. Символизира мир, сигурност, зрялост. Подходящ за тези, които не обичат прекомерното внимание. Прекомерното използване на този цвят обаче може да направи собственика му невидим и дори безличен. Ето защо не трябва да се увличате твърде много със сивото. 

Виолетов

Един от най-„скъпите“ цветове. Така се е случило исторически. Лилавите бои са били много скъпи, тъй като този отенък рядко се среща в природата, така че само членовете на кралското семейство можели да си позволят да го носят. Тези дни отдавна са отминали, но асоциациите остават. Ето защо, ако искате да изглеждате по-уважавани, добавете този цвят към гардероба си. Изглежда особено впечатляващо във вечерен гардероб.

Психология на цветовете

Кафяв

Топъл, мек, привлекателен цвят. Човек в кафяви дрехи създава впечатление за стабилен и надежден, вдъхва доверието на другите. Чудесно за първа бизнес среща или интервю за работа.

Източник


Прочетете още: Дигитален номад – когато не сме обвързани с местоположение, света е нашия дом

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: