HomeСЪБИТИЯЗаедно в борбата с инсулта

Заедно в борбата с инсулта

Заедно в борбата с инсулта

Заедно в борбата с инсулта

По идея на Световната организация по инсулт, на 29 октомври отбелязваме Световния ден за борба с инсулта.

Инсултът е пета по честота причина за смъртност и водеща причина за инвалидизация и смърт при възрастни в България. Според Световната организация по инсулт, един от всеки четирима възрастни  е застрашен да получи инсулт поне веднъж в живота си.  

Рискови фактори

Според Световната здравна организация, рисковите фактори включват наднормено тегло или затлъстяване, липса на физическа активност, употреба на тютюн и злоупотреба с алкохол. Медицинските рискови фактори включват високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет и лична или фамилна анамнеза за инсулт или инфаркт.

Инсултът е лечим ако се реагира навреме.  За да знаят как да си помагат хората, трябва да се изостри вниманието на обществото към инсулта, като например разпознаване на симптомите и правилна реакция в случай на спешност.

„Бързи герои 112“

Водени от желанието да работят за доброто на Русе и здравето на неговите жители, представители на Община Русе, РУО Русе, Фондация „Сърце за сърце за България“, Лайънс Клуб Русе Сексагинта Приста и УМБАЛ “Медика Русе“ ще проведат официална работна среща, която да положи основите на съвместен проект за осъществяване на здравнообразователната програма „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ на територията на община Русе.

На срещата от РУО Русе бяха поканени представители на 14 училища и детски градини, които предстои да се включат в здравнообразователната програма за превенция на инсулт.

„БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ е здравнообразователна програма, насочена специално към деца от 6 до 9 години и техните близки. В нея всички се обучават как да разпознават симптомите на инсулт и как да действат правилно в случай на спешност. Целта на тези активности е да се повишат вниманието и здравната култура на хората в Община Русе и региона по жизненоважната тема за инсулта.


Прочетете още: МЕЛБА – единственият фестивал за дизайн в България

Най-новото от седмицата в MADAMSKO:

Share With: